Quantcast

Garsi rašytoja D. Feldman: išleidus knygą, mano dėdė paprašė manęs nusižudyti

„Aš bijojau. Kai buvo išleista knyga, sulaukiau daug prieštaringų reakcijų, buvo labai blogai. Gaudavau daug grasinimų ir bjaurių laiškų ne tik nuo bendruomenės, bet ir nuo savo šeimos. Dėdė parašė ir paprašė manęs... nusižudyti. Ir visa tai dėl to, kad paskui kitiems jauniems nariams galėtų sakyti: „Štai, kas nutiks, jei jūs išeisite.“ Jie nori baksnoti pirštu ir sakyti: „Matai, jiems blogai baigėsi, jie nelaimingi, tu turi pasilikti“, – laidoje „Nuo... Iki...“ pasakos visame pasaulyje išgarsėjusi rašytoja Deborah Feldman.

Iš Lietuvos kilusi viena Deboros prosenelių, tačiau rašytoja čia pirmą kartą atvyko vos prieš mėnesį dalyvauti knygų mugėje, kurioje buvo pristatytos dvi jos knygos. Pirmoji „Neortodoksiška: kaip skandalingai išsižadėjau savo chasidiškų šaknų“, buvo publikuota net 24-iose šalyse ir tapo „New York Times“ bestseleriu, o „Netflix“ pagal ją sukūrė populiarų šešių dalių serialą.

Įsivaizduokite, kad esate moteris, kuriai neleidžiama mokytis, siekti svajonių, visą savo kūną turite dengti konservatyviais drabužiais, o giminaičiai jus ištekina už žmogaus, kurį matėte vos kartą gyvenime, kai jums tėra septyniolika? Po vestuvių jums nuskutami plaukai, o svarbiausia gyvenimo misija tampa vaikų gimdymas. Skamba neįtikėtinai, tačiau visa tai nutiko ne prieš kelis šimtus metų gyvenusiai moteriai, o dabartiniais laikais, 37-erių vokiečių kilmės rašytojai D. Feldman, gimusiai ir augusiai Brukline, JAV, itin uždaroje žydų, taip vadinamų Satmaro chasidų, bendruomenėje, labiau primenančioje sektą.

Apie tai, ką teko patirti nuo gimimo priklausant griežtų dogmų besilaikančioje religinėje bendruomenėje, bei tai, kaip knyga su aprašyta asmenine istorija tapo išsigelbėjimu – gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ šį pirmadienio vakarą, 20 val., per LNK.

D. Feldman gyveno uždaroje žydų bendruomenėje, kurioje po vestuvių moterims buvo nuskutami plaukai: 

Kai laukėsi kūdikio ir pasijuto blogai, D. Feldman nebuvo vežama į ligoninę dėl šabo: 



NAUJAUSI KOMENTARAI

nejuokinkite ,mes ne akli,ir nedurni

nejuokinkite ,mes ne akli,ir nedurni portretas
Kasdien tie zydai reklamuojas ,,,

gaila ,kad nepaklause

gaila ,kad nepaklause  portretas
gero patarimo...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių