Quantcast

Iliuzijų ir spiritizmo seansas mėnesienoje

Jau keturis dešimtmečius gero kino gerbėjai kasmet sulaukia bent vieno JAV režisieriaus Woody Alleno filmo, ir toks pašėlęs ritmas jam vis dar netampa profesine rutina.

Tikra angliška kokybė

Pagaliau britų aktorius Colinas Firthas sulaukė sėkmės, kurios seniai yra vertas. Režisieriai specialiai jam rašo scenarijus, o jis renkasi vaidmenis taip, kad netaptų tik vieno amplua įkaitu. Vieni filmai jam suteikia akademinį pripažinimą ir "Oskaro" nominacijas ("Vienišas vyras", "Karaliaus kalba"), kiti įrodo, kad ir komercinis niekalas gali būti estetiškai patrauklus ("Milijardierius ir blondinė"). Todėl vis dažniau vertindami šio aktoriaus įvairiaplanius vaidmenis kritikai pasitelkia solidų terminą "tikra britiška kokybė".

Pirmąkart su W.Allenu

Šiemet C.Firthui – sėkmingi metai. Jau matėme jį šokiruojančioje karinėje dramoje "Atpildas", kurioje jo partnerė buvo Nicole Kidman. Dar kartą šią porą netrukus išvysime mistiniame trileryje "Kol nenuėjau miegoti ". O dabar ekranuose pasirodo žavi romantinė komedija "Mėnesienos magija", kurią pažiūrėti reikia dar ir todėl, kad tai naujausias kasmet savo gerbėjus gerais filmais pradžiuginančio W.Aleno kūrinys. Vis dažniau šis režisierius stengiasi atsikratyti jam primesto Niujorko neurotiko etiketės. Ir "Viki, Kristina, Barselona" (2008 m.), ir "Vidurnaktis Paryžiuje" (2011 m.), ir "Į Romą su meile" (2012 m.) žaižaravo tokiu gyvenimo džiaugsmu ir per kraštus trykštančia energija, kad galva tiesiog svaigo nuo Maestro išradingumo.

Anksčiau ar vėliau C.Firthas ir W.Allenas turėjo susitikti, nes abu mėgsta gerą kiną, subtilų humorą ir puikiai jaučiasi retro filmų atmosferoje. Žaismingą ir romantinį nuotykį žadanti "Mėnesienos magija" – taip pat retro filmas, kurio siužetas žiūrovą nukels į trečiąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, o veiksmas užsimezga Pietų Prancūzijoje.

Magijos pasaulis W.Alleną vilioja seniai. Tikriausiai ir kiną šis originalus humoristas savo karjeros pradžioje pasirinko dar ir todėl, kad kinas – tai "didžioji iliuzija", o Holivudas – tikras "sapnų fabrikas", gaminantis hipnotizuojantį poveikį žiūrovams darančius filmus. Ir anksčiau savo kūryboje W.Allenas pats griebėsi magijos – vaidino fokusininką "Sensacijoje" (2006 m.), o filme "Nefritinio skorpiono prakeikimas" (2001 m.) svarbus vaidmuo buvo skirtas hipnozei.

Magijos aukso amžius

Garsiausiu visame pasaulyje triukų meistru trečiajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje pelnytai buvo laikomas Harry Houdinis, kuris savo neilgo gyvenimo pabaigoje per pasirodymus bandydavo užmegzti kontaktą su mirusiųjų pasauliu. Tai buvo tikras iliuzijų ir spiritizmo seansų aukso amžius. Todėl visi publiką norintys stebinti magai jautė milžinišką konkurenciją. Be to, retsykiais juos patalkinti prašė policijos pareigūnai, susidūrę su protu nepaaiškinamomis nusikaltimų detalėmis.

Žymus britų iliuzionistas ir magas Stenlis Kroufordas (jį ir vaidina C.Firthas), savo neeilinius sugebėjimus demonstravęs sceniniu Vei Ling Su pseudonimu, kartą sulaukia pasiūlymo vykti į Prancūzijos Rivjerą. Bet ne gastroliuoti, o padėti atskleisti galimą apgavystę. Stenlį jo geras pažįstamas ir kolega Hovardas pasirenka ne tik todėl, kad jis garsėja kaip kvapą gniaužiančių triukų autorius, bet ir dėl išskirtinių gebėjimų perprasti žmonių psichologiją.

Kas ką demaskavo?

H.Houdinis garsėjo dar ir tuo, kad nesunkiai demaskuodavo visokiausius apsimetėlius ir šarlatanus. Atrodo, kad ir Stenliui Prancūzijoje teks vykdyti panašią misiją. Hovardas įtaria, kad jauna, bet jau spėjusi pagarsėti aiškiaregė Sofija (aktorė Emma Stone) tik išradingai imituoja savo galią bendrauti su anapusiniu pasauliu, o iš tikrųjų apgaudinėja vieną kilmingą ir labai turtingą prancūzų šeimą.

Pats būdamas iliuzijų (vadinasi, ir apgaulės) specialistas Stenlis panašių asmenų atžvilgiu yra nusiteikęs gana skeptiškai. Tačiau bendravimas su mergina pasės mago širdyje anksčiau nepatirtų dvejonių ir privers susimąstyti apie tai, kad ne viską materialiame pasaulyje galima racionaliai paaiškinti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių