Quantcast

M. Kvedaravičiaus filmui „Mariupolis 2“ – specialus Kanų kino festivalio prizas

  • Teksto dydis:

Ukrainoje per karą žuvusio lietuvių režisieriaus Manto Kvedaravičiaus dokumentiniam filmui „Mariupolis 2“ skirtas specialus Kanų kino festivalio prizas, pirmadienį pranešė Lietuvos kino centras.

Dokumentinio kino vertinimo komisijos teigimu, specialus prizas atiteko filmui, „kurio neįmanoma palyginti su jokiu kitu konkurso dalyviu“.

„Labai radikaliam, drąsiam, meniškam ir egzistenciniam kūriniui „Mariupolis 2“. Režisierius Mantas Kvedaravičius yra tarp tūkstančių civilių, žuvusių dėl Rusijos kariuomenės veiksmų nuo plataus masto Vladimiro Putino invazijos pradžios“, – teigiama komisijos pranešime.

Dokumentinio kino vertinimo komisiją sudarė lenkų režisierė Agnieszka Holland (Agnieška Holand), Ukrainos rašytoja Iryna Cilyk, prancūzų aktorius Pierre'as Deladonchamps (Pjeras Deladonšamas), prancūzų žurnalistas Alexas Vicente'as (Aleksas Visantas), kino režisierius iš Maroko Hichamas Falahas.

Filmo premjera įvyko oficialioje specialių seansų programoje „Kanų premjeros“.

„Mariupolį 2“ prieš pat festivalį baigė kurti montažo režisierė Dounia Sichova, dirbusi su M. Kvedaravičiumi kuriant filmus „Mariupolis“, „Partenonas“, ir režisieriaus sužadėtinė, bendražygė Hanna Bilobrova.

Anot Kino centro pranešimo, M. Kvedaravičiaus „Mariupolyje 2“ rodoma čia ir dabar naikinamo miesto kasdienybė.

„Žinote, kas Mariupolyje buvo visiškai neįtikėtina? Niekas nebijojo mirties, nors ir manė, kad bijo. Mirtis jau buvo čia ir kiekvienas norėjo mirti prasmingai. Žmonės padėjo vienas kitam net rizikuodami gyvybe. Jie rūkė lauke ir šnekučiavosi net krintant bomboms. Pinigai nebeegzistavo, nes gyvenimas tapo per trumpas, kad apie juos galvotum. Visi buvo patenkinti tuo, ką turėjo, tapdami geresne savo pačių versija; nebuvo nei praeities, nei ateities, smerkimo, dviprasmybių! Tai buvo rojus pragare. Susiliečiantys trapūs drugelio sparnai. Mirties tikrosios vertės kvapas. Toks ten buvo gyvenimas“, – rašoma filmo pristatyme.

M. Kvedaravičius yra sukūręs penkis filmus, visi jie sulaukė sėkmės tarptautiniuose festivaliuose, profesionalų ir kino žiūrovų dėmesio. Jis debiutavo filmu „Barzakh“ (2011), kalbančiu apie dingusius žmones Čėčėnijoje, jų artimųjų traumas.

Pirmąjį „Mariupolį“ režisierius sukūrė 2016 metais. Jis pasakojo apie 2014–2015 metais vykusius karo veiksmus šiame mieste. Šių metų vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus aktyvius karo veiksmus šalia šio uostamiesčio ir mieste, M. Kvedaravičius nuvyko ten kurti filmo tęsinio.

45-erių lietuvis kino kūrėjas, kultūros antropologas M. Kvedaravičius balandžio pradžioje žuvo Mariupolio mieste, į kurį atvyko miestui jau esant Rusijos pajėgų apsuptyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių