Quantcast

Panevėžio apygardos teisme – eksteisėjo ir advokato korupcijos byla

  • Teksto dydis:

Panevėžio apygardos teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvęs teisėjas Stasys Lemežis kaltinamas dėl kyšininkavimo, o laikinai iš advokatų sąrašo išbrauktas Romualdas Mikliušas – dėl prekybos poveikiu.

Pirmame posėdyje perskaitytas kaltinamasis aktas, parodymus teismui davė abu kaltinamieji. Nė vienas iš jų savo kaltės nepripažįsta, antradienį pranešė Panevėžio apygardos teismas.

Šią bylą jau buvo išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas. Praėjusių metų gruodžio 21 dieną jis paskelbė išteisinamąjį nuosprendį S. Lemežiui, o R. Mikliušą pripažino kaltu.

Šį nuosprendį Lietuvos apeliacinis teismas panaikino dėl bylą išnagrinėjusių Klaipėdos teisėjų šališkumo ir perdavė bylą iš naujo nagrinėti pirmosios instancijos teismui – Klaipėdos apygardos teismui.

Tačiau Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkė kreipėsi į Apeliacinį teismą prašydama perduoti bylą nagrinėti kitam apygardos teismui.

Skyriaus pirmininkė, be kitų priežasčių, nurodė ir tai, kad Klaipėdos apygardos teisme beveik nėra teisėjų, galinčių nagrinėti šią bylą, nes dalis teisėjų arba nusišalino nuo bylos nagrinėjimo, arba buvo apklausti byloje kaip liudytojai, arba šioje byloje atliko ikiteisminio tyrimo veiksmus.

Lietuvos apeliacinis teismas, įvertinęs nurodytas aplinkybes ir pažymėjęs, kad Klaipėdos apygardos teisme nėra galimybės iš Baudžiamųjų bylų skyriuje dirbančių teisėjų sudaryti trijų teisėjų kolegijos bei užtikrinti bylų skirstymo skaidrumo principo, perdavė baudžiamąją bylą nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Kitas posėdis šioje byloje suplanuotas 2024 metų sausio 17 dieną.

Bylos duomenimis, advokatas R. Mikliušas 2018–2019 metais Vilniuje tiek susitikęs, tiek kalbėdamas telefonu siekė, kad kitas advokatas Drąsutis Zagreckas už neteisėtą piniginį atlygį pasinaudodamas savo pažintimi ar kita tikėtina įtaka teisėjui S. Lemežiui paveiktų šį teisėją.

Pasak teisėsaugos, siekta, kad S. Lemežis neteisėtai veiktų nulemdamas teisėjų kolegijos sprendimą pakeisti įtariamajam S. K. ikiteisminiame tyrime pratęstą suėmimą į švelnesnę ar kelias švelnesnes kardomąsias priemones.

Pasak teismo, R. Mikliušas pasiūlė D. Zagreckui ir perdavė jam darbo vietoje 5 tūkst. eurų, skirtus atlygiui už D. Zagrecko neteisėtą veikimą bei kyšiui teisėjui S. Lemežiui.

Analogiški kaltinimai R. Mikliušui buvo pateikti ir kitame epizode – įtariama, kad jis, siekdamas, jog D. Zagreckas už neteisėtą atlygį, pasinaudodamas savo pažintimi ar kita tikėtina įtaka teisėjui S. Lemežiui paveiktų teisėją, kad šis neteisėtai veiktų patenkindamas K. J. apeliacinį skundą administracinėje byloje.

R. Mikliušo ir S. Lemežio byla yra vienas iš procesų, pradėtų dėl galimos korupcijos Lietuvos teisinėje sistemoje.

Nuo 2022 metų R. Mikliušas yra laikinai išbrauktas iš praktikuojančių advokatų sąrašų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių