Quantcast

Festivalyje „Būtent!“ – dovana kino gerbėjams

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 7–8 dienomis Birštone vyksiantis diskusijų festivalis „Būtent!“ šiemet skelbia programos naujovę: festivalyje duris atvers ir erdvė kino mėgėjams. Festivalio svečiai turės galimybę pamatyti 4 pilno metro ir 5 trumpametražius filmus, kuriuos pristatys skirtingos organizacijos, siekdamos išryškinti atskiras visuomenės problemas arba žiūrovus supažindinti su naujomis galimybėmis, istorijomis, patirtimis. Po filmų peržiūros planuojamos diskusijos temomis, kurias pristato ši kino programa.

„Neretai filmuose meniniais vaizdais ir subtiliais dialogais imamasi nagrinėti tokias jautrias visuomenės problemas, apie kurias kitaip galbūt nė neišdrįstume kalbėti. Taip filmai paskatina mus apie jas mąstyti, diskutuoti ir galiausiai imtis jas spręsti. Būtent todėl filmai rado kelią ir į šį festivalį. Juk festivalio tikslas kaip tik ir yra skatinti apmąstyti aktualius visuomenei klausimus bei laisvai išreikšti savo nuomonę, taip pat – mokyti tolerancijos ir ugdyti pagarbą nuomonių įvairovei,“ – sako Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

LUX kino padovanojimo laimėtoja, bendromis Prancūzijos, Vokietijos ir Turkijos pastangomis sukurta pilno metro juosta „Mustangės“ (rež. Denizas Gamze'as Ergüvenas, 2015 m.) žiūrovus nukelia į Šiaurės Turkiją, kur paauglės seserys nekaltai dūksta su berniukais, tačiau tokius jų žaidimus suaugusieji vertina visiškai kitaip. Kyla skandalas ir šeimos namai tampa kalėjimu. Bet jaunas merginas ne taip lengva sutramdyti. Jos visos svajoja būti laisvos ir nusprendžia kovoti. Filmą pristato Europos Parlamento informacijos biuras Lietuvoje.

Naujieną dokumentikos mėgėjams pristato Lenkijos institutas: šiais metais pastatytas 42 minučių filmas „Meistras, stebėjęs kasdienybę“ (rež. Andrzejus Ciecirskis) – tai bene pirmasis kinematografinis bandymas pristatyti vieno garsiausių XIX–XX a. sandūros Vilniaus fotografų, fotografijos meno pionieriaus, dailininko Stanisławo Filiberto Fleury'io gyvenimą ir kūrybinį palikimą. Garsusis fotografas įdomiausius savo darbus sukūrė ne studijoje, bet klajodamas po Vilnių ir jo apylinkes. Unikalios S. F. Fleury'io fotografijos leidžia persikelti į praeitį ir geriau pažinti anuometinį Vilnių.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra Lietuvoje (UNHCR) festivalyje pristato du dokumentinius filmus: lietuvių režisierių Julijos ir Rimanto Gruodžių pilno metro filmą „Dievo paukšteliai“ (2005 m.) bei naują danų režisierių Estephano Wagnerio ir Marianne Hougen-Moraga filmą „Sielvarto jūra, vilties jūra“ (2018 m.). „Dievo paukšteliai“ – tai išgyvenusių pabėgėlių lūpomis pasakojama jautri istorija apie pabėgėlių stovyklas Vokietijoje ir Austrijoje. „Sielvarto jūra, vilties jūra“ – Manal iš Sirijos ir jos trijų vaikų pasakojama istorija apie patirtus išgyvenimus, norint išlikti visiems kartu.

Trumpametražiai kampanijos „EU and ME“ filmai, kuriuos pristato Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, apima platų temų ir problemų spektrą. Kūrinys „Debut“ (rež. Daliboras Matanićas) pasakoja apie jauną ūkininką, svajojantį tapti futbolo žvaigžde. Tačiau prieš imdamasis įgyvendinti savo siekius futbolo aikštelėje, jis turi pripažinti tiesą apie save. „Svečių namai“ (rež. Matthiasas Hoene'as) – tai netikėtumų pilnas pasakojimas apie Giselos anūkų planą uždirbti pinigų tam, kad išleistų senelę į svajonių nuotykį... Istoriją apie laukinės gamtos žmogumi save laikantį Janą pasakoja filmas „Vienišius“ (rež. Tomaszas Koneckis). Janas vienas gyvena trobelėje Lenkijos kalnuose. Tačiau likimas jam įteikia netikėtumą ir tenka sukti galvą, kaip padaryti tai, ką liepia širdis. „Oona“ – tai kūrinys apie grėsmingame miške pasiklydusią mergaitę, kuri, norėdama rasti kelią namo, turi išmokti pasitikėti netikėtai atrastu draugu. „Party Animal“ – istorija apie jaunuolį, tiesiog negalintį nešokti. Jis jaučiasi įkalintas nuobodžiame darbe, tačiau staiga jam į galvą šauna puiki mintis.

Diskusijų festivalio „Būtent!“ kino programa Birštono kurhauze

Rugsėjo 7 d., penktadienis

19.30 val. Kampanijos „EU and ME“ trumpametražiai filmai

21.00 val. „Meistras, stebėjęs kasdienybę“

Rugsėjo 8 d., šeštadienis

19.00 val. „Dievo paukšteliai“ ir „Sielvarto jūra“

21.00 val. „Mustangės“


Apie diskusijų festivalį „Būtent!“

Rugsėjo 7-8 d. Birštone vykstantis diskusijų festivalis „Būtent!“ Lietuvoje organizuojamas antrą kartą. Vienas iš festivalio tikslų – parodyti, kad svarbūs sprendimai neatsiejami nuo požiūrių įvairovės ir skirtingų visuomenės grupių įtraukimo į jų svarstymą. Festivalio organizatoriai pernai sukūrė atvirą diskusijų erdvę, kuria prisidedama prie demokratiškos, vieningos bei pažangios visuomenės kūrimo, ugdoma diskusijų ir įsiklausymo kultūra, tolerancija kitai nuomonei ar požiūriui. Praėjusiais metais festivalyje Birštone apsilankė virš 3 tūkst. lankytojų, buvo surengta per 70 diskusijų. Festivalio iniciatoriai įkvėpimo semiasi iš ilgametes tradicijas turinčio ir kasmet apie 30 tūkst. žmonių pritraukiančio „Almedalen“ diskusijų forumo Švedijoje, sėkmingų pavyzdžių Danijoje, Suomijoje bei kitose Skandinavijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių