Quantcast

S. Rushdie retoje viešoje kalboje po išpuolio perspėjo, kad žodžio laisvei gresia pavojus

  • Teksto dydis:

Praėjus devyniems mėnesiams po išpuolio peiliu, per kurį vos nežuvo, rašytojas Salmanas Rushdie (Salmanas Rušdis) pasakė viešą kalbą, kurioje perspėjo, kad žodžio laisvei Vakaruose iškilusi didžiausia grėsmė per visą jo gyvenimą.

Pirmadienio vakarą vykusiuose Britų knygų apdovanojimuose, kur jam buvo įteiktas apdovanojimas už „Laisvę publikuoti“, S. Rushdie kalbėjo vaizdo ryšiu. Organizatoriai teigė, kad šiuo apdovanojimu „pripažįstamas autorių, leidėjų ir knygų pardavėjų ryžtas pasipriešinti netolerancijai, nepaisant nuolatinių grėsmių, su kuriomis jie susiduria“.

S. Rushdie teigė, kad „gyvename tokiu metu, kai žodžio laisvei, laisvei publikuoti, manau, per visą mano gyvenimą Vakarų šalyse niekada nebuvo iškilusi tokia grėsmė“.

„Dabar, kai sėdžiu čia, JAV, turiu stebėti neeilinį išpuolį prieš bibliotekas ir vaikų knygas mokyklose, – sakė jis. – Tai puolimas prieš pačią bibliotekų idėją. Tai kelia didžiulį nerimą, ir mes turime tai labai gerai suvokti ir labai stipriai su tuo kovoti.“

75-erių S. Rushdie apako viena akimi ir patyrė rankos nervo pažeidimą, kai rugpjūtį buvo užpultas per vieną literatūrinį renginį Niujorko valstijoje. Įtariamas užpuolikas Hadi Mataras (Hadis Mataras) nepripažino savo kaltės dėl kaltinimų užpuolimu ir pasikėsinimu nužudyti.

Po to, kai 1989 metais tuometis Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ruhollah Khomeini (Ruhola Chomeinis) paskelbė fatvą, arba ediktą, kuriuo paragino musulmonus jį nužudyti dėl tariamai šventvagiško romano „Šėtoniškos eilės“ (The Satanic Verses), S. Rushdie daugelį metų slapstėsi ir buvo saugomas policijos.

Savo kalboje S. Rushdie taip pat kritikavo leidėjus, kurie keičia dešimtmečių senumo knygas, kad jos atitiktų šiuolaikinį supratimą, pavyzdžiui, smarkiai apkarpė ir perrašė vaikų rašytojo Roaldo Dahlo (Roaldo Dalo) ir Džeimso Bondo kūrėjo Iano Flemingo (Ijano Flemingo) kūrinius.

Jis sakė, kad leidėjai turėtų leisti knygoms „ateiti pas mus iš savo laiko ir būti savo laiko“.

„Jei tai sunku priimti, neskaitykite jos, skaitykite kitą knygą“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių