Quantcast

Seimas svarstys siūlymą 2027-uosius metus paskelbti Memorialinių muziejų metais

Seimas imasi svarstyti iniciatyvą paskelbti 2027-uosius metus Memorialinių muziejų metais.

Už tai numatantį nutarimo projektą, kurį antradienį Seimui pateikė Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, balsavo 73 parlamentarai, niekas nebuvo prieš, susilaikė keturi. Projektą svarstys Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, o plenarinėje salėje jis vėl atsiras rudens sesijoje.

V. Juozapaičio teigimu, 2027 m. sukanka 100 metų, kai Anykščiuose buvo atvertas pirmasis memorialinis muziejus Lietuvoje. Jis skirtas poetui, Biblijos vertėjui, vyskupui Antanui Baranauskui. Taip buvo pradėtas kurti ir plėtoti žymių asmenybių memorialinių muziejų tinklas.

„Paskelbus  Memorialinių muziejų metus būtų galima išspręsti tam tikras problemas ir paminėti iškilias asmenybes”, – pateikdamas projektą sakė V.  Juozapaitis.

Jo duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 50 memorialinių muziejų.

Atmintini metai nustatomi ir skelbiami vadovaujantis Seimo nutarimu „Dėl atmintinų metų skelbimo tvarkos“ nustatytais principais. Lietuvos Respublikos piliečiams, pilietinei savimonei, nacionalinei kultūrai svarbios datos minimos pradedant 100-osiomis metinėmis kas 50 metų.

Atmintini metai skelbiami ne vėliau kaip likus dvejiems metams iki atmintinų metų pradžios. Taip siekiama laiku numatyti valstybei reikšmingų minėjimų įgyvendinimui reikalingą biudžetą, parengti programas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių