Quantcast

Garsenybių portretus iš maisto kurianti devyniolikmetė sulaukė pasaulio dėmesio

Sirguliuodama ir svarstydama, ką čia tokio nuveikus iš nuobodulio, jauna dizainerė ir iliustratorė Jolita Vaitkutė pradėjo kurti portretus iš maisto produktų.

Sirguliuodama ir svarstydama, ką čia tokio nuveikus iš nuobodulio, jauna dizainerė ir iliustratorė Jolita Vaitkutė pradėjo kurti portretus iš maisto produktų. Netikėtai šie kūriniai sulaukė didžiulio populiarumo.

Atvyks filmuoti švedai

Dalios Grybauskaitės portretas – iš šaltibarščių, Baraco Obamos – iš pomidorų padažo, Vladimiro Putino – iš juodųjų pipirų.
Albertas Einsteinas – iš lydyto sūrio, Beata Nicholson, Jimis Morrisonas ir Conchita Wurst – iš šokolado, Žemaitė – iš duonos trupinių. Tokie devyniolikmetės lietuvės kūriniai jau sužavėjo gerbėjus visame pasaulyje.

"Šiandien mano darbais dalijasi daugiau nei 20 mln. gerbėjų turintis "Architecture&Design" žurnalas ir sako, kad mano darbai awesome! Greitai susitiksime plačiajame pasaulyje, pažadu!" – prieš kelias dienas savo socialiniame tinklalapyje pasidžiaugė Joniškyje gimusi, dabar Vilniuje dizainere ir kūrybininke dirbanti devyniolikmetė.

Netrukus iš maisto sukurtais jos portretais pasidalijo įvairių šalių interneto tinklaraščiai ir puslapiai, o sulaukusią pasiūlymo pristatyti savo darbus gegužės mėnesį parodoje "EXPO 2015" Milane Jolitą atvyks filmuoti žurnalistai iš Švedijos sostinės Stokholmo.

Pirmasis blynas neprisvilo

Dabar su daug leidinių, restoranų dirbanti Jolita šypsodamasi prisimena pirmąjį muzikanto Jimio Morrisono portretą, sukurtą iš šokolado lėkštėje.

"Sirgau, buvo nuobodu, tad ir sumaniau pažaisti, – juokėsi aktyvi dizainerė, kurios pirmasis blynas anaiptol ne prisvilo, o sulaukė daug dėmesio. – Tuomet net nežiojau, kad pasaulyje yra įvairių menininkų, kuriančių grožybes iš maisto produktų. Tačiau peržiūrėjusi jų darbus nekopijuoju, stengiuosi išlikti originali."

Įamžina litus

"Dalia Grybauskaitė. Kartais pats geriausias desertas – šaltibarščiai! Skanaus, sekmadienį, tikiuosi, laukia puikūs rinkimai! P.S. Čia ne rinkimų agitacija, o tiesiog aš taip valgau šaltibarščius ir myliu Dalią, – taip ji pristatė Lietuvos Prezidentės portretą iš šaltibarščių ir greta lėkštėje padėtų trijų bulvyčių. – Tuo pačiu noriu skatinti jaunus žmones nebūti abejingus ir dabar balsuoti savivaldos rinkimuose."
"Visiems dvyliktokams, kurių gyvenimai sugadinti dėl egzaminų, pusryčiams siūlau puikius blynus su švietimo ministro Dainiaus Pavalkio portretu. Skanaus pirmadienį, per lietuvių egzaminą", – taip dar būdama dvyliktokė komentavo Lietuvos švietimo ir mokslo ministro D.Pavalkio portretą iš šokolado ir blynelių.

"Žemaitė vienam litui. Turiu tokią mažą, troleibuso dydžio, svajonytę. Ta proga, kad mano gimtadienis ir galiu leisti sau susireikšminti, ją išsakysiu ir galbūt kas nors prisijungs prie jos išpildymo. Išgyvenu dėl to, kad litą keičia euras, o visą vaikystę patirta pašaipa "Jolita, duok litą" virs užmirštimi. Noriu sukurti jam mažą ir gyvą monumentą. Paprastai – padaryti atspaudą ant troleibuso šono. Gražų, su asmeniu, pavaizduotu lito banknote, galbūt iš mūsų kasdienio maisto, – taip devyniolikmetė komentavo Žemaitės portretą iš duonos trupinių. – Dar bus ir dešimties litų banknotas su Dariumi ir Girėnu, 20-ies – su Maironiu iš lietuviškų produktų:žirnių, sėmenių, kruopų, duonos. Kai kurie šių darbų gims televizijoje."

Aukoja labdarai

Kiek jau iš viso portretų iš maisto sukūrė Jolita? Daugiau nei šimtą.

Buvo ir žurnalistas Andrius Užkalnis iš juodųjų pipirų su jo mėgstamais suvožtiniais, humoristas Mantas Katleris – su kebabu, ir šokoladinė kolekcija: B.Nicholson, Rūta Ščiogolevaitė, Cololo, Algirdas Butkevičius, Loreta Graužinienė, Petras Gražulis ir daugelis kitų.

Ji reaguoja į pastabas, pavyzdžiui, kad prie Rusijos prezidento V.Putino portreto marinuoti agurkėliai netinkamas pasirinkimas.
"Prie degtinės, duonos, dešros geriau būtų buvusi druska. Dabar atidžiau domiuosi maisto kilme, tradicijomis. Bet dažniausiai stengiuosi kurti lietuviško maisto pagrindu, nors dabar su savo komanda kuriu ne tik lėkštėje ar ant stalo", – prisipažino su daugeliu restoranų bendradarbiaujanti maisto dizainerė.

Vienam darbui kartais jai užtenka 30 min., o kartais, priklausomai nuo kūrinio dydžio, dviese darbą atlieka per dvylika valandų.
Darbą jai pavyksta atlikti iš pirmo karto, nes tai tarsi įpareigoja maisto produktai.

Tiesa, iš pradžių juos išbando, nes, pavyzdžiui, išsivirus 5 kg ryžių jau negalima klysti.

Provokuojama, kaip reaguoja, kad pasaulyje vis dar iš bado miršta žmonės, o ji žaidžia su maistu, J.Vaitkutė pritariamai linksėjo: "Branginu ir nešvaistau maisto. Ir nešdamasi ryžius nelieku abejinga, kai močiutė prašo maisto. Todėl nuolat aukoju pinigų, nuperku maisto žmonėms. Pastebėjau, kad tokią dalį, kurią išnaudoju savo portretams, nors dauguma portretų paskui suvalgomi, paaukoju žmonėms."

Svajonė – savo studija

Pajuokavus, iš kokių maisto produktų ji kurtų savo portretą, Jolita nusijuokė: "Iš šokolado! Labai mėgstu."
Po akimirkos jaunoji menininkė prisipažino, kad paauglystėje net neįsivaizdavo, jog taps grafikos dizainere ir dirbs virtuvėje.
Įvairiais pilietiškais projektais pagarsėjusi, mokykloje jaunimo politikos taryboje dalyvavusi aktyvistė teigia, kad dabar ji žengia dviem keliais: "Dizainas. Po penkerių metų noriu turėti savo studiją, dirbti su reklama, maistu, ateityje tapti meno vadove reklamos srityje. Ir antras kelias – tapti virtuvės šefe, dirbti su molekuline virtuve."

Su draugu Vilniuje gyvenanti Jolita dažnai gamina, eksperimentuoja. Pastaruoju metu labai pamėgo itališką virtuvę.

"Nori nenori, bet svorio priaugau, – kvatodamasi J.Vaitkutė uždraudė klausti, kiek dabar sveria. – Nesivaikau standartų, tačiau artėja pavasaris ir jaučiu spaudimą, nes noriu sau būti graži. Be to, stengiuosi gyventi, maitintis sveikai, laikytis tvarkos. Todėl dabar nekuriu naktimis kaip mokykloje. Tuo metu reikia ilsėtis."

Tarsi kurtų mandalą

Jos gyvenimo filosofija? Įkvėpti kitus, kad žmonės pasuktų sraigtelį, nebūtų abejingi, ne ramiai sėdėtų valtyje dreifuodami, o patys ją irkluotų.

Neatsitiktinai, matydama aklą vakarietiško gyvenimo vertybių, būdo ir garsenybių pamėgdžiojimą, kurdama įvairias 3D instaliacijas, marškinėlius, Jolita išleido limituotą kolekciją su mūsų šalies garsenybėmis: Jonu Basanavičiumi, Mikalojumi Konstantinu Čiurlioniu, Antanu Škėma, Jurgiu Mačiūnu, Kristijonu Donelaičiu, Žemaite ir garsiausiais Lietuvos partizanais.

"Drabužis – mūsų dalis, jis neša žinią apie mus. Tad kodėl tai negali būti mūsų istorija, mūsų maisto paveldas? Tam, kad Che Guevaros veidą pakeistų kiti, sukūriau Lietuvos partizanų veidus. Ir tai ne pabaiga, – teigė Lietuvos patriotė J.Vaitkutė. – Daug geriau vaikščioti su marškinėliais, kuriuos puošia M.K.Čiurlionis ar A.Škėma nei Beyonce ar Lady Gaga."

Maisto reklama, pasak jos, gali būti ne paviršutiniška, o socialinė, graži, įdomi ir kalbėti plačiau.

Ar negaila, kad jos kurti portretai iš maisto, trumpai pasigrožėjus, po kelių akimirkų virsta tuštuma?
"Tai tarsi kurti mandalas, – Jolita sukūrė ir ne vieną, ir ne dešimt mandalų. – Padarai darbą, pasigroži akimirka, tarsi viską nupūti ir vėl kuri."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saunuole

Saunuole portretas
Wow....na ir talentas,,,tiesiog DIEVULIO dovana...labai idomu ir nauja,.,,Sekmes,,sveikatos. Ir dar daug. svajoniu,,.Buk laiminga,,Jolita...?

Mukas

Mukas portretas
originalu ir idomu, saunuole dar , kad Lietuvos patriote

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS portretas
“Tautos ir valstybės išlikimui pražūtingo pavojaus akivaizdoje būtinas visuotinis Lietuvos susitelkimas bei susivienijimas.” Signatarai pasirašo kreipimąsi, o mes vieningai pasirašom peticiją va čia peticijos.com/kreipimasis_vardan_lietuvos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių