Quantcast

„Šuoliui“ – dar vienas įvertinimas kino festivalyje Vengrijoje

  • Teksto dydis:

Budapešte vykusiame tarptautiniame dokumentinio kino festivalyje Giedrės Žickytės filmas „Šuolis“ apdovanotas specialiuoju žiūri paminėjimu.

Tai jau aštuntas tarptautinis įvertinimas lietuviškam filmui, prieš tai laimėjusiam prizus Jungtinėse Amerikos Valstijose, Pietų Korėjoje ir Europoje.

„Dokumentinis filmas „Šuolis“ pasakoja neįtikėtiną, stebuklinę pasaką primenančią, saldžiai karčią Šaltojo karo istoriją, kuri kiekvienam primena, kad kova už laisvę yra amžina“, – apdovanojimų ceremonijos metu kalbėjo festivalio konkursinės programos žiūri. „Pagirtina ir tai, kad filmui pavyko sukurti vientisą ir malonią vizualinę patirtį, naudojant skirtingos prigimties medžiagą – archyvus, dabarties kadrus, rekonstrukcijas. Dėl puikiai parašyto scenarijaus ir filmo montažo, šio įkvepiančio, laisvos dvasios herojaus istorija žiūrovams daro nepamirštamą emocinį poveikį“.

Tarptautinio dokumentinio Budapešto kino festivalio programą sudarė ryškiausios pastarųjų metų pasaulio dokumentinės kino juostos. Vengrijoje filmą pristatė ir su žiūrovais susitiko filmo režisierė ir prodiuserė G. Žickytė: „Buvo malonu sulaukti daugybės klausimų apie filmą ir apie Lietuvą. Į „Šuolio“  pristatymus susirinko nemažai jaunų žmonių. Tai dar kartą paliudijo, kaip kinas padeda ir jaunajai kartai atskleisti sudėtingą mūsų šalies istoriją“.

Dokumentinis G. Žickytės filmas „Šuolis“ pasakoja Šaltojo karo metu nuskambėjusią lietuvio radijo operatoriaus Simo Kudirkos istoriją, kai 1970 m. peršokęs iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį, jis paprašė politinio prieglobsčio, tačiau netrukus buvo grąžintas į sovietinių budelių rankas. Incidentas sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. Taip prasidėjo istorija apie įkalinimą, atradimą, šlovę, laisvę ir jos kainą.

Dar yra galimybė pamatyti „Šuolį“ ir Lietuvos kino teatruose.

Filmą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras prie LR Kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Prancūzijos nacionalinis kinematografijos centras, Latvijos nacionalinis kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvių fondas Čikagoje, JAV ambasada Lietuvoje ir kt.

Filmą prodiusavo studija „Moonmakers“ (Lietuva), bendroje gamyboje su „VFS Films“ (Latvija) ir „Faites un Voeu“ (Prancūzija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Nemėgstu tokiu kurie išardė savo ir dar kita šeimą. Tai nepatikimas man žmogus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių