Quantcast

„Nepatogiame kine“ – gyvybiškai svarbūs klausimai

  • Teksto dydis:

Šiandien savo kelionę po Lietuvą pradeda dokumentinių filmų festivalis "Nepatogus kinas". Jo programoje – kone pusšimtis ryškių filmų iš viso pasaulio, kuriuos jungia radikalumo tema.

Rizika – raktas nuo ateities

"Nepatogaus kino" temą ir festivalio nuotaiką geriausiai atspindi festivalio atidarymo filmas "Brangūs ateities vaikai" (rež. Franzas Böhmas), kurio centre – trys jaunos pokyčių siekiančios aktyvistės, dėl savo pavojingos veiklos Honkonge, Čilėje ir Ugandoje pasiruošusios sumokėti didžiausią kainą.

Tai specialiosios festivalio filmų programos "Radikal(i)ai" dalis, kurioje filmų herojai rizikuoja – kartais net ir savo gyvybe, siekdami prisidėti prie globalių socialinių, politinių, aplinkosaugos ir kultūrinių pokyčių, nes nebemato įprastų veikimo modelių prasmės.

"Norime, kad festivalio atidarymo filmas pasiektų kuo platesnę auditoriją, tad pirmą kartą festivalio istorijoje jį galės žiūrėti ir televizijos žiūrovai – filmą transliuos "LRT Plius", – pasakoja festivalio vadovas Gediminas Andriukaitis ir kviečia spalio 14 d. 21.30 val. įsijungti šį nacionalinio transliuotojo kanalą.

Išsami informacija apie galimybes išvysti festivalio filmus ir diskusijas Kaune ar internetu – nepatoguskinas.lt/2021/tvarkarastis.

Lietuviški aspektai

Pagrindinėje konkursinėje "Nepatogaus kino" programoje varžysis devyni filmai, tarp jų – du lietuvių režisierių darbai.

Pagrindinėje konkursinėje "Nepatogaus kino" programoje varžysis devyni filmai, tarp jų – du lietuvių režisierių darbai.

Apie miestelio bendruomenės pastangas mažinti drastišką savižudybių skaičių ir dviejų moterų nuoseklų ir nuoširdų darbą pasakos šviesus filmas "Būsiu su tavim" (rež. Virginija Vareikytė, Maximilienas Dejoie). Psichologė ir policijos pareigūnė imasi sudėtingos misijos – gimtajame miestelyje sumažinti rekordinį savižudybių skaičių. Valija ir Gintarė keliauja nuo durų iki durų, gelbėdamos vienišiausius savo bendruomenės narius jautrumu ir empatija.

Kasdien jausdamos baimę prarasti dar vieną gyvybę, moterys užmezga stiprų tarpusavio ryšį, iš nelaimės gniaužtų ištrauksiantį ne vieną žmogų. Drauge joms pavyksta numalšinti krizę ir atrasti, kad savižudybių prevencija gali būti veiksminga. Jautriai gvildenant sudėtingas temas, dokumentiniame filme "Būsiu su tavim" įkvėpimo semiamasi iš tikrovės, visai šalia mūsų aptinkamos daug dažniau, nei galėtume pagalvoti. Šio filmo seansas ir susitikimas su kūrybine komanda – spalio 19 d. 19 val. Kauno kultūros centre.

Režisierius Vytautas Puidokas, kurio filmą "El Padre Medico" festivalio žiūrovai turėjo galimybę matyti anksčiau, sugrįžta su nauju kūriniu "Pasienio paukščiai". Šįkart kūrėjas keliauja į Kuršių nerijos pasienį, kuriame politinės įtampos fone fiksuoja Lietuvos ir Rusijos piliečių akistatą.

Slaptos misijos

"Aukštos įtampos" programos istorijos niekuo nenusileis Holivudui, išskyrus vieną skirtumą – čia viskas bus tikra. Filme "Šnipas Šiaurės Korėjoje" (rež. Madsas Brüggeris) slapta užfiksuotos Šiaurės Korėjos politikų kalbos apie milijardų vertus raketų pardavimus atskleis tai, ko neregėjo jokia kamera.

Provokuoti mėgstantis režisierius susitinka su vaikinu, pasiryžusiu padėti sugriauti Šiaurės Korėjos diktatūrą. Iš pradžių tai atrodo tik gražios svajonės. Bet praeina keletas metų ir "kurmio" iniciatyva garsiai Vakarams aiškinti, kokia nuostabi Kim Jong Uno valdžia, nelieka nepastebėta. Dešimt metų po žingsnelį prie valstybės vadovų artėjantis šnipas galiausiai užfiksuoja tai, kas vyksta už geležinės uždangos. Susitikimas su filmo kūrėjais – spalio 21 d. 19 val. Kauno kultūros centre.

Filmo "Sabaja – belaisvės" (rež. Hogiras Hirori) kamera seks dviejų civilių vyrų įsiveržimą į ISIS karo stovyklą, siekiant išlaisvinti sekso vergovėje laikomas moteris. Sukrečiančią kino juostą kauniečiai galės išvysti ir didžiajame ekrane – seansas Kauno kultūros centre spalio 24 d.

Kasdienybės stebuklai

Programos "Kasdienybės superherojai" veikėjai nedemonstruos antgamtinių galių keičiant pasaulį – jie kasdien nuosekliai ir kryptingai veikia dėl kilnesnių tikslų. Filmas "Kovotojos" (rež. Paola Calvo, Patrickas Jasimas), kuris spalio 20 d. bus pristatytas ir Kaune, nukels į Chuareso miestą Meksikoje, kuriame nužudoma itin daug moterų ir kurio imtynių kovotojos ("luchadoras") ringe mėgina vožtelėti mačistinei vietos kultūrai.

Filmo „Kovotojos“ stop kadras

Juosta "Nesibaigianti pamaina" (rež. Shannon Walsh) žiūrovą galbūt privers kitoms akimis pažvelgti į mieste dviračiais zujančius maisto išvežiotojus – čia atskleidžiamos nepatogios tiesos apie jų darbo ypatybes.

Šiemečio "Kaunas Pride" šūkį atkartojanti programa "Mes esame visur" pasakos tikras skaudžias ir laimingas LGBTQ+ bendruomenės žmonių istorijas. Režisierės Asia Dér ir Sári Haragonics filme "Jos mamos" atskleis nepaprastą dviejų moterų istoriją kuriant šeimą ir mėginant įsivaikinti Vengrijoje. Du režisierės Monikos Treut filmai "Gendernautai" ir "Genderacija" 20 metų skirtumu pasakos tų pačių San Fransiske gyvenančių translyčių gyvenimo istorijas tada ir dabar.

Jautri gaida

"Tikrovės muzikos" programa primins – muzika gali daryti įtaką įsitikinimams, politinėms pažiūroms ir gyvenimams, o muzikiniai filmai gali padėti išgirsti dar negirdėtų dalykų. "Daina pavadinimu neapykanta" (rež. Anna Hildur Hildibrandsdóttir) primins vieną didžiausių politinių skandalų save nepolitišku laikančio "Eurovizijos" dainų konkurso istorijoje. Filmo seansas – spalio 22 d. Kauno kultūros centre.

Filmą "Triukšmo simfonija" (rež. Enrique Sánchezas Lanschas) festivalio rengėjai pakvies žiūrėti įspūdingoje erdvėje – neseniai duris atvėrusioje "gallery 1986", čia po seanso vyks vakarėlis.

"Filmai už gamtą" kvies dialogo apie tai, ar žmogaus vartojimas ir jo išlikimas yra suderinami. Programos filmas "Potvyniui nuslūgus" (rež. Anna Antsalo) palies ateities archeologijos temą – žmogus po savęs paliks ne tik architektūrą ar meną, bet ir spalvotą šlamštą, pavyzdžiui, jūros išmetamus mažyčius plastikinius dinozaurus, kažkada pasipylusius laivui pametus konteinerį. Penkios dokumentinio serialo "Sienos" istorijos papasakos apie Europą supančias ar ją skaldančias sienas ir jų paribiuose atsidūrusius herojus. Na, o kasmetėje programoje "Filmai, padedantys augti" vaikai ir jaunimas atras būtent jiems skirtų šmaikščių, įkvepiančių, pasaulį keičiančių ir kartais nepatogių, bet tikrų istorijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių