Quantcast

25 klausimai mainais į svajonių portfelį (specialiai iš Briuselio)

Trys valandos akistatos – vienas, be jokių patarėjų prieš per 100 Europos Parlamento (EP) narių, stebint keliems šimtams žurnalistų. Tokį darbo pokalbį į Europos Komisiją (EK) vakar atlaikė Lietuvos deleguotas Virginijus Sinkevičius.

Unikali procedūra – savo šalyje į parlamentarų klausimus ministrai atsakinėja jau turėdami portfelį, Briuselyje kandidatų klausymai nulemia, ar šalies atsiųstas atstovas jį gaus. Tiesa, kartais kandidatą tiesiog sumala politinių grupių sąskaitų suvedinėjimo girnos. Lietuvos kandidatui toks likimas neprognozuotas. Tačiau, pasak Briuselio koridorių žinovų, niekada nežinai, kuo klausymai kam baigsis.

Jaunumo rekordai

Kai Briuselio koridoriuose sutinki mūsiškį kandidatą į EK narius V.Sinkevičių, jis labiau primena vieną iš daugybės čia bėginėjančių stažuotojų ar padėjėjų.

"Jo čia niekas nepažįsta, todėl jam teko prisistatyti, kas jis toks ir kodėl jis čia. Daugelis iš karto galėjo pristatyti ne save, o savo planuojamus darbus. Šiaip jis nelabai įdomus kam, apie jį niekas neklausė, jei pirmas nepradėdavau kalbėti", – sako antrą kadenciją EP nariu esantis Petras Auštrevičius.

Tad V.Sinkevičiui prieš klausymus teko ne tik mokytis apie žuvis, žvejus, kvotas, laivus, taršą, už ką atsakingu jį mato paskirtoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, bet ir pasakoti, kas jis toks. Kuluaruose kalbama, kad daugeliui jis paliko veržlaus ir perspektyvaus politiko įspūdį.

Tikinama, kad amžius, kuriuo 28-erių V.Sinkevičius išsiskiria ne tik iš šios kadencijos EK, bet ir visų ligšiolinių, neakcentuojamas, juk visokeriopos lygybės propagavimo laikais tai gal net būtų traktuojama kaip diskriminacija dėl amžiaus. "Gerai, Lietuva nuskambės kaip atsiuntusi jauniausią visų laikų Europos Komisijos narį", – šypsosi trečią kadenciją EP pradėjusi Vilija Blinkevičiūtė. Antra vertus, akivaizdu, kad jaunystė V.Sinkevičiui tapo dideliu pranašumu ta prasme, kad prieš kelerius metus dar studentu buvusiam jaunam žmogui mokytis lengviau, o juk ne jis vienas iš pretendentų gavo tos srities, apie kurią nedaug tenutuokia, portfelį.

Kaip netapti sumuštiniu

Žinoma, jaunystė – lengviausiai ištaisoma politiko yda, tik problema, kad po trejų metų politikoje jis tikrai negali patirtimi bent iš tolo prilygti trijų dešimtmečių patirtį turinčiam olandui Fransui Timmermansui, kuris bus V.Sinkevičiaus viršininkas – EK vicepirmininkas, atsakingas už klimato kaitą.

Aplinkos, sveikatos ir vartotojų apsaugos komiteto, kuris klausymuose egzaminavo V.Sinkevičių, pirmininkas Pascalis Canfinas, įžvelgia riziką, kad V.Sinkevičius gali būti įspraustas kaip sumuštinyje tarp autoritetingojo F.Timmermanso ir EK biurokratijos. Kad to išvengtų, jam jau klausymuose buvo būtina pademonstruoti, kad turi idėjų ir kompetencijos, kad supranta, ką kalba, įtikinti, kad jis turi tvirtus pečius spausti žemės ūkio sektorių mažinti taršą. Bet ar tai įmanoma misija, kai jis pats atstovauja stambiųjų žemdirbių valdomai partijai?

Pagal atsakymus į raštu pateiktus EP komiteto klausimus, pasak P.Canfino, sunku vertinti kandidatą, nes didžioji dalis atsakymų akivaizdžiai surašyta ne jo paties, o EK valdininkų. P.Canfinas lygina: "F.Timmermanso atsakymuose jaučiamas jo paties požiūris, o V.Sinkevičiaus dalis atsakymų – copy paste EK dokumentai, lyg mes nežinotume, kas ten rašoma". Bet klausymuose kandidatas vakar tris valandas vienas sėdėjo prieš per 100 europarlamentarų ir niekas jam nepakuždėjo atsakymų.

Į ausis – vaško

Išbandymą klausymais 2014 m. atlaikęs ligšiolinis Lietuvos deleguotas EK narys Vytenis Andriukaitis V.Sinkevičiui patarė pirma įsigilinti į direktorato pateiktą medžiagą, antra, net jei klausėjai provokuoja tai daryti, vis tiek susilaikyti nuo išankstinių pažadų, nes tai neišpasakytai pavojinga. "Šias uolas reikia praplaukti įsidėjus vaško į ausis, nes paskui gyvenimas bus labai kartus. EK sprendimai priimami kolektyviai ir gali pažadėti, ko negalėsi pasiekti", – sako kadenciją baigiantis EK narys ir priduria, kad V.Sinkevičiaus portfelyje – labai daug tiek techniškai, tiek moksliškai, tiek ekonomiškai sunkių klausimų, apimančių daug sričių, tad jis sulauks didelio spaudimo.

V.Sinkevičius sulaukė daug patarimų ir iš EK direktoratų, ir iš EP narių. Visa komanda dirba rengdama remiamus paskirtuosius eurokomisarus klausymams ir, atvirkščiai, tiek pat entuziastingai rengia klausimus oponentų politinėms grupėms atstovaujantiems pretendentams. Vyraujanti nuomonė, kad V.Sinkevičius – uolus mokinys. Antra vertus, Briuselio senbuviai neslepia girdėję, kad direktoratų biurokratai labai džiaugiasi V.Sinkevičiaus kandidatūra būtent todėl, kad jam paskirtose srityse jis naujokas, ir jie galės daryti ką nori.

Įsivaizdavimas, kad viską žino pats, pakišo koją lenkų pasiūlytam komisarui: Januszas Wojciechowskis pilstė iš tuščio į kiaurą, skųsdamasis, kad trys minutės – per mažai atsakyti į konkrečius klausimus. Jis sulaukė prašymo papildomai atsakyti į klausimus, kas reiškia, kad lenko karjera EK susvyravo.

Klausymai – sunkus darbo pokalbis, bet kai pretenduoji į europinę politinę karjerą ir apie 16 tūkst. eurų, atskaičiavus mokesčius, algą, jis negali būti lengvas.

Briuseliška vendeta

Kiek girdėti Briuselio koridoriuose, jokia politinė grupė į V.Sinkevičių nusitaikiusi nebuvo, juoduosiuose sąrašuose jo pavardė neminėta. Didžiosios politinės šeimos partijos jau sužaidė partiją "akis už akį" – prarado po vieną kandidatą: pirmą kartą vykdytoje finansinių deklaracijų patikroje išbrokuoti Rumunijos ir Vengrijos atstovai, kurių skaidrumas ar galimas interesų konfliktas sukėlė abejonių. Kad išbrokavo be pagrindo, negalima teigti, tik klausimas, ar atsitiktinai po giljotina papuolė po vieną iš abiejų didžiųjų "šeimų" ir nė vieno daugiau. EP naujokas Andrius Kubilius sako, kad čia vyksta tikri "sostų karai": jei nuskriaudžia vienos politinės grupės komisarą, šie žiūri, kaip nuskriausti oponuojančios.

Negali sakyti, kad mūsiškis V.Sinkevičius – visai be politinės šeimos, bet joje jis – geriausiu atveju kaip įvaikis. EP debiutantas Liudas Mažylis pasakoja, kad, jei sulaukia kokių klausimų, tai ne apie patį Lietuvos siūlomą komisarą, o apie jo atstovaujamą Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), mat EP nariams tikras galvosūkis, kaip įmanoma būti ir valstiečiais, ir žaliaisiais – juk žemės ūkis šiandien vienas didžiausių teršėjų. LVŽS net nepriklauso Europos žaliųjų aljansui, yra tik jo partneriai ir narystės nesiekia, nes, kaip aiškina "valstietis" europarlamentaras Bronis Ropė, skiriasi kai kurios pozicijos, pavyzdžiui, dėl šeimos supratimo, žmogaus teisių.

Bet EP žaliųjų grupė V.Sinkevičių priima kaip saviškį, nes tikro žaliojo tarp kandidatų į EK nėra. B.Ropė prisipažįsta: jei jis būtų siūlęs Lietuvos kandidatą į EK, V.Sinkevičius nebūtų pirmas pasirinkimas, bet dabar stengiasi kiek gali mūsiškį paremti.

Priešingai elgiasi LVŽS sąraše į EP patekęs Saulius Jakeliūnas, V.Sinkevičiaus klausymų išvakarėse U. von der Leyen pasiuntęs laišką prašydamas atšaukti jo kandidatūrą neva dėl nepakankamai principingos pozicijos lietuviškajame MeToo skandale, susijusiame su Seimo nariu Mykolu Majausku. V.Sinkevičiaus atstovai paneigė europarlamentaro žodžius.

Šiaip jau nėra naujiena, kad pretendentui į komisarus oponuoja jo tautiečiai, bet dažniau – politiniai oponentai. Šįsyk atvirkščiai: pasak A.Kubiliaus, nors Lietuvoje konservatoriai ir "valstiečiai" – oponentai, bet dabar V.Sinkevičius – jau visos Lietuvos kandidatas.

Jo čia niekas nepažįsta, todėl jam teko prisistatyti, kas jis toks ir kodėl jis čia.

Skatins žuvų seksą

V.Sinkevičius "Kauno dienai" sakė kruopščiai rengęsis didžiajai dienai, daug dirbo su abiejų jam siūlomų priskirti sričių – aplinkosaugos ir žuvininkystės – direktoratų specialistais. Juk pasiūlytas portfelis – jam gana nauja sritis.

Ispanas europarlamentaras piktinosi, kad V.Sinkevičius gal nė nežvejojęs, o bus "žuvų komisaras".

Žuvininkystės komiteto pirmininkas Chrisas Daviesas sako, kad komisaras turės paskatinti žuvų seksą, nes dabar peržvejojama, tad žuvų mažėja. Bet reikės paisyti ir žvejų interesų. Tad komisaro laukia nuolatinė būsena – laviruoti tarp žvejų ir žuvų. Aplinkosaugos srityje taip pat daugybė interesų susikirtimų.

Vis dėlto EP nariai ir Briuselio valdininkai vienu balsu tikina, kad V.Sinkevičiui skirtas portfelis Lietuvoje nuvertintas. Aplinkosauga, žalioji darbotvarkė bus šios EK svarbiausias prioritetas, tam teks milžiniški pinigai, aplinkosaugos ir vandenynų komisaras turės daugiausia pavaldžių pareigūnų – du didžiulius direktoratus.

Bet, pasak P.Auštrevičiaus, tikrąjį portfelio svorį kiekvienas komisaras susikuria pats – savo politine svarba, kontaktais, kompetencija.

Naujadarai stebina

Šįsyk EK ir ją skiriant yra įvairių naujovių. Pirmą kartą taikytas finansinių deklaracijų filtras, klausymuose atsirado galimybė patikslinti klausimą, jei klausėjo netenkina atsakymas.

O naujovės EK atsakomybių pavadinimuose sukėlė europarlamentarų pasipiktinimą. Štai į vicepirmininkus siūlomo graiko Margaričio Schino portfelis – europietiško gyvenimo būdo gynimo. Kadangi jo kompetencijai teks ir migracijos klausimai, tikrai dviprasmiškas pavadinimas. Bet nė viename pavadinime nėra žodžių "švietimas" ir "mokslas". O V.Sinkevičiaus portfelis – aplinkosaugos ir vandenynų, nors iš tikrųjų okeanai reiškia tiesiog žuvininkystę ir daugiau jūrose nei okeanuose.

U.von der Leyen giriama už pastangas kovoti dėl lyčių lygybės. Tačiau jos prašymą šalims pateikti po du kandidatus – vyrą ir moterį – beveik visos šalys ignoravo, nes to nėra jokiuose ES teisės aktuose. Ji susilaukė pajuokos – kodėl po du, o ne po tris? O kur translyčių žmonių teisės? Beje, Rumunija pakluso paskirtosios EK pirmininkės pageidavimui – pasiūlė du kandidatus, ši išsirinko moterį, ir ne itin tinkamą, tad rumunams teko ieškoti naujo kandidato.

Vietoj epilogo

Kas turi pradžią, turi ir pabaigą: paskutines savaites EK narys V.Andriukaitis sako lapkritį grįšiantis į Lietuvą ir labai tikisi, kad jo įgytos patirties prireiks.

Bet, pasak V.Andriukaičio, kaip rodo Vyganto Ušacko atvejis, taip Lietuvoje nutinka ne visada.

Kadenciją baigiantis eurokomisaras V.Andriukaitis lapkritį grįš į Lietuvą.


Akistata: V.Sinkevičius prieš EP

"Esu pirmas kandidatas į EK narius, gimęs po Berlyno sienos griuvimo. X ir Y kartoms laikas prisiimti atsakomybę už pasaulio ateitį", – 15 minučių prisistatyme save apibūdino Lietuvos į EK narius pasiūlytas V.Sinkevičius. Jis išdėstė savo viziją aplinkosaugos ir žuvininkystės srityse.

Po to dar dvi valandas ir 45 minutes 25 klausimams turėjo dviejų EP komitetų nariai. V.Sinkevičiui teko iššūkis, kaip įtikti žaliąsias idėjas propaguojančiam Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetui, bet kartu nenuvilti ir daugiau verslo interesus ginančio Žuvininkystės komiteto, nes nuo abiejų vertinimo priklausys V.Sinkevičiaus karjera EK.

Savo išmanymui įrodyti jis po kiekvieno klausimo turėjo 2 minutes ir dar vieną papildomą, jei atsakymas klausėjo netenkino. Kaip aiškino vienas iš klausėjų Liudas Mažylis, nesvarbu, kas "įgarsina" klausimą – jį suformuluoja komitetas.

Atsakydamas į klausimus jis ir pateikdavo daug faktų, skaičių, demonstravo, kad yra susipažinęs su EK darbotvarke ir įsipareigojimais. Bandė pasirodyti ir žmogiškas, jautrus, pakartodamas, kad aplinkosaugos problemos jį jaudina kaip pilietį ir pusketvirtų metų sūnaus tėvą, o netrukus jam turėtų gimti dukra. Tačiau dauguma klausėjų vis dėlto prašė patikslinti jo atsakymus.

Po klausimų-atsakymų sesijos posėdžiauja komitetų pirmininkai ir politinių frakcijų atstovai (koordinatoriai). Per 24 valandas nuo įvertinimo jie išsiunčia konfidencialų vertinimo raštą Komitetų pirmininkų sueigai, kuriame pateikia rekomendaciją dėl pasiūlytojo komisaro tinkamumo. Neoficialus vertinimas paprastai paskelbiamas po poros valandų.

Jei dėl kandidato tinkamumo kyla abejonių, koordinatoriai turi teisę paprašyti kandidato atsakyti į papildomus klausimus raštu, o jeigu ir šie atsakymai netenkina, surengti papildomą kandidato klausymą.

Spalio 15 d. Komitetų pirmininkų sueiga, o spalio 17 d. EP Pirmininkų sueiga išnagrinės klausymų vertinimo raštus ir rekomendacijas bei atliks galutinį vertinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

III-IV-jo Žemės judėjimų Atdėjas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

III-IV-jo Žemės judėjimų Atdėjas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
KLIMATO KAITA?! Tai geofizinis procesas, priklausantis ne nuo ŽMONIŲ, bet nuo ŽEMĖS AŠIES PASVYRIMO KAMPO Į ŽEMĖS ORBITOS PLOKŠTUMĄ! 1500 metais - Žemės ašis buvo STATMENA ORBITOS PLOKŠTUMAI Todėl Tarp ŽEMĖS PUSRUTULIŲ - TEMPERATŪRA buvo įdentiška! VANDENYNE VYRAVO "PACIFIKAS"! ŽEMĖJE BUVO IDEALI KLIMATO PUSIAUSVYRA! Mūsų laikais kampas - tarp STATMENS Į ORBITOS PLOKŠTUMĄ ir ORBITOS PLOKŠTUMOS, sudaro - 37 laipsnius! 2500 metais Žemės ŠIAURINIAME pusrutulyje bus tiktai VIENAS METŲ LAIKAS - VASARA ir vienas paros laikas - DIENA! Su kiekvienais metais šis kampas didės 0, 07 laipsniais. 2500 metais - šis kampas sudarys 60 laipsnių. 3000 - aisiais - 90 laipsnių! 3000 metais ĮVYKS _ŽEMĖS AŠIGALIŲ KAITA!

klaipediete

klaipediete portretas
sekmes Sinkeviciui jaunas energingas saunu jauni stoja i valdzia gal kuo greiciau pakeis tuos pensininkus ju ne toks protavimas jau sekmes tau sinkeviciau buk tvirtas

Aha

Aha portretas
o kad Greenpeace buvo prieš Sinkevičių, nes Lietuvoje blogai vykdoma miškų politika, jie kertami neatsižvelgiant į pasaulines miškų tausojimo tendencijas, tai čia nieko tokio?Kodėl ir vėl Klaipėdos žurnaliūkščiai nutyli tą, ką reikėtų visų pirma skelbti?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių