- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Artėjant didžiosioms metų šventėms vaistininkai išduoda sveikų Kūčių receptą: nepersistengti ruošiant šventinį stalą, o 12 tradicinių patiekalų gaminti mažesniais kiekais.
Taip ne tik nelaužysite tradicijų, išvengsite sveikatos problemų, kurios daugelį užklumpa per šventes arba po jų, bet ir sutaupysite lėšų, laiko ir nepatirsite streso.
Iššūkis sveikatai
Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Žydrūnės Muzikevičiūtės teigimu, mitybos požiūriu vertinant lietuvių šventinį stalą bei tradicinius patiekalus labiausiai į akis krenta ne produktai, bet paruošimo būdas, didelis druskos, riebalų kiekis.
Kūčių stalas, kuriam patiekalai tradiciškai ruošiami be gyvulinės kilmės riebalų bei mėsos, mitybos požiūriu gal ir galėtų būti pavyzdinis, tačiau šiuo atveju svarbu nepadauginti druskos, kuri gali sukelti problemų hipertenzija sergantiems žmonėms. Labai svarbu, kad patiekalai būtų vartojami saikingai.
Tuo tarpu tradiciniai šventiniai patiekalai – silkė pataluose, balta ar kitos mišrainės su majonezu, aliejuje kepti įdaryti pyragaičiai, vaistininkės teigimu, ypač prastas pasirinkimas žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių, inkstų, žarnyno ligomis bei cukriniu diabetu.
Sergantiems lėtinėmis ligomis visada patariama laikytis sveikos mitybos principų, ne išimtis ir šventinis laikotarpis. Net ir per šventes būtina atsiminti kelis paprastus patarimus: venkite didesnio druskos kiekio, sočiųjų riebalų, kepimo aliejuje bei alkoholio. Laikantis šių principų išvengsite ligos paūmėjimo, nemalonių pojūčių ir švenčių netemdys sveikatos sutrikimai.
Naudingiausi šventinio stalo produktai – vaisiai, daržovių salotos pagardintos šlakeliu alyvuogių aliejaus, jūros gėrybės, žuvies patiekalai paruošti be riebalų, kalakutiena.
Diabetu bei alerginiais susirgimais besiskundžiantys žmonės vaisių bei jūros gėrybių ragauti turėtų saikingai. Svarbu žinoti, kad nepaisant švenčių, organizmas į produktus reaguos taip pat, be to, įprastai per šventes jų suvartojami didesni kiekiai, o tai reakciją gali ir paaštrinti“, – pabrėžė specialistė.
Lėtinių ligų paūmėjimo metas
Šventinis laikotarpis sunkiausias lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms, nes ligų, prie kurių žmonės pripratę, su kuriomis susigyvenę, simptomai gali paūmėti.
Hipertenzija, inkstų ligos gali paūmėti gausiai valgant sūrius produktus, tokius kaip silkė, rūkyta žuvis ir papildomai barstant druską ant maisto. Cukrinio diabeto būklė gali pasunkėti vartojant daug skirtingų angliavandenių turinčių patiekalų ir sočiųjų riebalų (mišrainės, vaisiai, miltiniai gaminiai). Vartojant didesnį kiekį šių produktų gali neprognozuojamai padidėti cukraus kiekis kraujyje. Nesaikingas alkoholio vartojimas diabetu sergantiems asmenims –privesti prie pavojingos gyvybei būklės, kritinio cukraus kiekio sumažėjimo.
Virškinamojo trakto ligos – dispepsija, refliuksas, opaligė, kolitas – dažniausiai pasitaikantys nusiskundimai šventiniu laikotarpiu. Jie paūmėja nuo gausaus aštraus, riebaus ir saldaus maisto vartojimo.
Persivalgant organizmas apkraunamas labai įvairiomis maisto medžiagoms, nėra galimybės jį suvirškinti, nes nesugebama išskirti reikiamo kiekio virškinimo fermentų. Organizme prasideda rūgimo, puvimo procesas, dažniausiai pasireiškiantis pilvo pūtimu, atsiranda skrandžio skausmai, spazminiai skausmai pilvo plote, galimas viduriavimas. Būtent tokiais simptomais besiskųsdami žmonės šventiniu laikotarpiu atskuba ieškoti pagalbos į vaistinę.
Naudingi patarimai
Būdų, kaip pakoreguoti šventinį meniu taip, kad nenukentėtų sveikata – apstu.
Šventėms rekomenduojama rinktis salotas, žuvies patiekalus ar kalakutą, jūros gėrybes, vaisinius ar želė desertus, gardintus cinamonu. Patartina atsisakyti patarčiau mišrainių, gazuotų gėrimų, rūkytų, stipriai sūdytų patiekalų, stipraus alkoholio. Jeigu sunku išgyventi bulvių, jas geriau kepti orkaitėje pagardinus prieskoniais, o aliejumi apšlakstyti tik tada, kai jos bus iškepusios.
Norint išvengti sveikatos problemų, džiaugtis šventėmis su artimaisiais, sutaupyti laiko bei finansų, svarbiausia laikytis keturių paprastų žingsnių formulės.
Pirmiausia, siūloma 12 patiekalų tradiciją išlaikyti, bet galvoti apie gaminamų produktų kiekį. Taip ne tik suvartojama mažiau maisto, išleidžiama mažiau pinigų, sutaupoma laiko, kuris praleidžiamas virtuvėje, bet ir nereikia kelias dienas iš eilės valgyti tų pačių patiekalų, kurie spėja pabosti. Taip pat svarbu gerti pakankamai vandens, nes jis pagreitina medžiagų apykaitą.
Kūčių ir Šv. Kalėdų dieną patartina neapsiriboti tik gausiomis vėlyvomis vakarienėmis, laikytis dienos režimo ir būtinai pusryčiauti, nes geras virškinimas ir gera savijauta nevalgant pusryčių yra neįmanoma. Žinoma, svarbiausia džiauktis bendravimu šeimoje, o maistui tegul tenka mažesnė reikšmė. Jis švenčių pramoga ir puošmena, bet jokių būdu ne tikslas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Santakos parkas šiandien tapo saugiausiu šalyje: Gegužės 1-oji čia paminėta originaliai1
„Sveiki atvykę į šiuo metu saugiausią parką šalyje!“ – toks buvo pirmas šiandien Santakos parke vykusių žaidynių „Palaikau pulsą“ atidarymo sakinys. Ir Gegužės 1-oji joms buvo pasirinkta neatsitiktin...
-
Prasideda valstybės įstaigų darbuotojų varžybos „Laiptynės 2024“2
Ketvirtadienį prasideda valstybės įstaigų darbuotojų varžybos „Laiptynės 2024“. ...
-
Augalinė mityba – ne tik daržovių valgymas: nuo ko pradėti?3
Sužaliavo gamta, todėl vis dažniau galima į mitybą įtraukti šviežių daržovių. Augalinę mitybą renkasi ir sportininkai, o jeigu galvojate, kad reikės valgyti vien tik daržoves – klystate. Valgysite sočiai, o vartojamas maitas ne tik ...
-
Korupcija medicinoje: verslininkas galimai papirko ligoninių darbuotojus
Šiaulių apygardos prokuratūra nagrinėti teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl keturių ligoninių darbuotojų, dviejų uždarųjų akcinių bendrovių vadovų ir vienos iš šių įmonių, kaip manoma, padarytų korupcinio pobūdžio...
-
Kaišiadoryse duris atveria slaugos ir socialinės globos namai2
Kaišiadoryse atidaromas specializuotas Strėvininkų globos namų padalinys. Jame apsigyvens 40 suaugusių ar senyvo amžiaus asmenų su sunkia negalia, negalinčių savimi pasirūpinti savarankiškai. ...
-
Gyvensenos medicinos specialistės: geriausia investicija į sveikatą – judėjimas7
Kauno miesto poliklinikoje pacientus konsultuoja gyvensenos medicinos specialistės. Jos pataria, kaip pradėti gyventi sveikiau, numesti svorio, sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda siekti užsibrėžtų tikslų. Kalbintos specialistės ...
-
Autizmo mėnuo paminėtas visoje Lietuvoje
Balandis – visame pasaulyje žinomas kaip autizmo supratimo, priėmimo mėnuo. Minint autizmo supratimo mėnesį, Lietuvos autizmo asociacijai „Lietaus vaikai“ išplatinus kvietimą atvaizduoti begalybės – autizmo simbolio &ndash...
-
Sveikatos apsaugos ministerija apdovanos nusipelniusius Lietuvos medikus11
Minėdama Lietuvos medicinos darbuotojų dieną, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį apdovanos nusipelniusius Lietuvos medikus. ...
-
NVSC: toliau mažėjant gripo atvejų, bendras sergamumas Kazlų Rūdoje viršijo epideminį lygį
Šalyje fiksuojant mažiau sergančiųjų gripu, bendras sergamumas gripo, COVID-19 ir peršalimo ligomis epideminį lygį peržengė Kazlų Rūdos savivaldybėje, pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Klaipėdoje atlikta pirmoji bronchų praeinamumą atkurianti procedūra3
Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmą kartą uostamiestyje atlikta moderni bronchų praeinamumą atkurianti procedūra – rekanalizacija. Vyresnio amžiaus pacientui ji padėjo atsikratyti varginančio kosulio ir vis pasikartojančio plaučių u...