Quantcast

Nacionalinės premijos laureatė G. Jankevičiūtė džiaugiasi įvertinta per Vilniaus jubiliejų

Nacionaline kultūros ir meno premija įvertinta parodų kuratorė Giedrė Jankevičiūtė teigia, kad džiaugsmą sustiprino, jog premija skirta prieš Kalėdas ir Vilniui minint 700 metų jubiliejų.

„Labai smagu prieš Kalėdas pajusti kolegų dėmesį, tikrai graži prieššventinė dovana. (...) Smagu, jog Vilniaus parodos kontekste minint Vilniaus 700-ąjį gimtadienį tokie sutapimai“, – pirmadienį BNS sakė G. Jankevičiūtė.

Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje šiuo metu eksponuojama jos su lenkų kolega parengta paroda „Vilnius, Wilno, Vilne 1918–1948 Vienas miestas – daug pasakojimų“.

G. Jankevičūtė pirmadienį vėl darbavosi Nacionalinėje galerijoje, įrenginėjo naują, vadinamą mažąją parodą, taip pat skirtą Vilniui – „Vilniaus dailė muziejuose. 1939–1944“.

Aukščiausią šalies kultūros apdovanojimą dailės istorikė ir kritikė, parodų kuratorė gavo „už visuomenės kritinės atminties formavimą tarptautinio kalibro knygomis ir parodomis“.

Ji tvirtino visiškai sutinkanti su tokiu savo darbų apibūdinimu.

„Manau, kad buvo atkreiptas dėmesys į mano rengtų parodų serijas, sakyčiau, pradedant nuo sovietų okupacijos 1940–1941 metais, paskui mes su kolege Laima Laučkaite surengėme parodą, pristatančią Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų metų propagandinius plakatus. Tai buvo kaip tik tais metais, kai Rusija užpuolė Krymą, jau tada buvo kontekstinė paroda, dabar išvis daug kalbame apie propagandą ir propagandai naudojamas priemones, šitie dalykai aktualūs“, – BNS sakė G. Jankevičiūtė.

Ji pripažino, kad kritikai, parodų kuratoriai anksčiau retai sulaukdavo nacionalinių premijų, bet pastaraisiais metais situacija pasikeitė.

„Tikiuosi, kad tai naujas mūsų visuomenės būvis, kada kritinė refleksija tampa iš tikrųjų reikšminga ir tais dalykais domisi vis daugiau žmonių“, – BNS sakė laureatė.

G. Jankevičiūtė tyrinėja XIX amžiaus antros pusės – XX amžiaus dailės istoriją, yra paskelbusi straipsnių Lietuvos bei užsienio spaudoje, parengusi dailės katalogų, albumų ir kitų leidinių, kuruoja parodas Lietuvos muziejuose ir užsienio šalyse (Italijoje, Vokietijoje), yra surengusi mokslo konferencijų.

Ji yra išleidusi monografijas „Dailė ir valstybė: dailės gyvenimas Lietuvos Respublikoje 1918–1940“, „Lietuvos grafika / Graphic Art in Lithuania. 1918–1940“, studiją „Po raudonąja žvaigžde: Lietuvos dailė 1940–1941“ (2011) ir kt.

2014 metais G. Jankevičiūtė apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šita bent

Šita bent portretas
atrodo kaip žmogus - kitos tokiu pragertu snukeliu kad žiūrėt baisu kokios ištinę
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių