Quantcast

Biudžeto pinigų dalybos įplieskė pykčius: „valstiečiai“ nepatenkinti premjeru

  • Teksto dydis:

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas sako, kad frakcijoje auga nusivylimas premjeru Sauliumi Skverneliu.

Pasak jo, tokios nuotaikos susijusios su tuo, kad Vyriausybė neatsižvelgė į frakcijos narių pasiūlymus formuojant 2020 metų valstybės biudžeto projektą. Premjero atstovas priekaištus atmeta.

„Ne tai, kad esame nepatenkinti, bet jau labai esame nusivylę netgi tuom“, – BNS penktadienį sakė V. Ąžuolas.

„Tas nusivylimas automatiškai yra kylantis, jis yra didėjantis. Jeigu mes matome, kad treji metai esame užstrigę tose pačiose vietose, tai natūralu, kad žmonės yra nelaimingi“, – teigė jis.

Paklaustas, ar frakcijoje auga nusivylimas premjeru, ar visa Vyriausybe, parlamentaras atsakė: „Kaip bebūtų, premjeras yra Vyriausybės vadovas. Jis yra pagrindinis žmogus, kuris užduoda toną Vyriausybei“.

Taip politikas kalbėjo dienraščiui „Lietuvos rytas“ paskelbus kai kurių „valstiečių“ replikas, kuriose reiškiamas nepasitenkinimas premjeru ir Vyriausybe.

Straipsnyje teigiama, kad Vyriausybę ketvirtadienį vykusiame frakcijos posėdyje aršiai kritikavo mažiausiai keli „valstiečiai“. Anot dienraščio, tokios kalbos kilo frakcijoje aptariant valstybės biudžeto projektą.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad partiją stengiamasi supriešinti.

„Galiu padaryti pranešimą tik vieną: Ne-iš-degs mus supriešinti“, – BNS teigė politikas.

„Bandymas supriešinti, mano vertinimu, yra nesmagus veiksmas iš vienos žiniasklaidos priemonės, kuri tai daro tendencingai, praktiškai kiekvieną dieną“, – tvirtino jis.

Tačiau V. Ąžuolas BNS penktadienį sakė, kad su dabartiniu biudžeto projektu „valstiečių“ programa liks neįgyvendinta.

Jis priekaištavo Vyriausybei dėl nesprendžiamų problemų, susijusių su ugniagesių algomis, kelių tvarkymu ir žvyrkelių asfaltavimu, nemokamomis bakalauro studijomis.

Vienom sritimi galėjo būti paskirstyta mažiau, kitom daugiau pagal mūsų programą. Dabar frakcija buvo ignoruojama.

„Laiko nebeliko. Prieš tai buvo ketveri metai ir buvo galima sakyti, kad šiais metais neradome kažkam pinigų, bet rasime vėliau. O dabar liko paskutiniai metai – kitais metais mūsų programa turi būti įgyvendinta“, – sakė V. Ąžuolas.

Pasak jo, premjeras ignoravo frakcijos narių pageidavimus.

„Mes kėlėme klausimus, diskutavome, bet išgirsti nebuvome“, – kalbėjo politikas.

„To biudžeto formavimo ir atnešimo į Seimą stadijoje turėjo būti įsiklausyta, turėjo būti išgirsta. Vienom sritimi galėjo būti paskirstyta mažiau, kitom daugiau pagal mūsų programą. Dabar frakcija buvo ignoruojama“, – pridūrė jis.

Premjero patarėjas: Vyriausybė tampa atpirkimo ožiu

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko  priekaištus atmetė. Pasak jo, konsultacijos rengiant biudžetą nuolat vyko tiek su Prezidentūra, tiek su Seimu.

„Su frakcijos seniūnu susitikinėjo tiek finansų ministras, tiek Vyriausybės kancleris, tiek premjero patarėjai. Visi klausimai yra derinti“, – BNS teigė S. Malinauskas.

„Aš suprantu, kad kiekvieno komiteto vadovas nori sau daugiau, bet tam reikia didelių pinigų, o pinigų kiekis biudžete yra ribotas“, – sakė jis.

Juk reikia surasti tą kaltą, ir tai bandoma statyti ant Vyriausybės.

Pasak ministro pirmininko atstovo, „valstiečių“ frakcija siunčia signalus, kad pati pirma pradės kritikuoti kitų metų biudžeto projektą.

„Toks politinis bendravimas nėra priimtinas. Jis rodytų frakcijos nepasitikėjimą Vyriausybe ir gali sutrikdyti biudžeto priėmimą, turint omenyje dar ir tebesitęsiančius bandymus atleisti Seimo pirmininką“, – kalbėjo S. Malinauskas.

R. Karbauskis ragina frakcijos narius kol kas susilaikyti nuo kritikos Vyriausybei.

„Mes galėsime aiškiai kritikuoti projektą, kada mes jį jau turėsime po derybų su Vyriausybe dėl vieno ar kito prioriteto ir kada tai neduos rezultatų, nebus pokyčio, kurio tikisi vienas ar kitas komiteto pirmininkas“, – sakė „valstiečių“ lyderis.

Premjero patarėjas teigė, kad augančią kritiką gali lemti „valstiečių“ nežinojimas, ar S. Skvernelis kitais metais dalyvaus su jais Seimo rinkimuose: „Nebėra aišku, ar į jį žiūrėti kaip į konkurentą, ar kaip į sąjungininką. Tas pasimetimas jaučiasi“.

Jis taip pat sakė, kad valdantieji galbūt bando daryti premjerą atpirkimo ožiu dėl neįgyvendintų rinkiminių pažadų.

„Juk reikia surasti tą kaltą, ir tai bandoma statyti ant Vyriausybės“, – kalbėjo S. Malinauskas.

Nori „valstiečių“ atstovų ministerijose

V. Ąžuolas taip pat kritikuoja premjerą, kad šis nesutinka į ministerijų politines komandas leisti deleguoti partijos atstovus.

Pasak jo, frakcija to siekia jau trejus metus, tačiau ministras pirmininkas tam nepritaria.

„Mes susiduriame su problema, kad kai tų žmonių nėra, tai automatiškai politinių programų vykdymas tampa arba vilkinamas, arba atidedamas vėlesniam laikui“, – sakė Seimo komiteto pirmininkas.

Mūsų frakcijos nariai klausia, kodėl taip vyksta, nes žmonės rinkimuose mumis pasitikėjo ir tikėjo, kad mes įgyvendinsime savo programą.

Anot politiko, „valstiečiai“ tokį prašymą premjerui pakartojo ir rudenį vykusiame susitikime.

„Mūsų frakcijos nariai klausia, kodėl taip vyksta, nes žmonės rinkimuose mumis pasitikėjo ir tikėjo, kad mes įgyvendinsime savo programą“, – kalbėjo V. Ąžuolas.

S. Malinauskas pareiškė, kad jam sudėtinga suprasti frakcijos priekaištus, nes „valstiečiai“ į rinkimus ėjo žadėdami profesionalų, o ne politikų valdymą.

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į rinkimus ėjo aiškiai rodydama savo skirtumus nuo kitų politinių jėgų, sakė, kad bus profesionalų Vyriausybė, dauguma ministrų yra ne „valstiečių“ ar kitos partijos nariai ir jie laisvi susirinkti savo komandas“, – kalbėjo premjero patarėjas.

Jis tvirtino, kad politinės komandos ministerijose skiriamos atsižvelgiant ne į partiškumą, o kompetencijas, patirtį, skaidrumą.

„Man sunku suprasti nusivylimą, nes tai buvo deklaruota nuo pat pradžių ir ministras pirmininkas nuo tų principų nesitraukia“, – sakė S. Malinauskas.

„Jeigu tai nuvilia, reikėjo nusivilti jau 2016 metais“, – pridūrė jis.

Vyriausybė kitų metų biudžeto projektą patvirtino trečiadienį. Dabar jį svarstys Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

natalija

natalija portretas
SKVERNELI KOKIA SUNYBE NEISKRESTUM KARBAUSKIS SURAS MUMS PINIGU O TU DZIAUGIES SUNYBE ISKRETES IR LANSBERGYS DZIAUGIASI GALES SURENKTI STREIKA PRIES RINKIMUS KAD PAKENKTI VALSTIECIAM BET VISKAS ISEJO VIESUMON DABAR ZMONES ZINOS KAS PATVARKE JU PINIGUS NUGI SKVERNELIS US PRANSKIECIU IR LANSBERGU

JONASto zigmas

JONASto zigmas portretas
VRGETA TU ZIGMAI IR TAIP SENAI TRIEBI KRUVOJE SU KONSERVAIS RASAI RASAI TIK NIEKS TOKIO SUDO KAIP TU NEPALAIKO AS TAI TAVO TOS PISANINOS NESKAICIAU MES JAU SENAI PAZISTAM TOKIUS SMARVES LIETUVOS

natalija

natalija portretas
konservai skverneliui vezi ivare draugai draugui taip nedaro nejuokink skvernelis konservu ir grybes statytinis jiem ir dirba grybe ruosesi gryzti po nausedos tai skvernas butu amzinu premjeru Dabar jei nebutu seime tiek tu brudu tikrai valstieciai iskeltu lansberginiam bylas atskleistu tuos KGB sarasus bet pirmoje eileja zmones turi pasikeisti nes taip abdurninti to KGBisto lansbergo kad tik karbauskio turtus skaiciuoja ir dar pakele kvadratu ir kas menesi ha daugeja bet lansbergiu 30metu seime buvusu ir tapusiu milijonieriais isvokti milijonai zemes ezerai vilos uzsienyje nedomina jau pamirsta lansbergo ju galveles tuo klausimu uzkoduotos
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių