Quantcast

Du bliuzo maestro ant vienos scenos: kuo nustebins melomanus?

  • Teksto dydis:

Vasara – pats geriausias metas šokiams lauke kartu su gryniausiomis ir energingomis bliuzo, R&B ir soul muzikos tradicijomis. Liepos pabaigoje Vilniuje, Kaune ir Palangoje tuo žada pasirūpinti klasikinio soul bei R&B meistras Leon Beal (JAV), energingasis saksofono chuliganas Sax Gordon (JAV) bei viena mylimiausių Čikagos bliuzo atlikėjų grupė „Luca Giordano Band“ (Italija).

Praeito amžiaus penktajame – šeštajame dešimtmetyje JAV susiformavo keletas išskirtinių muzikos žanrų – soul bei R&B, alsuojantys džiazo, bliuzo, gospelo tradicijomis bei žavingu rokerišku skambesiu. Ši šokiams bei klausymuisi tinkanti muzika greitai paplito pasaulyje, ja remiasi daugybė šiandienos žymiausių topų viršūnėse esančių atlikėjų. Tačiau grynų ir autentiškų R&B bei soul atstovų nėra daug. Vienas šių retų žmonių yra amerikietis Leon Beal – gimęs gospelo muzikos aplinkoje, augęs drauge su bliuzo ir soul tradicijomis, šiandien klasiškai, stilingai ir šviežiai perteikiantis pirmykščio soul bei R&B galią.

Leon Beal turėjo garbės koncertuoti privačiuose renginiuose ne bet kam, o patiems JAV prezidentams Bill Clinton ir Barack Obama! Be to, gyvas klasikines soul tradicijas jis puikiai išlaiko  savo žymiuose Otis Redding, Sam Cooke ir net Frank Sinatra muzikos tributuose. Atlikėjas populiarus Bostono muzikos scenoje, vadovauja savo grupei ir pasirodo kaip ypatingas svečias festivaliuose, klubuose bei teatro šou, skleisdamas galingą meilės, brolystės ir taikos žinią bei kviesdamas spręsti problemas, su kuriomis šiandien susiduria JAV ir pasaulis.

„Muzika yra dovana, kuri mums buvo suteikta, mums buvo pavesta ja dalintis. Tai turėtume daryti su nuolankumu, pasididžiavimu ir entuziazmu!“, – sako Leon Beal bei priduria, – „Mano muzikinė kelionė buvo įvairi ir visą laiką maloni. Aš noriu tęsti savo kelionę koncertuodamas, prodiusuodamas, įrašinėdamas ir dalydamasis meile bei muzika su visais, su kuriais turiu garbės susidurti ir drauge dirbti“.

Floridos Jasperio mieste (JAV) gimęs Leon Beal dainuoti pradėjo bažnyčioje, persikėlęs į Bostoną subūrė grupę „The Apostles“, koncertavo su „Ronald Ingram Concert Choir“, pasirodydamas drauge su žymiausiais amerikiečių gospelo muzikos herojais James Cleveland, „The Caravans“ ir Edwin Hawkins.

Vėliau Leon Beal tęsė solo karjerą rašydamas dainas, aranžuodamas ir prodiusuodamas muziką keletui atlikėjų trijuose skirtinguose žemynuose. Pirmąjį savo albumą „Romatic Groove“ išleido 2006 m., vėliau sekė 2010 m. „Keep on Pushing“, o 2017 m. išleido trečiąjį solinį CD „Reflections of a Man“. Pastarųjų turų metu Leon Beal pasirodo Pietų Amerikoje su „Igor Prado Band“ ir Europoje su Sax Gordon.

Ne kartą Lietuvoje lankęsis Sax Gordon iš Detroito yra vienas ryškiausių, nuobodžiauti neleidžiančių saksofonistų. Amerikietiško R&B saksofono tradicijas plėtojantis atlikėjas savo agresyvaus ir emocionalaus stiliaus dėka yra tapęs pagrindiniu šio žanro atstovu pasaulyje. Nepaprastai drąsus, ekstremaliai ekspresyvus bei rokeriškas Sax Gordon saksofonas dažnai balansuoja ties nuostabaus chaoso riba ir tai puikiai pasiteisina – jis yra tarp geidžiamiausių atlikėjų įrašų studijose, klubuose bei koncertų salėse, jį galima išgirsti daugiau nei šimte kompaktinių plokštelių.

Tuo tarpu „Luca Giordano Band“ gerai žinoma dėl savo gilaus skambesio bei pasirodymų drauge su žymiausiais šiandienos bliuzo atlikėjais visoje Europoje ir Pietų Amerikoje. Ji yra itin mėgstama Čikagos bliuzo pasaulio atstovų ir į mūsų šalį atkeliauja jau eilę metų, palaikydama kompaniją Nellie „The Tiger“ Travis, J. W. Williams, Stevie Zee, Katherine Davis, Mighty Mo Rodgers ir kitiems atlikėjams.

Koncertai:

Liepos 29 d. 19 val. Botanikos sodo Vingio skyrius, Vilnius;

Liepos 30 d. 19 val. Klubas Ramybė, Palanga;

Liepos 31 d. 19 val. Sakramento kiemelis, Kaunas.

Atlikėjai:

Leon Beal – vokalas;

Sax Gordon – saksofonas;

Martino Boni Beadle – saksofonas;

Luca Giordano – elektrinė gitara;

Walter Cerasani – bosinė gitara;

Abramo Riti – klavišiniai;

Lorenzo Poliandri – būgnai.

Daugiau informacijos:

www.gmgyvai.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių