Quantcast

Kalba, kuri niekam nėra gimtoji, sukurta visai prie pat Lietuvos

  • Teksto dydis:

Apie litvako Liudwigo Zamenhofo sukurtą esperanto kalbą daugelis esame girdėję. Tačiau nors sakoma, kad ją itin lengva išmokti, kalbančiųjų esperanto pasaulyje nedaug. Tiesa, visai kitoks įspūdis gali susidaryti Balstogėje, L. Zamenhofo gimtajame mieste.

„Nuo 10-ies metų amžiaus, jis galvojo, kaip sukurti kalbą, kuri suvienytų pasaulio žmones, jis buvo idealistas, norėjo, kad žmonės turėtų mažiau bendravimo problemų“, – apie L. Zamenhofą pasakoja jo centro Balstogėje vadovė Agnieszka Kajdanowska.

Balstogė tuo metu priklausė Rusijos imperijai ir mieste netrūko etninės įtampos. Visa tai L. Zamenhofas matė iš labai arti – jo gimtasis namas yra vos keli žingsniai nuo turgaus, kur šurmuliuodavo įvairių tautybių žmonės.

Tad, sakoma, berniukas ir pradėjęs sukti galvą, kaip palengvinti žmonių bendravimą. L. Zamenhofas vėliau studijavo mediciną Maskvoje ir Varšuvoje, o pirmąją knygą apie universalią kalbą išleido 28-erių, pasirašęs slapyvardžiu Daktaras Esperantas.

Garsus idealizmu gydytojas iki mirties net 13 kartų buvo nominuotas Nobelio premijai. Mokantieji esperanto patikina, kad bendraujant šia kalba atmosfera jaukesnė.

Daugiau – Lauros Tautvaišaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
As kaip senas anonistas geriau zinau,kas ir kaip buvo.

Anonimas

Anonimas portretas
Ka jus cia varote zydiska propoganda ir mela esperanto kure ivairiu saliu kalbininkai o ne kazkoks zydas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių