Quantcast

A. Bilotaitė: privalome būti pasiruošę, nes A. Lukašenka neprognozuojamas

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad situacija pasienyje su Baltarusija stabilizavosi, tačiau negalime būti ramūs, kadangi kaimyninėje šalyje vis dar yra nemažai migrantų.

„Nors skaičiai rodo, kad lyg ir situacija stabilizavosi, kad neturime kažkokių didesnių iššūkių, bet turiu pasakyti, kad negalime būti ramūs, nes Baltarusijos pusėje mes skaičiuojame 1,5-2 tūkst. migrantų ir matome, kad angaruose jų yra gerokai daugiau“, – penktadienį žurnalistams Kapčiamiestyje, Lazdijų rajone, sakė ministrė.

Jos teigimu, bendrai Baltarusijoje migrantų gali būti 7-15 tūkstančių.

„Kol tie žmonės nėra grąžinti į kilmės šalis, tol mes tikrai negalime būti ramūs. Žinodami, kad Lukašenka yra neprognozuojamas ir iš jo galima tikėtis bet ko, mes turime būti pasirengę bet kokiems scenarijams“, – teigė A. Bilotaitė.

Ji pabrėžė, kad tarnybos yra „pasirengusios, sudėlioti skirtingi reagavimo planai“.

Šitas asmuo yra visiškai neprognozuojamas ir mes negalime žinoti, kas jam gali šauti į galvą.

A. Lukašenka neprognozuojamas

Lietuva privalo būti pasiruošusi, nes Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka yra neprognozuojamas, sako vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Šitas asmuo yra visiškai neprognozuojamas ir mes negalime žinoti, kas jam gali šauti į galvą. Mūsų tikslas yra daryti spaudimą tiek ES, tiek visais kitais lygmenimis, kad Lukašenka, kuris suorganizavo visą šią migracijos krizę, atsakytų už savo veiksmus. Jis yra nusikaltėlis, kuris organizuoja žmonių gabenimą ir taip siekia visokių kitokių tikslų. Jis naudoja gyvus žmones kaip spaudimo priemonę, ir tai yra netoleruotina“, – penktadienį žurnalistams sakė ministrė.

„Ko tikėtis iš jo, ką jis gali daryti ir ką jis gali nuspręsti rytoj ar poryt, mes tikrai nežinome. Mes privalome būti pasiruošę ir siekti, kad europiniu lygmeniu būtų priimtos pačios efektyviausios sankcijos“, – pažymėjo pasienyje su Baltarusija apsilankiusi A. Bilotaitė.

A. Lukašenka penktadienį atvyko į Baltarusijos ir Lenkijos pasienį. Apsilankęs viename logistikos centre, kuriame apgyvendinti paties režimo privilioti migrantai, jis pareiškė, kad Baltarusija nebandys sulaikyti migrantų, kurie norės patekti į ES.

„Jei kas nors nori vykti į Vakarus – tai jūsų teisė. Mes nebandysime jūsų gaudyti, mušti ir laikyti už spygliuotos vielos“, – sakė A. Lukašenka.

Turėtų būti išnagrinėti visi migrantų prieglobsčio prašymai

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigia, kad jau kitą savaitę turėtų būti išnagrinėtos paskutinės nelegalių migrantų prieglobsčio prašymo bylos. Anot ministrės, bus siekiama, kad neigiamo atsakymo sulaukę asmenys būtų grąžinti į kilmės šalis.

„Kitą savaitę turėtų būti išnagrinėti visi prieglobsčio prašymai, liko keletas šimtų. Žinoma, iš to, ką mes matome, didžioji dalis asmenų bus tie, kurie negaus prieglobsčio, nes tai nėra prieglobsčio prašytojai, todėl įjungsime išsiuntimo procedūrą“, – penktadienį kalbėjo A. Bilotaitė.

Ministrės teigimu, yra pozityvių ženklų, kad Irakas priims ne tik savanoriškai sutinkančius grįžti, tačiau ir priverstiniu būdu grąžinamus nelegalius migrantus.

„Mano žiniomis, kiek man tenka bendrauti ir tartis su Užsienio reikalų ministerija, turime labai pozityvių signalų, kad Irakas jau kalbasi apie galimybę priimti ne tik savanoriškai, bet ir priverstiniu būdu grąžinamus migrantus“, – kalbėjo ministrė.

Anot A. Bilotaitės, norint sėkmingai pradėti nelegaliai sieną mėginančių kirsti migrantų grąžinimo į kilmės šalis procesą, svarbu susitarti ir dėl asmens dokumentų išdavimo.

„Klausimai susiję ir su dokumentais. Jeigu asmenys neturi savo asmens dokumentų, tai reikalingas dokumentų organizavimas. Jau tris kartus į Lietuvą buvo atvykę Irako konsulai, tikrai sėkmingas buvo paskutinis atvejis, kai jie atvyko ir buvo išduoti 88 dokumentai“, – teigė ministrė ir pridūrė, kad klausimai dėl grąžinimo politikos sprendžiami tiek nacionaliniu, tiek europiniu lygiu.

„Žinau, kad tai labai aktualus klausimas, dirbama ties juo ir europiniu lygiu. Europos Komisija taip pat ieško būdų, sprendimų ir, manau, kad tie sprendimai bus rasti. Dirbsime labai intensyviai tiek nacionaliniu, tiek europiniu lygiu, kad rezultatai būtų pasiekti“, – pridūrė A. Bilotaitė.

Gali būti uždaryti pasienio punktai

Augant migrantų bandymams patekti į Lietuvą vilkikuose, gali būti uždaryti pasienio punktai, teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Matome naujų atvejų, kai bandoma patekti į Lietuvą su sunkvežimiais, todėl yra priimtas sprendimas, kad mes intensyvinam ir didinam transporto priemonių kontrolę“, – penktadienį žurnalistams Kapčiamiestyje, Lazdijų rajone, sakė ministrė.

Jeigu matysime, kad tos tendencijos auga, tikrai svarstysime labai rimtai apie pasienio kontrolės punktų uždarymą.

„Jeigu matysime, kad tos tendencijos auga, tikrai svarstysime labai rimtai apie pasienio kontrolės punktų uždarymą“, – pridūrė ji.

Pasieniečiai keturis irakiečius ketvirtadienį aptiko iš Baltarusijos į Italiją vykusiame krovininiame automobilyje. Migrantai aptikti Medininkuose vykdant vilkiko patikrą.

„Pastebėjome, kad praėjusią parą pasikeitė neteisėtų migrantų patekimo į šalį būdai. Medininkų pasienio kontrolės punkte buvo sulaikyti keturi neteisėti migrantai, kurie bandė patekti į šalį krovininio automobilio priekaboje, tai šiuo metu sustiprinome kontrolę pasienio kontrolės punktuose, kad išvengtume tokių pažeidimų“, – žurnalistams sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos pasienio rinktinės vadas Virgilijus Raugalė.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiams buvo suteikta teisė apgręžti neteisėtai sieną bandančius kirsti migrantus, į Lietuvą neįleista per 7,4 tūkst. asmenų.

Į Lietuvą neteisėtai pavyko patekti beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija. Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šamanka

Šamanka portretas
...taite,nemanai,kad užteks š...ą malt,apsirenk tautiškais drabužiais nešaldžiusi kareivukų ir pati pastovėk prie sienos,negėda prieš Tautą...depresiją jau turi ak tos tavo akys,jau džiūstat visi ten,sėkmės džiūstant....cha........

Manau

Manau portretas
Kad patys esate neprognozuojami su lbgt ištvirkėlių,narkomanų gaujoms.Geriau patylėkit jūs visur norite vadovauti,tačiau niekas nenori jūsų nei klausyti nei girdėti.Pasitraukit kol nevėlu ir lai dirba tie kurie yra kompetatingi.

asas

asas portretas
pasatyti tokiu daugiau pasienyje lgbt blondiniu ir visi emigrantai pabegs
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių