Quantcast

Pirmą kartą bus restauruojamas Tutanchamono sarkofagas

Garsiausio Senovės Egipto faraono Tutanchamono medinis sarkofagas, kuris iki šiol buvo jo kapavietėje netoli Luksoro miesto, pirmą kartą nuo atradimo 1922 metais išgabentas restauruoti.

Tai trečiadienį pranešė televizijos kanalas „Sky News Arabia“, remdamasis Archeologijos ir senybių aukščiausiosios tarybos generaliniu sekretoriumi Mustafa Vaziri.

Pasak jo, „sarkofagas, tūkstantmečius nepalikęs savo buvimo vietos, pirmą kartą bus restauruojamas specialioje Egipto didžiojo muziejaus (EDM) laboratorijoje netoli Gizos piramidžių Kairo priemiestyje“. M. Vaziri pažymėjo, jog sprendimą transportuoti sarkofagą iš Luksoro į muziejų priėmė speciali Senovės Egipto paminklų komisija.

Anot EDM restauravimo direktoriaus profesoriaus Issos Zeidano, Tutanchamono sarkofago atkūrimo darbai truks apie aštuonis mėnesius. „Į Kairą atvežtas artefaktas gerokai nukentėjęs. Pavyzdžiui, specialistai aptiko daug įtrūkių viršutiniame paauksuotame sarkofago sluoksnyje“, – sakė profesorius. Be to, pridūrė I. Zeidanas, reikia sustiprinti pačią medinę konstrukciją. Pasak jo, „dabar sarkofagas yra labai netvarios, nestabilios būklės“.

Neįkainojamas krovinys iš Luksoro į Gizos plynaukštę buvo gabenamas ėmusis griežtų saugumo priemonių. Visą kelią iki Egipto sostinės jį lydėjo ne tik mokslininkai restauruotojai, bet ir policijos pajėgos.

Tutanchamonas valdė Egiptą nuo 1332 iki 1323 metų prieš mūsų erą. Jo kapavietė nebuvo išplėšta ir išliko nepaliesta iki 1922 metų, kai ją atrado anglai Howardas Carteris ir Herbertas Carnarvonas. Jos aptikimas laikomas svarbiausiu XX amžiaus archeologiniu atradimu, kuris sukėlė didelį pasaulio visuomenės susidomėjimą Senovės Egiptu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių