Quantcast

Įteikta 23-ioji I.Simonaitytės literatūrinė premija

Vakar, tradiciškai per rašytojos Ievos Simonaitytės gimtadienį, Klaipėdoje iškilmingai įteikta jos vardu pavadinta literatūrinė premija. 23-iuoju šios premijos laureatu tituluotas publicistas Vytautas Kaltenis.

Liudijimas apie lietuvininkus

Gimęs Klaipėdoje, daug metų rašęs respublikinėje spaudoje ir dabar gyvenantis Vilniuje, dirbantis Mokslo ir enciklopedijų leidybos institute, be kita ko, Mažosios Lietuvos enciklopedijos redaktorius V.Kaltenis apdovanotas už publicistikos knygą „Ak, gražus dangau! Klaipėdietiški pasakojimai”. Į ją autorius sudėjo kone penkis dešimtmečius kauptus pasakojimus ir prisiminimus apie Mažąją Lietuvą ir jos žmones.

„Smagu sugrįžti į Klaipėdą. Ypač tokia proga, – džiaugėsi V.Kaltenis. – Tai yra ne mano, o lietuvininkų pagerbimas. Aš tik liudiju apie tuos žmones, kuriuos aprašiau“.

Neseniai pasirodžiusi ir jau pelniusi laurus knyga ne tik didžiuliu vertingos informacijos krūviu, bet ir solidžia išvaizda primena enciklopedijos tomą, kaip pastebėjo autorių sveikindamas dr. Vacys Bagdonavičius.

Gyva enciklopedija

„Jos autorius pats yra gyva enciklopedija – labai daug žino apie Mažąją Lietuvą, sukaupė daugybę archyvinės medžiagos, lietuvininkų atsiminimų. Ši knyga – jo gyvenimo pėdsako atšvaitas. Įvairiomis prasmėmis vertinga knyga. Pirmiausia, ją kiekvienam įdomu skaityti. Be to, tai gera medžiaga mokslo žmonėms, tyrinėjantiems Mažosios Lietuvos dvasios raidą šiais laikais. Knygoje – lietuvininkų likimai, jų įsiliejimas į šį gyvenimą – dramatiškas, savitas, kitoks. Autorius tiesiog gyvendamas, save išreikšdamas atskleidė tokius šio krašto klodus, kurių niekur kitur neatrasim“, – teigė V.Bagdonavičius.

Jis išdavė paslaptį, kad pakeliui pas skaitytojus jau antroji panaši V.Kaltenio knyga. O pirmoji pasirodė ką tik, dar nespėjo paplisti ir būti perskaityta. Bet Mažosios Lietuvos seimelio narys Vytautas Gocentas priminė, kad autorius beveik viską, kas rašoma šiame leidinyje, nuo 1960-ųjų yra publikavęs spaudoje, o dabar tik papildė ir „sudėjo po knygos viršeliu“. Ją išleido Mažosios Lietuvos fondas bei Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas.

Susirūpino apdovanojimo likimu

I.Simonaitytės literatūrine premija įvertintus V.Kaltenio „Ak, gražus dangau! Klaipėdietiškus pasakojimus” vakar buvo galima ne tik pavartyti, bet ir įsigyti I.Simonaitytės bibliotekoje, kur uostamiesčio kultūrinė bendruomenė gausiai susirinko pasveikinti autorių.

Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas laureatui įteikė tik apdovanojimą liudijantį raštą, nes pati keturių tūkstančių litų premija jį pasiekė dar iki renginio.

Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus ir Klaipėdos apskrities viršininko administracijos įsteigta I.Simonaitytės literatūrinė premija teikiama specialios komisijos sprendimu nuo 1987-ųjų. Ja įvertinami pastarųjų dvejų metų geriausi literatūros kūriniai apie Lietuvos pajūrio ir Mažosios Lietuvos gyvenimą, įamžinantys rašytojos I.Simonaitytės atminimą, bei savo kūryba Klaipėdos kraštą garsinantys autoriai.

A.Šulcas sakė esęs susirūpinęs šios premijos likimu, – kas nutiks su ja po šalies administracinio valdymo pertvarkos, kai neliks vieno iš steigėjų – Klaipėdos apskrities. „Šią estafetę turime perduoti uostamiesčio savivaldybei”, – įsitikinęs Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių