Quantcast

Kolekcininkas Šiaulių „Aušros“ muziejui perdavė vertingą penkių autorių kolekciją

  • Teksto dydis:

Šiaulių miesto garbės pilietis, mecenatas ir kolekcininkas Edmundas Armoška miesto „Aušros“ muziejui perdavė  vertingą, penkių menininkų kolekciją, penktadienį pranešė muziejus.

Kolekciją sudaro penkių autorių – vieno garsiausių šiuolaikinių Lietuvos tapytojų Šarūno Saukos, tapytojų Jono Rimšos, Solomono Teitelbaumo, Arbit Blato ir grafikės Birutės Stančikaitės – kūriniai.

Anot įstaigos, šie vertingi, pripažintų dailininkų darbai papildys „Aušros“ muziejaus dailės rinkinius.

E. Armoška – vienas žymiausių lietuvių kolekcininkų, kuris per 40 metų surinko vertingą įvairių dailės kūrinių kolekciją. Kolekcininkas Šiaulių „Aušros“ muziejui jau yra dovanojęs apie šimtą XIX a. pab. – XX a. pirmos pusės įvairių autorių tapybos darbų.

Šį kartą muziejui perduoti trys vertingi Š. Saukos aliejinės tapybos darbai. Pastarojo menininko tapyba apibūdinama kaip artima siurrealizmo ir fantastinio realizmo srovėms. Autoriaus kūrinių yra Lietuvos muziejuose, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje, rašoma pranešime.

Muziejui taip pat padovanotas vienas aliejinės tapybos technika 1926 metais J. Rimšos (1903–1978) tapytas moters portretas.

J. Rimša – išeivis, Amerikos lietuvių dailininkas, gyvenęs ir kūręs Paryžiuje, Buenos Airėse, La Pase (Bolivija), Santa Monikoje (JAV). Dailininkas vertinamas įvairių užsienio šalių dailėtyrininkų.

Perduoti du aliejinės tapybos technika A. Blato (1908–1999) atlikti vyro ir moters portretai. Žydų kilmės Lietuvos dailininkas A. Blatas kūrybinį kelią pradėjo gimtinėje ir pratęsė jį Berlyno, Drezdeno ir Miuncheno mokyklose. Vėliau gyveno ir kūrė Prancūzijoje, Italijoje ir JAV, pranešė muziejus.

Muziejaus rinkinius papildys ir S. Teitelbaumo mišria technika 2000 metais atlikta scenografijos iliustracija.

Anot muziejaus, S. Teitelbaumas – vienas ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos dailininkų, tęsiančių žydų tapytojų tradicijas. Apdovanotas Lietuvos nacionaline premija.

Muziejaus fondus papildė ir du B. Stančikaitės litografijos technika atlikti estampai.

Ši menininkė – Lietuvos dailės klasikė, grafikė, iliustratorė, ekslibrių kūrėja, Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė. Kūrinių yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, privatūs kolekcininkai Lietuvoje ir užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių