Quantcast

A. Bilotaitės atkirtis K. Pūkui

"Naudotis vaiko gimimu ir dangstytis dideliu atsidavimu šeimai, kai yra kaltinamas seksualiniu priekabiavimu, mažų mažiausiai šlykštu", – žodžių į vatą nevyniojo klaipėdietė parlamentarė Agnė Bilotaitė, išgirdusi apie Seimo nario Kęstučio Pūko ketinimus eiti tėvystės atostogų. Tokių atostogų Seimo statutas Seimo nariams nenumato.

Privalėtų atsisakyti mandato?

Šiemet liepos 28 d. Seimo narei, konservatorei A.Bilotaitei (35 m.) gimė sūnus. Kol kas tai pirmas atvejis, kai pareigas einanti parlamentarė susilaukė kūdikio.

Politikė visą nėštumo laikotarpi dirbo ir tik liepos pradžioje prilėtino tempą.

Tačiau dar prieš gimdymą moteris žinojo, kad negalės eiti motinystės atostogų, nes Seimo statutas tokio dalyko Seimo nariams nenumato. Tad motinystę jai tenka derinti su darbu.

Šiuo metu kūdikio laukiasi ir kita Seimo narė, šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen (34 m.). Ir jai motinystės atostogos nepriklausys.

Ši spraga Seimo statute atsirado todėl, kad veikiausiai niekas nesitikėjo, jog įstatymų leidyboje ateityje dirbs jaunos moterys, kurios gimdys vaikus.

Nepaisant to, kitas parlamentaras K.Pūkas, kuriam dėl seksualinio priekabiavimo gresia apkalta, vis dėlto pareiškė norą eiti tėvystės atostogų, kurios baigtųsi prieš pat Seimo kadenciją.

"Tai, kad K.Pūkas nori nebegrįžti į Seimą, – geras dalykas, bet turėtų tai padaryti vienu būdu – padėdamas mandatą. Naudotis vaiko gimimu ir dangstytis dideliu atsidavimu šeimai, kai yra (net ne vienos moters) kaltinamas seksualiniu priekabiavimu, mažų mažiausiai šlykštu", – taip į šį partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovo manevrą sureagavo A.Bilotaitė.

"Tegul jie ir svarsto"

Parlamentarė priminė, kad Seimo statutas nenumato atostogų Seimo nariams.

O moterims (šiuo atveju ir A.Bilotaitei) priklauso tik vadinamosios gimdymo atostogos – nedarbingumo pažyma 126 dienoms.

Jeigu moterys politikės tai gali, vyrai gali ne prasčiau.

"Tokia teise pasinaudojau ir aš. Todėl manau, kad toks K.Pūko prašymas net neturėtų būti svarstomas. Jeigu jis nori auginti vaiką, tai gali daryti ir derindamas darbą su tėvyste. Jeigu moterys politikės tai gali, vyrai gali ne prasčiau. Jeigu nori, žinoma", – pastebėjo A.Bilotaitė.

Seimo narys K.Pūkas (64 m.) – jau 10-ies vaikų tėvas.

Jo žmona Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Lina Pūkienė (40 m.) šį spalį susilaukė dukros. Lina – penktoji K.Pūko žmona.

K.Pūkas su Lina Vilimaitė susituokė 2008 m.

Vyrui pagal partijos "Tvarka ir teisingumas" sąrašą patekus į Seimą, L.Pūkienė užėmė jo vietą Kauno miesto savivaldybės taryboje.

Ji taip pat rūpinosi K.Pūkui priklausančia regionine televizija ir radijo stotimis.

Kilus seksualinio priekabiavimo skandalui K.Pūkas ūmai susirgo, o praeitą savaitę pareiškė, kad norėtų eiti tėvystės atostogų ir prašė nuo lankymosi parlamente jį atleisti visiems trejiems metams.

Politikas neigė, kad toks jo prašymas susijęs su vykstančia apkaltos procedūra. K.Pūko prašymą šią savaitę turėtų svarstyti Seimo valdyba.

"Sakote, Seimo statutas nenumato tokių atostogų Seimo nariams? Tegul jie ir svarsto. O ką aš darysiu? Numatyta viskas yra, atsakymai yra, pateikta viskas pirmininkui. Kaip bus, taip bus. Aš vieną auginau ir kitą noriu auginti. Čia toks mano sprendimas, o ką jie nuspręs, tai – jų reikalas", – dienraščiui aiškino K.Pūkas.

Politikas prašo tėvystės atostogų jį išleisti nuo lapkričio 28-osios iki kol vaikui sueis treji.

Tokiu atveju parlamentaro atostogos pasibaigtų 2020 m. spalio 7 d., prieš pat naujus Seimo rinkimus.

"Atsiprašau visų moterų"

"Kartu į Seimą dėl kitokios Lietuvos." Tokiu rinkimų šūkiu K.Pūkas išrinktas pagal partijos "Tvarka ir teisingumas" sąrašą daugiamandatėje apygardoje.

Mišrios Seimo narių grupės, taip pat Valstybės valdymo ir savivaldybės komiteto bei 12 parlamentinių grupių narį pakirto padėjėjų atranka, kai kelios kandidatės politiką apkaltino seksualiniu priekabiavimu.

Ilgainiui parlamentaras pasitenkino dviem padėjėjais-sekretoriais – Indre Arasimavičiene ir Karoliu Bruder.

Nepaisant to, nemalonumai nesiliovė.

Šių metų kovo 10 d. pranešime žiniasklaidai K.Pūkas aiškino, jog tik siekė "susirasti kompetentingą Seimo nario padėjėją", pripažindamas, kad "pernelyg greitai pasitiki visais žmonėmis, ir, neturėdamas politinės patirties, leido sau pokalbių metu žengti į gilesnius pokalbius, kurių metu kelios replikos buvo kandidatėms įžeidžiančios".

Tame pačiame pranešime jis nuoširdžiai atsiprašė visų moterų, kurios, peržiūrėjusios vaizdo įrašą, galbūt įsižeidė.

Ir pabrėžė, jog nėra nusistatęs nė prieš vieną pasaulio moterį, tačiau pripažino, jog šį kartą jo poelgis "peržengė valstybės politiko elgesio kodekso normas", bet esą jis niekada neturėjęs blogų ketinimų kandidačių atžvilgiu.

"Mes augame mokydamiesi iš savo klaidų. Ne veltui sakoma, kad politinį nuovokumą brandina patyrimas, patyrimas kaupiamas klystant, o klaidas dažnai skatina politinis nenuovokumas", – atsiprašyme dėstė K.Pūkas.

Piktinosi komisijos darbu

Tačiau įsibėgėjusios "sniego lavinos" K.Pūkas savo atsiprašymais sustabdyti jau nebegalėjo. Parlamentarui grėsė apkalta ir Seimo nario mandato netekimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Lietuva nyksta , tuojau sulauksim kai seime vyks ir vaikų gamybos procesai

Anonimas

Anonimas portretas
dėde, nebūk toks piktas, juk vaikus mamos augina ir Tave užaugino mama....Bet jei atostogos nepriklauso, tai nepriklauso, kodėl Pūkui turi priklausyti.Nemalonus tipelis savo šlykščiom kalbom prisidirbo, dabar bando išsukti uodegą sausas...

as

as portretas
Kam kalbeti, o panelei Bilotaitei siuo atveju reikia patyleti,
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių