Quantcast

D. Grybauskaitė: JAV pasitraukimas iš Irano susitarimo daro žalą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Jungtinių Valstijų pasitraukimas iš Irano susitarimo daro žalą mėginimams mažinti branduolinių ginklų arsenalą pasaulyje.

Vis dėlto šalies vadovė teigė, kad susitarimas buvo tobulintinas, o Europos Sąjunga turi tęsti derybas su Iranu, kad išvengtų Teherano „pastūmimo priešinga kryptimi“.

„Žinoma, tai yra didžiulė žala denuklearizacijai, tačiau taip pat sutinkame, kad pasirašytame susitarime yra erdvės tobulinimui“, – žurnalistams atvykusi į Europos Sąjungos (ES) ir Vakarų Balkanų viršūnių susitikimą Sofijoje ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

„Norėtume pasinaudoti šia galimybe įsipareigoti susitarimui, kalbėtis su Iranu, įtikinėti Iraną, iš dalies kontroliuoti Irano programas tam, kad išvengtume Irano pastūmimo priešinga kryptimi“, – pridūrė ji.

Pasak prezidentės, bendrija šiuo metu ieško techninių sprendimų, kaip apsaugoti Irane dirbančias kompanijas nuo JAV sankcijų.

Vašingtonas prieš kelias savaites paskelbė pasitraukiantis iš 2015 metais pasirašyto Irano susitarimo, pagal jį šalis atsisakė branduolinio ginklo ambicijų mainais į tarptautinių sankcijų Iranui panaikinimą.

JAV teigia, kad susitarimas neveikė, nes Iranas toliau vystė raketų programą ir išnaudojo atsigavusią ekonomiką terorizmui remti.

Tikisi pagarbios diskusijos dėl prekybos

Prezidentė D. Grybauskaitė sako, kad Europos Sąjungos (ES) diskusija su Jungtinėmis Valstijomis dėl prekybos turi būti pagarbi.

Taip ji kalbėjo paprašyta pakomentuoti Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko pareiškimą JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) atžvilgiu.

„Transatlantinė prekyba yra svarbi visiems, bet šioje vietoje norėtume matyti pagarbias diskusijas iš abiejų pusių, nes laikome JAV partnere, o ne prieše“, – žurnalistams Sofijoje ketvirtadienį sakė D. Grybauskaitė.

Paties D. Tusko pareiškimo ji nekomentavo.

Buvęs Lenkijos premjeras, kalbėdamas apie JAV grasinimus muitų tarifais ir pasitraukimą iš Irano branduolinio susitarimo, sakė: „Žvelgdamas į naujausius prezidento Trumpo sprendimus kas nors netgi galėtų pagalvoti, kad turint tokių draugų, kam mums reikalingi priešai?“.

Po trečiadienio vakarą vykusių derybų prekybos klausimai ES lyderiai susitarė sustiprinti Europos Komisiją, siekiančią išsiderėti, kad JAV metalų muitai bendrijos šalims niekada nebūtų taikomi. Šie muitai turėtų įsigalioti birželį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
O va Grybauskaitės pasitraukimas iš prezidenturos būtų naudingas Lietuvai

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
gerbiama Prezidentė, pasirodo, kartais pataiko į dešimtuką...

ir

ir portretas
ta daro marionete z ydu mafijos pastatyta nes akivaizdziai jankiu rankomis siekia 3 P........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių