Quantcast

Holivudo scenaristų gildijos vadovai atšaukė streiką

Amerikos scenaristų gildijos (WGA) lyderiai antradienį atšaukė kelis mėnesius trukusį Holivudą paralyžiavusį streiką, pritarę su studijomis sudarytam susitarimui.

Įtakingos scenaristų sąjungos valdyba „vienbalsiai balsavo už tai, kad rekomenduotų susitarimą“, sakoma jos pareiškime ir priduriama, kad streikas baigiasi trečiadienį 0 val. 1 min. Los Andželo (10 val. 1 min. Lietuvos) laiku.

11,5 tūkst. sąjungos narių galutinai nuspręs, ar priimti pasiūlymą, ar ne – balsavimas vyks spalio 2–9 dienomis, teigė grupė.

Antradienį WGA paskelbta informacija apie sandorį atrodė kaip scenaristų, kurie siekė didesnio užmokesčio įsigalint srautinėms transliacijoms, taip pat apsaugos nuo dirbtinio intelekto, pergalė.

Išmokos bus skiriamos serialų, kuriuos per pirmąsias 90 dienų nuo jų pasirodymo žiūrės 20 proc. ar daugiau vietinių srautinio transliavimo platformos prenumeratorių, scenaristams.

Be to, sutarta, kad dirbtinio intelekto sukurta medžiaga negali būti laikoma „pradine medžiaga“ ir taip mažinti scenaristų atlyginimo, jei jie dirba su scenarijumi, kuriam kurti panaudotas dirbtinis intelektas.

WGA taip pat „pasilieka teisę reikalauti, kad scenaristų medžiagos naudojimas dirbtinio intelekto mokymui būtų draudžiamas“, teigiama santraukoje.

Teoriškai scenaristai vis dar gali atmesti susitarimą, tačiau dauguma šios industrijos ekspertų mano, kad jo patvirtinimas bus tik formalumas.

Kol vyks balsavimo procesas, scenaristams bus galima vėl pradėti dirbti su sustabdytais televizijos ir kino projektais.

Tikimasi, kad kitą mėnesį vėl bus pradėtos rodyti vėlyvo vakaro pokalbių laidos.

Aktorių streikas tęsiasi

Gegužės pradžioje tūkstančiai kino ir televizijos scenaristų paskelbė streiką reikalaudami geresnio darbo užmokesčio, didesnio atlygio už populiarių laidų kūrimą ir apsaugos nuo dirbtinio intelekto.

Jie kelis mėnesius piketavo prie studijų, įskaitant „Netflix“ ir „Disney“, biurų, o liepos viduryje prie jų prisijungė streikuojantys aktoriai, ir Holivudo filmavimo aikštelės liko tuščios.

Sekmadienį baigėsi penkias dienas trukusios intensyvios WGA ir studijoms atstovaujančio Kino ir televizijos prodiuserių aljanso derybos.

Su dideliu pasididžiavimu galime sakyti, kad šis susitarimas yra išskirtinis.

Industrijos stebėtojai tikisi, kad nariai palankiai įvertins susitarimą.

„Su dideliu pasididžiavimu galime sakyti, kad šis susitarimas yra išskirtinis, nes jis suteikia reikšmingų privalumų ir apsaugo scenaristus kiekviename narystės sektoriuje“, – sekmadienį pareiškė gildija.

WGA narė Cylin Busby (Sailin Basbi) sakė, kad nors ir nežino visų susitarimo detalių, ji nusiteikusi optimistiškai.

„Mūsų profsąjungos siunčiama žinutė yra labai pozityvi, tad būčiau šokiruota, jei tai nebūtų tikrai geras susitarimas scenaristams“, – antradienį naujienų agentūrai AFP sakė ji.

„Esu pasirengusi grįžti į darbą“, – pridūrė ji.

Mūsų streikas baigėsi. Tačiau kova tęsiasi, kol aktoriai gaus savo susitarimą.

Net jei susitarimas bus patvirtintas, Holivudas ir toliau liks toli nuo normalaus darbo, nes aktoriai, kuriems atstovauja profesinė sąjunga SAG-AFTRA, vis dar atsisako dirbti.

Tikimasi, kad šiam streikui nutraukti prireiks dar mažiausiai kelių savaičių.

Kai kurie SAG-AFTRA reikalavimai yra griežtesni nei WGA reikalavimai.

Dėl šimtų sustabdytų filmų ir televizijos filmavimų Holivudui dar gali prireikti kelių mėnesių, kol bus pašalintos logistinės kliūtys ir vėl pradėta visavertiškai dirbti.

Antradienį aktoriai piketavo prie „Netflix“ būstinės, prie jų prisijungė ir juos palaikantys WGA nariai.

„Mūsų streikas baigėsi. Tačiau kova tęsiasi, kol aktoriai gaus savo susitarimą“, – sakė WGA narys Vinnie Wilhelmas (Vinis Vilhelmas).

„Mes nebūtume gavę tokio susitarimo, kokį gavome, jei ne aktorių parama“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Keli mėnesiai mėšlo mažiau.... fantastika

Sūduvis

Sūduvis portretas
Labai gaila kad atšaukė streiką, o galėjo dar ilgai streikuoti tai būtų mažiau prigaminta jankiško holivudinio mėšlo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių