Quantcast

S. Kairys: dėl pandemijos kultūros įstaigų ir kūrėjų pajamos krito perpus ir daugiau

Dėl koronaviruso pandemijos ir buvusių karantinų Lietuvos kultūros įstaigų bei kūrėjų pajamos mažėjo perpus ir daugiau, sako kultūros ministras.

Jo teigimu, jokia finansinė parama nepadės jiems atsigauti kaip tik leidimas dirbti.

„Vien Kultūros ministerijų valdomų įstaigų pajamos krito daugiau nei perpus, kalbant apie pandeminį laiką“, – antradienį Seime per Vyriausybės pusvalandį sakė ministras.

Jo duomenimis, 2018, 2019 metais šios įstaigos užsidirbdavo 22 mln., 21 mln. eurų, pernai gauta 10 mln. eurų pajamų, šiemet suplanuota uždirbti 16 mln. eurų.

„Bet tai yra tik planas, o kokia bus realybė, pamatysime jau greitai“, – teigė S. Kairys.

Pasak jo, muziejų lankomumas per pandemiją krito trečdaliu.

„Žiūrint į pavienius kūrėjus, atlikėjus, autorius, kurie gyvena iš atlyginimų, kuriuos jie gaudavo iš koncertų ar kitų renginių, tai irgi pandeminiu laikotarpiu jų atlygis iš koncertų smuko 70 proc., iš kitų renginių – 50 proc.“, – tvirtino S. Kairys.

„Jeigu žiūrėtume į visas kultūros kūrybines industrijas, kurie yra susiję su renginiais, tai iš esmės 87 proc. neteko pagrindinių savo pajamų, o mes kalbame faktiškai apie 34 tūkst. žmonių grupę“, – pridūrė jis.

Kultūros sektorius turi kvėpuoti, nes jį dar kartą užrakinus, po to jau jį atidarius, mes tikrai pamatytume labai neigiamas pasekmes.

Ministro teigimu, didelė problema tebėra 10 mln. eurų už dėl karantino neįvykusius renginius.

Pasak jo, dar šių metų pradžioje Kultūros ministerija jai pavaldžioms įstaigoms padalijo 5 mln. eurų bazinėms išlaidoms užtikrinti, dar 2 mln. eurų papildomai skirti atlyginimams.

„Kitaip tariant, buvo įvertinama, kiek dėl pandemijos, dėl sumažėjusio lankomumo, dėl veiklos nevykdymo nebuvo gauta pajamų“, – sakė kultūros ministras.

Jis priminė, kad praėjusią savaitę Vyriausybė papildomai skyrė 1 mln. eurų kūrybinėms prastovoms apmokėti.

„Tikrai noriu labai atkreipti dėmesį į tai, kad ne kokia nors subsidija, ne kokia nors kita pagalba, bet iš esmės tik veikla gali palaikyti normalų kvėpavimą kultūros sektoriuje“, – pabrėžė ministras.

„(...) kultūros sektorius turi kvėpuoti, nes jį dar kartą užrakinus, po to jau jį atidarius, mes tikrai pamatytume labai neigiamas pasekmes“, – tikino jis.

Kultūros įstaigos buvo uždarytos ir per pirmąjį, ir per antrąjį karantiną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių