Quantcast

Kolegos, artimieji ir gerbėjai atsisveikina su aktoriumi R. Karveliu

  • Teksto dydis:

Trečiadienį artimieji, bičiuliai, kolegos ir gerbėjai renkasi atsisveikinti su pirmadienį anapilin iškeliavusiu žinomu aktoriumi Rimgaudu Karveliu.

Atsisiveikinti su ilgamečiu Jaunimo teatro aktoriumi į Vilniuje esančius laidojimo namus „Nutrūkusi styga“ atvyko aktoriai Janina Matekonytė, Jokūbas Bareikis, Vidas Petkevičius, Jurgis Damaševičius, Giedrius Arbačiauskas. 

Tarp tariančių „sudie“ buvo ir Kęstutis Jakštas, Vytautas Rumšas, Gediminas Girdvainis ir kiti.

Šarvojimo salėje pastatyta velionio urna, šalia rodomos filmų, kuriuose vaidino R. Karvelis, ištraukos.

I. Gelūno/Fotobanko nuotr.

Žinomas Lietuvos kino ir teatro aktorius Vilniuje mirė eidamas 87-uosius metus.

Buvo šiltas ir geras žmogus

Kolegos su pagarba atsiliepia apie aktoriaus  talentą, šilumą ir gerumą.

„Jis mane vadino sesute, aš jį – broliuku“, – pirmadienį BNS sakė aktorė Vaiva Mainelytė su R. Karveliu besifilmavusi Lietuvos televizijos seriale „Giminės“ ir Nacionaliniame dramos teatre vaidinusi spektaklyje „Paskendusi vasara“.

„Jis buvo labai šiltas, labai nuoširdus, visada su jumoru, niekada nemačiau jo negatyvaus, jis visada būdavo pozityvus. Šalia jo buvo gera repetuoti“, – kalbėjo aktorė.

Ji pasakojo, kad vaidindama „Paskendusioje vasaroje“ labiausiai laukdavusi pertraukų, kai R. Karvelis parodijuodavo jos mokytoją Juozą Rudzinską.

„Mes turėjome savo slaptį, visada pašnekėdavome apie jį“, – sakė aktorė. „Labai labai labai liūdna. Pastaruoju metu vieną po kito laidojame. Visada kai išeina geras, šviesus žmogus, širdyje pasilieka tokia tuštuma“, – teigė V. Mainelytė.

Rimgaudas Karvelis. A. Ufarto/Fotobanko nuotr.

Anot jos, jai labiausiai R. Karvelis įsiminė Jaunimo teatro spektaklyje „Skapeno klastos“. „Šiaip kiekvienas personažas, ką jis vaidindavo, buvo labai ryškūs. Vien tai, kad turėjo talentą parodijai, jis turėjo įtaigą kiekvienam personažui. Jo personažai buvo galbūt daugiau komiški, jo ir daviniai tokie buvo, kad režisieriai jį eksploatavo ta linkme. Bet jis vaidino ir dramatiškose scenose. Koks jautrus jo personažas „Giminėse“, – kalbėjo V. Mainelytė. 

Trisdešimt metų už R. Karvelį jaunesnė aktorė Ilona Balsytė jį vadina vienu geriausių savo draugų kolegų.

Laidotuvės vyks ketvirtadienį

Aktorius bus laidojamas ketvirtadienį Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Primename, kad R. Karvelis gimė 1933 metais Kaune, 1957 metais baigė buvusią Lietuvos konservatoriją. 1956–1963 metais aktorius dirbo Marijampolės (anksčiau – Kapsuko), 1963–1965 metais Klaipėdos dramos teatruose. 1965 metais R. Karvelis pradėjo dirbti Jaunimo teatro Vilniuje. Čia jis praleido apie 40 metų, sukūrė charakteringų, įsimintinų vaidmenų.

Aktorius dirbo su režisieriais Vytautu Čibiru, Dalia Tamulevičiūte, Eimuntu Nekrošiumi, daugeliu kitų.

R. Karvelis buvo ne tik aktorius, režisierius, bet ir Jaunimo teatro metraštininkas. Visą gyvenimą kaupęs ir rinkęs teatro archyvą, pats prisidėjęs prie spektaklių filmavimo ir fotografavimo, menininkas sukūrė kelių dalių filmą apie įvairius Jaunimo teatro istorijos etapus.

Aktorius buvo mėgiamas ir kino režisierių. Jis sukūrė vaidmenis populiariuose filmuose „Velnio sėkla“, „Tadas Blinda“, „Ignotas grįžo namo“, kituose, vaidino Lietuvos televizijose seriale „Giminės“.

2007 metais R. Karvelis apdovanotas Vyriausybės kultūros ir meno premija, 2012 metais jis įvertintas Auksiniu scenos kryžiumi už viso gyvenimo nuopelnus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

IDOMU

IDOMU portretas
I laidotuves su dzinsais .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių