- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tikriausiai kiekvienas iš mūsų esame neabejingas kurios nors šalies virtuvei – vieni pamišę dėl kinų ar japonų virtuvės, kiti dievina itališką ar prancūzišką, o štai charizmatiškasis virtuvės šefas, italas Gian Luca Demarco, jau ne vienerius metus bando prisijaukinti lietuvišką. Ir nors skoniai čia visai kitokie, nei jam yra įprasta, Lietuvai neabejingas žinomas vyras naujajame TV3 sezone stos prie laidos „La maistas“ vedėjo vairo, ir mūsų šalį, su visais jos skoniais, atskleis tokią, kokios dar nesame nei matę, nei ragavę.
Gian Luca įspėja, kad laida ypatingai tiks tiems, kurie jaučiasi taip, tarsi kasdienybė juos suvalgytų – „La maiste“ nuolat skambės juokas, o gardūs, ypatingai kokybiški ir tik iš lietuviškų produktų pagamintų patiekalų kvapai bus jaučiami kone per ekraną. Juk tikriausiai tik itališką virtuvę perpratęs šefas gali atskleisti tokią „skirtingai nuostabią“ Lietuvą, kokios mes patys kartais jau nebesugebame pamatyti.
Laida džiugins ne tik gomurį
Tikriausiai visi sutiks, kad nėra gardesnio pomidoro už tą, iš močiutės daržo, ar kaimiško sūrio su natūraliu medumi. Per tikrus ir grynus skonius mūsų šalis atsiskleidžia geriausiai, o kokybei neabejingas Gian Luca žiūrovus pakvies pakeliauti po Lietuvą – mūsų visų mylimą šalį, kurioje gausu ne tik ekologiškų ūkių, bet ir šviežios produkcijos augintojų ir gamintojų.
Naujajame „La maistas“ sezone Gian Luca supažindins lietuvius su mūsų šalyje randamais ūkiais – atskleis, kokią produkciją jie siūlo, papasakos, kuo ji ypatinga, ir kaip įprasti skoniai, pradėjus naudoti tai, kas tikra, gali pakeisti ne tik atradimus virtuvėje, bet ir visą kasdienybę. Padėjęs šiuos ūkius lietuviams atrasti, galiausiai virtuvės šefas kiekvienoje laidoje ir pats imsis gaminti paprastą, tačiau nepaprastai gardų patiekalą su to ūkio gėrybėmis, kuriame lankysis. Tokiu būdu jis sujungs visa tai, kas kokybiška, su tuo, kas dar ir be proto gardu.
„Neretai lietuviai vis dar per mažai vertina tai, ką mano aplink – kad Italija jiems tobulai graži, net ir šiandien dažnai tenka išgirsti dažniau, nei kad tokia pat įspūdinga yra ir Lietuva. Noriu atskleisti šios šalies grožį su visomis jos gėrybėmis“, – sako Gian Luca pridėdamas, kad ir iš pačių lietuvių nuolatos randa ko pasimokyti.
Gian Luca įsitikinęs – lietuviai turi smagių priklausomybių maistui
Nuolat virtuvėje besisukantis Gian Luca ne kartą yra juokavęs, jog lietuviai turi kur kas daugiau priklausomybių, susijusių su maistu, nei tik cepelinai ar vasaros hitas šaltibarščiai. Jau seniau virtuvės šefas pastebėjo mūsų šalies priklausomybę česnakui, o dabar jis vardija ir kitas. Pasirodo, lietuviai vyrai ir moterys netgi turi atskiras…
„Man atrodo, kad rauginti agurkėliai kelia priklausomybę visoms besilaukiančioms Lietuvos moterims (šypsosi). Būtent pagal tai ir aš pats suprantu, kada mano ar mano geriausio draugo žmona laukiasi – kai jos nori pranešti džiugią žinią, tiesiog atsineša agurkėlių“, – juokiasi jis.
Tiesa, nuo moterų, anot charizmatiškojo šefo, neatsilieka ir vyrai: „Jų priklausomybė – žirniai su spirgais. Išalkusiam ar sočiam, bet kuriam vyrui paminėjus šį užkandį, jo užsinorės visi. Taip pat man atrodo, kad nė vienas vyras neišgyventų ir be kiaulienos šonkaulių – tačiau ši problema gal daugiau yra pasaulinė (juokiasi). Ir, žinoma, lašiniai, kurių yra visame pasaulyje, tačiau Lietuvoje jie neabejotinai gardžiausi.“
O štai apie savo priklausomybę kopūstams, anot Gian Lucos, įtaria tik retas lietuvis. „Pavyzdžiui, jei žmonėms darai kopūstienę su kiaulienos šonkauliais, nesvarbu, kaip tai darai – jiems vis tiek tai patinka, nes yra vienas iš dalykų, kurie primena vaikystę. Daug kam vaikystės skonį primena ir gogelmogelis, kurio vos paragavus atrodo, kad grįžai namo. Manau, kad jis apskritai turėtų būti priskiriamas nacionaliniam paveldui, kaip kad šaltibarščiai ar cepelinai“, – pastebėjimais dalijasi jis bei prideda, kad prie lietuviškų priklausomybių rankas prikiš ir savo laidoje.
Lietuviškas patiekalas, kurio gamybos Gian Luca dar neperprato
Ir nors nesistengia nieko mokyti, kaip ir kiekvienas nemažą patirtį sukaupęs profesionalus šefas, Gian Luca virtuvėje virtuvėje turi savitų taisyklių. Galbūt jos pagelbėtų ir žiūrovams?
„Visuomet iškart turiu matyti visus ingredientus. Tuomet jie kelia man prisiminimą, ir jei noriu sukurti kažką naujo, galiu iškart pradėti gaminti. Taip pat virtuvė visuomet turi būti tobulai švari – netvarka mane labai erzina. Į tai aš žiūriu labai pedantiškai. Ir, žinoma, būtina gera muzika, kuri padėtų atsipalaiduoti“, – apie svarbiausią akcentą primena dainuojantis virtuvės šefas.
Paklaustas, kaip negaminantiems lietuviams siūlytų prisijaukinti virtuvę, Gian Luca atkreipia dėmesį į sriubas ir troškinus, nes būtent šiems patiekalams mūsų tautiečiai, anot jo, yra neabejingi. Vis dėlto svarbu viską daryti paeiliui, techniškai: „Pavyzdžiui, jei troškinys yra su mėsa, pirmiausia reikėtų pradėti nuo jos, tuomet imtis daržovių, o tik tuomet – skysčių. Svarbu išmokti atskleisti skonius – kitu atveju išeis tik vienas didelis virtas puodas.“
Ir nors galėtų pasirodyti, kad virtuvės šefas yra perpratęs jau visas lietuvių kulinarijos paslaptis, jis prisipažįsta: „Kol kas aš visiškai nemoku gaminti bandos, tačiau manau, kad ji yra geniali. Per laidą, tikiuosi, bus galima pamatyti dar daugiau dalykų, kurių ir patys lietuviai nelabai žino. Juk apie kai kuriuos ūkius, kuriuose lankysimės, daugelis išgirsta tik tada, kai su tuo susiduria. Manau, kad visa tai turėtų išlįsti į dienos šviesą, jog galėtume tuo naudotis suprasdami, kad visa tai, ką randame savo šalyje, nė kiek nenusileidžia užsieniui“, – sako jis.
Kokybė, tikri skoniai ir tokia „skirtingai nuostabi“ Lietuva, apie kurią kartais pamirštame – naujajame TV3 sezone, laidoje „La maistas“ kartu su Gian Luca.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Eurovizija“ sulaukė daugiau kaltinimų: paaiškino sprendimo priežastis11
Internete pasipylė kritika Eurovizijos organizatoriams, mat jie leidžia Izraelio atstovei Eden Golan dalyvauti dainų konkurse, esant tokiai politinei situacijai. Tiesa, tiesioginį nepasitenkinimą iš žmonių gavo ir pati atlikėja – už dalyv...
-
Princas Williamas pirmą kartą po Kate vėžio diagnozės grįžo prie viešųjų pareigų1
Princas Williamas (Viljamas) ketvirtadienį pirmą kartą po žmonos vėžio diagnozės grįžo prie viešųjų pareigų, sustiprindamas karališkosios šeimos gretas karaliaus Charleso III (Karolio III) ir princesės Catherine (Ketrin) sveik...
-
EŽTT nepriėmė F. Kirkorovo skundo dėl draudimo atvykti į Lietuvą18
Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) nutarė nepriimti Rusijos muzikos atlikėjo Filipo Kirkorovo, kurio koncertinė veikla įvardijama Kremliaus „minkštosios galios“ įrankiu, skundo dėl Migracijos departamento sprendimo uždrausti jam...
-
P. Gražulis apie romantiškų santykių atnaujinimą su dukters mama Birute: gal yra tas noras19
Prieš keturis mėnesius Petras Gražulis po 27-erių metų neteko darbo Seime, o kartu – ir gyvenamosios vietos Seimo viešbutyje. Kol kas buvęs politikas leidžia dienas gamtoje, mėgaujasi su vaikais leidžiamu laiku, o antros pusės neie...
-
S. Nainė: jei atsuktų metus atgal, aš tikrai taip nedrebėčiau
„Muzikinėje kaukėje“ – paskutinis žingsnis iki finalo. Būtent šį šeštadienį paaiškės, kurie keturi dalyviai keliauja į finalą, o nugalėtoją išrinks televizijos žiūrovai, balsuodami tiesiogiai. K...
-
Žinomi nuomonių formuotojai atskleidė, kiek uždirba socialiniuose tinkluose5
Socialinių tinklų žvaigždės dažnai vaizduojami kaip begalinės laimės ir sėkmės oazės gyventojai: prabangūs kelionių vaizdai, išskirtiniai renginiai, stulbinantys drabužiai ir prašmatnus gyvenimo būdas. Visa tai tarsi byloja apie le...
-
Iliuzionistas R. Bernatonis pamato sukčių pinkles, tačiau į Balį ar Italiją keliauti nebedrįsta
Iliuzionistas Rokas Bernatonis jau kurį laiką garsėja ne tik savo įspūdingais magijos triukais, bet ir dar viena veikla, kuri išgarsino jį visame pasaulyje. Vyras ėmė gaudyti tūkstančius žmonių apgavusius sukčius! Tiesa, visa tai turi savo ...
-
Lietuvių širdis ištirpdė eurovizinę dainą „Luktelk“ perdainavęs japonas1
Japonas Kotaro Hisada aktyviai kuria lietuvišką turinį socialiniame tinkle „Instagram“. Jo neaplenkė ir artėjančios Eurovizijos aktualijos – vaikinas perdainavo šių metų Lietuvai atstovaujančio Silvester Belt dainą &bdq...
-
Tūkstančius uždirbančiai grožio specialistei įkyrų gerbėją teko sodinti į kalėjimą: tai nesiliovė1
Karolina Meschino, Lukas Gricius, Jusė Arlauskaite-Jazzu ir daugelis kitų garsiausių Lietuvos žvaigždžių savo gerbėjus nuolat stebina besikeičiančiais įvaizdžiais, pasirodydami su ilgais, sveikais ir itin natūraliai atrodančiais plaukais. Už tai...
-
SEL apie pasirodymus Panevėžyje ir Marijampolėje: naktiniuose klubuose rengiami šou intymesni3
Jau šį savaitgalį grupės SEL gerbėjų lauks du visiškai kitokie pasirodymai – balandžio 19 dieną Egidijus Dragūnas su muzikantais surengs šou Panevėžio naktiniame klube „Afteris“, o šeštadienį, bal...