Quantcast

LMTA Simfoninio orkestro ruduo – ypatingas

  • Teksto dydis:

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Simfoniniam orkestrui šis ruduo yra ypatingas.

Martyno Staškaus diriguojamas LMTA Simfoninis orkestras lapkričio 15 ir 16 d. surengs du koncertus Anykščiuose ir Vilniuje, iki tol lapkričio 14 d. – atvirą repeticiją-paskaitą su muzikologu Viktoru Gerulaičiu. O neeiliniu pasiruošimu LMTA jaunimo orkestro koncertams buvo bendras muzikavimas su Nyderlandų Karališkuoju „Concertgebouw“ orkestru prieš savaitę vykusiame koncerte Nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur drauge buvo atlikta Carlo Maria von Weberio operos „Oberonas“ uvertiūra.

Ištobulintą C. M. von Weberio „Oberono“ uvertiūros interpretaciją LMTA „simfukai“ turės progą dar kartą pristatyti savo koncertuose Anykščiuose ir Vilniuje: lapkričio 15 d. 17.30 val. – Anykščių menų inkubatoriuje, lapkričio 16 d. 18 val. – LMTA Didžiojoje salėje.

Koncertuose taip pat skambės nuotaikingi Leonardo Bernsteino „Simfoniniai šokiai“ iš miuziklo „Vestsaido istorija“, operetės „Kandidas“ uvertiūra bei mūsų klasiko Balio Dvariono „Koncertas smuikui ir orkestrui h-moll“. Diriguos orkestro meno vadovas Martynas Staškus.

Įdomu, kad atskiras B. Dvariono koncerto dalis grieš trys smuikininkės – jaunosios solistės Ulijona Pugačiukaitė, Erika Ieva Eriksonaitė ir Monika Čepytė, LMTA dėstančių žymių atlikėjų, prof. Rusnės Mataitytės, prof. Jurgio Dvariono ir doc. Rūtos Lipinaitytės, studentės. B. Dvariono „Koncerto h-moll“ atlikimas pareikalaus iš smuikininkių ypatingo susiklausymo – pirmajai uždavus interpretacinį toną, jį turės pratęsti antroji atlikėja, o iš jos muzikinę estafetę perims trečioji solistė. Toks kūrinio atlikimas taps ir savotišku smuikininkių mini konkursu. 

Koncertų Anykščiuose ir Vilniuje išvakarėse (lapkričio 14 d.) apie L. Bernsteino „Simfoninius šokius“ atviroje orkestro repeticijoje LMTA pasakos muzikologas V. Gerulaitis. 

LMTA Simfoninis orkestras yra vienas seniausių iki šiol gyvuojančių Lietuvos simfoninių kolektyvų, jis buvo įkurtas 1953 m. Skirtingais laikotarpiais su orkestru dirbo dirigentai Abelis Klenickis, Jurgis Fledžinskas, Juozas Domarkas, Gintaras Rinkevičius, Laurynas Vakaris Lopas, Robertas Šervenikas. Nuo 2013 m. orkestrui vadovauja Martynas Staškus.

Kasmet LMTA Simfoninis orkestras rengia dvi sesijas: rudens ir pavasario. Jų metų jaunieji Akademijos atlikėjai, vadovaujami orkestro meno vadovo doc. M. Staškaus ar kitų LMTA dėstančių dirigentų, ugdo gebėjimą muzikuoti drauge dideliame kolektyve. LMTA Simfoniniame orkestre savo profesinį kelią pradėjo daugelis Lietuvos orkestrų muzikantų.

LMTA Simfoninis orkestras gastroliuoja Lietuvoje ir svetur, atlieka ne tik klasikinį repertuarą, bet yra parengęs ir lietuvių kompozitorių kūrinių premjerų, dalyvauja jaunimo orkestrų festivaliuose ir įvairiuose tarptautiniuose projektuose. Šiais metais jaunieji orkestro instrumentalistai dalyvavo ne tik edukaciniame Nyderlandų Karališkojo „Concertgebouw“ orkestro projekte „Side by Side“, kai drauge koncertavo LNOBT, bet ir metų pradžioje įsiliejo į Baltijos šalių akademijų orkestrą (BAO), Baltijos šalių nepriklausomybės 100-mečio proga surengusį koncertų turą nuo Estijos iki Vokietijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių