Quantcast

Kasdienybėje yra daug gerų dalykų, kuriais būtina dalintis ir džiaugtis (receptai)

Vilniečiai Enrika ir Dainius Čepuliai bei jų dvejų metų dukrytė Meda – svajotojai, keliautojai ir mažų gerų dalykų kolekcininkai. Jie feisbuke ir instagrame sukūrė puslapius "Maži geri dalykai", kuriuose kviečia visus svajoti, keliauti ir kartu atrasti gėrį mažuose dalykuose.

Idėja – iš noro dalytis

"Renkame smagiausias vietas, įdomiausias akimirkas, įsimintiniausias pramogas visai šeimai ir ragaujame gardžiausius skanėstus. Mėgstame kurti, piešti, kepti, konstruoti ir kartais tiesiog patingėti namuose… Visa tai – maži geri dalykai, kurie mus supa kasdienybėje. Gera juos pastebėti, atrasti ir pasidalyti. Juk sako, kad tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo mažo žingsnio. Taip ir mes tikime, kad dideli atradimai atsiranda nuo mažų gerų dalykų", – rašo trijulė, prisistatydama puslapyje "Maži geri dalykai".

Mama Enrika pasakojo, kad puslapis "Maži geri dalykai" – tarsi šeimos prisiminimų albumas, ir tomis atrastomis akimirkomis smagu pasidalyti su kitais – tais, kuriems įdomu.

Puslapio idėja gimė ne taip ir seniai, per Kalėdas, kai šeima sugalvojo susiorganizuoti sau linksmą kelionę ir apvažiuoti kiek įmanoma daugiau Kalėdų eglučių Lietuvoje. Aplankė jų 47 – 45 Lietuvoje ir dvi – Norvegijoje.

"Norėjome patys pasidairyti po Lietuvą, nes yra daug vietų, kur nesame buvę, ir Medai parodyti, o kartu pajusti ir tą Kalėdų dvasią, – pasakoja moteris. – Ir eglutės mus sužavėjo, ir tie maži dalykai kasdienybėje. Nes juk dauguma mūsų užsisukame toje kasdienybėje, skubame, lekiame, nematome, kas aplink vyksta. Daug skundžiamės, bambame, o džiaugtis nebemokame ar neberandame kuo. Tačiau iš tiesų kasdienybėje yra daug mažų gerų dalykų, kuriuos būtina pastebėti, kitiems parodyti, kartu pasidžiaugti. Tada ir sugalvojome, kad reikia sukurti puslapį ir dalytis tais mažais gerais dalykais su kitais, kad ir kiti juos pastebėtų, pasidžiaugtų."

Kasdienybėje yra daug mažų gerų dalykų, kuriuos būtina pastebėti, kitiems parodyti, kartu pasidžiaugti.

Tad taip viskas ir rutuliojosi. Tiesa, iš pradžių šeima galvojo puslapyje daugiau orientuotis į keliones, tačiau šalyje įvestas karantinas ir apribotas judėjimas, ypač už Lietuvos ribų, jų planus šiek tiek pakoregavo. Kūrybinga šeima dėl to per daug nenusiminė. Jie tiesiog pradėjo rašyti apie kasdienybėje – namuose ir aplink juos – atrandamus gerus mažus dalykus. "Tiesiog džiaugiamės savo kasdienybe ir kuriame naujus planus mažoms išvykoms ir didesnėms kelionėms. Džiugu, jei mūsų maži dalykai gali tapti gerI ir kitiems", – sako Enrika.

Sekėjų netrūksta

Puslapyje daugiausia rašo E.Čepulienė, fotografuoja ir ji, ir vyras, keliauja per gyvenimą ir džiaugiasi juo – visi trys.

"Tų gerų mažų dalykų ieškoti nereikia – jie patys atsiranda. Kiekvienoje dienoje galima rasti kažką gero, – įsitikinusi Enrika. – Šiandien, pavyzdžiui, piešėme balkone, vakar važiavome dviračiais, atradome naujų vietų. Mūsų kelionės dviračiais dažniausiai būna tokios, kad tiesiog važiuojame ir ieškome naujo kelio. O tas naujas kelias ir yra geras dalykas."

Moteris neslepia – ir jų gyvenime ne vien tik geri dalykai. Kaip ir visi, jie susiduria ir su problemomis, ir su nemalonumais. Vis dėlto jie visada buvo optimistai – taip lengviau gyventi. Todėl ir nenori tų blogų dalykų akcentuoti – pastebint gerus dalykus, geriau ir linksmiau gyventi, nei nuolat verkšlenant, kaip viskas blogai. Nepakeitė šeimos požiūrio šiuo klausimu net ir Lietuvą užklupęs COVID-19.

Mėgstame kurti, piešti, kepti, konstruoti ir kartais tiesiog patingėti namuose.

Šeimos sukurtos iniciatyvos sekėjų skaičius auga – jie siūlo, kur galima nuvykti, ką išbandyti, ką nuveikti ar ką pasigaminti patiems namuose. Daug idėjų Enrika pasisemia bendraudama su kitomis mamomis, kurios kuria panašius portalus, vieni kitiems kažką pasiūlo. O tokių mamų bendruomenė, pasak Enrikos, Lietuvoje labai didelė. Kodėl jos tai daro? Moters manymu, dėl tos pačios priežasties – todėl, kad dalytis gerais dalykais yra gera. Dalytis tuo, ką naujo atrandi, parodyti kitiems – tokia yra socialinių tinklų paskirtis.

Ir dėl savo veiklos ji teigia neigiamų atsiliepimų nesulaukusi nė vieno, nes lietuviai, jos įsitikinimu, – geri žmonės, negana to, kokiais žmonėmis save apsupi, tokie jie ir yra. Puslapis "Maži geri dalykai" padėjo šeimai susirasti daug naujų pažinčių.

Dalykų užteks ilgam

Puslapyje "Maži geri dalykai" šeima rašo apie daug ką – apie savo atradimus virtuvėje, rankdarbius, kitus užsiėmimus su vaikais, apie keliones ir patirtis. Aprašo savo įspūdžius ir dalijasi su sekėjais patarimais.

"Maistas yra tokie gal labiau mano atradimai virtuvėje, nes mėgstu aš ten suktis, ypač – kepti tortus ar gaminti saldumynus, – prisipažįsta E.Čepulienė. – Maistas yra labiau mamos pasižaidimas."

Iš to pasižaidimo gimsta ir originalių idėjų, pavyzdžiui, papuošti tortą gyvomis gėlėmis. Enrika pasakojo, kad kai gimė Meda, ji su vyru sugalvojo padaryti tęstinę fotosesiją – kas mėnesį minėti dukters gimtadienį ir fotografuoti ją su tais pačiais daiktais, kad geriau matytųsi, kaip auga vaikas. Vienas iš tų daiktų buvo tortas, visada tokio paties dydžio, dar pagalvėlė ir pledukas.

"Visi tortai būdavo to paties dydžio, toje pačioje lėkštėje, tik skirtingai papuošti. Ir vieną kartą svarstydama, kaip tortą papuošti, nes nesinorėjo taip pat – uogomis ar kažkokiais glajais, pamačiau gėles. Papuošiau gyvomis gėlėmis, labai gražiai atrodė."

"Mažų gerų dalykų užteks dar ilgam – jie neišsemiami. Turime naujų sumanymų, ką veiksime toliau. Vasarą daugiau keliausime po Lietuvą. Tikrai apie tai rašysime ir dalysimės", – pažada E.Čepulienė.

Mangų ir varškės desertas su braškių putėsiu

Pasak mamos Enrikos, tai puikus pasirinkimas šiltomis vasaros dienomis. Gaivus skonis patiks tiek mažiems, tiek dideliems.

Sausainių trupiniai:

1/2 pakelio sausainių "Gaidelis",

30 g tirpinto sviesto.

Smulkintuvu sumaltus sausainius sumaišyti su tirpintu sviestu.

Mango sluoksniui reikės:

2 didelių mango vaisių (kuo geriau sunokę, tuo saldžiau bus),

2 v.š. citrinų sulčių,

80 g cukraus (jei mėgstate saldžiau arba rūgštūs mangai – galima dėti daugiau),

300 g trintos varškės pyragams,

150 ml riebios grietinėlės,

20 g želatinos,

3 v.š. šalto vandens.

Pirmiausia šaltu vandeniu užpilu želatiną ir palieku išbrinkti. Nulupu ir atskirtus nuo kauliuko mangus susmulkinu iki vientisos masės. Į puodą dedu mangų tyrę, cukrų, citrinų sultis ir maišydama paverdu apie 2 min. Į karštą masę sudedu išbrinkusią želatiną ir gerai išmaišau, kad ji tolygiai pasiskirstytų. Palieku, kad masė atvėstų iki kambario temperatūros.

Į atvėsusią mangų masę sudedu varškę ir išmaišau. Kitame dubenyje išplaku grietinėlę ir atsargiai išmaišau. Po 2–3 šaukštus masės dedu į taures ir palieku viską šaldytuve maždaug dviem valandoms, kad gerai sustingtų.

Braškių sluoksniui reikės:

300 g braškių (naudojau šaldytas),

2 v.š. cukraus,

2 v.š. citrinų sulčių,

15 g želatinos,

2 v.š. šalto vandens,

100 ml riebios grietinėlės.

Šaltu vandeniu užpilu ir palieku išbrinkti želatiną. Į puodą sudedu braškes ir cukrų ir vis pamaišydama pakaitinu, kol braškės atitirps ir suminkštės. Nukėlusi nuo ugnies braškes pertrinu per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Į šiltas braškes (jei matote, kad jos jau atvėsusios, geriau truputį pašildyti) iškart įmaišau citrinų sultis ir želatiną. Dedu į puodą, kad atvėstų. Kitame puode išplaku grietinėlę, ją atsargiai įmaišau į atvėsusią braškių masę. Pilu ant taurių, kad paviršius gražiai ir tolygiai pasidengtų – apie tris šaukštus. Viską dedu į šaldytuvą, kad sustingtų.

Jau sustingusį desertą puošiu braškėmis ir kitomis uogomis, pasigamintais sausainių trupiniais. Skanaus!

Riešutų ir morkų keksiukai

Šie keksiukai – vienas mėgstamiausių užkandžių kelionei. Šaldytuve puikiai išsilaiko kelias dienas, todėl galima pasiruošti iš anksto.

Reikės:

1 stiklinės avižinių dribsnių,

1,5 stiklinės migdolų (galima pamaišyti su lazdyno riešutais),

1 didelės arba 2 mažesnių morkų,

1 kiaušinio,

4 v.š. klevų arba agavos sirupo,

1 banano,

1 a.š. kepimo miltelių,

4 v.š. skysto kokosų aliejaus,

4 v.š. kokosų pieno,

1 obuolio.

Avižinius dribsnius ir riešutus sumalu maisto smulkintuvu iki rupių miltų, įmaišau kepimo miltelius. Morkas smulkiai sutarkuoju ir nusausinu. Bananą ir kiaušinį maisto smulkintuvu sutrinu iki vientisos masės. Į banano ir kiaušinio mišinį pilu klevų sirupą, kokosų aliejų, pieną, sudedu morkas ir miltų mišinį, viską gerai išmaišau iki vientisos masės. Masę dedu į keksiukų formeles, beveik iki viršaus (masė beveik nekyla, tai galima dėti norimo storio), ant viršaus įspaudžiu obuolio skilteles ir pabarstau cinamonu.

Keksiukus reikia kepti 200 °C temperatūroje apie 30 min.

Patarimai keliaujant su vaiku

Ruošiantis didelei ar mažai kelionei su mažamečiu vaiku, svarbu atlikti kelis namų darbus:

Gerai nusiteikite. Vaikai geriau nei bet kas kitas jaučia tėvų (ypač mamų) emocijas. Jei būsite suirzę, bijosite dėl būsimos kelionės, greičiausiai mažajam keliautojui ji ne itin patiks.

Pasiruoškite tik būtiniausius daiktus. Dažnai tėvai mėgsta pasiruošti visiems gyvenimo atvejams ir taip apsikrauna daugeliu nereikalingų daiktų bei žaislų vaikams. Įvertinkite kelionės trukmę, oro sąlygas ir pasiimkite tik tai, kas būtina.

Žaislų imkite kuo mažiau: mėgstamiausią žaislą ar kokį kitą mielą daiktą ir knygutę. Kitoje aplinkoje vaikai tikrai randa su kuo žaisti ir dažniausiai visus žaislus parsivešite namo net nepaliestus. Vaikui tikrai bus smagu grįžus namo pažaisti su išsiilgtais žaislais.

Laikykitės vaiko dienos ritmo. Vaikui bus ramiau, jei ir kelionės metu laikysitės jam įprasto dienos ritmo. Žinoma, išvykus toliau, kartais tai yra sudėtinga, tačiau kiek įmanoma laikykitės pietų ir nakties miego režimo. Pailsėjusiam vaikui daug maloniau keliauti.

Pasiimkite vandens ir užkandžių. Nekeiskite vaiko valgymo įpročių ir geriau rinkitės tai, ką jis mėgsta ir valgo.

Apsiginkluokite kantrybe. Vaikai yra maži žmonės su savo nuomone ir poreikiais, kurie nebūtinai sutampa su mūsų, suaugusiųjų. Ieškokite kompromisų, kurie būtų visiems naudingi ir patiktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,kiekviena DIENA atnesa KAZKA NAUJO,NETIKETO kartais...

...,kiekviena DIENA atnesa KAZKA NAUJO,NETIKETO kartais... portretas
labai MALONAUS,o kartais ir LABAI TRAGISKO...,TRUMPI FILOSOFINIAI paNASTYMAI apie KASDIENYBE... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių