Quantcast

D. Grybauskaitė: ES susitarimas su Turkija nereiškia naujų migrantų kvotų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) susitarimas su Turkija dėl migrantų grąžinimo nereiškia naujų pabėgėlių kvotų ES narėms, penktadienį BNS pranešė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Šita vieta buvo labai kritiška daugeliui šalių, mums - taip pat ir aš dar vakar diskusijų metų pasiūliau, kad būtų įtvirtinti saugikliai, kad liktų tiktai anksčiau sutartų ir suderėtų kvotų rėmuose. Ir tai yra labai aiškiai suformuluota tiek dvišaliame memorandume tarp ES ir Turkijos, taip pat kitame dokumente, tas pats pakartota Europos Vadovų Tarybos išvadose, kur labai aiškiai pasakyta, kad jeigu bus viršyta kvota, kuri buvo suderėta ir sutarta (...), jeigu matome, kad tie skaičiai labai progresyviai auga, reiškia programa ir sistema, ir visas mechanizmas neveikia ir jis turės būti sustabdytas“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė D.Grybauskaitė.

Pasak jos, ES susitarimas su Turkija pradės galioti nuo sekmadienio.

„Didžiausias, aišku, klausimas, (...) kaip įgyvendinti šį susitarimą, nebuvo lengva ir susitarti, nes daug sąlygų buvo nuo finansinių, iki derybinių, iki laisvo judėjimo žmonių tarp Europos ir Turkijos, bet, aišku, svarbiausia, kad pritarta migrantų grąžinimui tarptautinės teisės rėmuose“, - kalbėjo šalies vadovė.

Jos teigimu, grąžinti migrantus į Turkiją Graikija administracinių gebėjimų neturi, todėl ES ketina siųsti jai ne tik humanitarinę pagalbą, bet ir migracijos specialistus bei pasienio apsaugos pajėgas.

Pasak prezidentės, susitarimas su Turkija bus pirmas patikrinimas Europai, ar ji sugebės suvaldyti nelegalių migrantų srautus, nes ateityje į žemyną gali atsiverti ir daugiau migrantų kelių.

„Žinome ir jau matome požymius, kad dar vienas kelias gali vasarą atsiverti per Viduržemio jūrą iš Libijos“, - sakė D.Grybauskaitė.

ES su Turkija susitarė, kad naujai iš Turkijos į Graikijos salas atvykstantys nelegalūs migrantai bus grąžinami atgal, o į ES iš Turkijos bus perkeliami tik sirų karo pabėgėliai. Šiuo susitarimu taip pat pagreitinama ir ES finansinė parama Turkijai padėsianti spręsti migracijos krizę.

Susitarimas dėl Europos Sąjungos (ES) ir Turkijos dėl migrantų grąžinimo yra vienodai svarbus abiem pusėms.

„Šis susitarimas reikalingas, vienodai yra svarbus abejoms pusėms, tiek Europai, tiek Turkijai. Jo kaina abiem pusėms yra be galo svarbi, nes tai yra pirmas mėginimas spręsti, kaip uždaryti dabar kol kas didžiausią nelegalių migrantų srautą“, - penktadienį prieš Europos vadovų derybas su Turkija sakė D.Grybauskaitė.

Jos pasisakymo įrašą perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Pasak šalies vadovės, nors šis sprendimas apima tik vieną migrantų kelią iš Turkijos į Graikiją, o toliau į Vakarų Europą, bet jis gali tapti simboliniu pavyzdžiu, kaip Europa gali tvarkytis su migracijos krize.

28 ES šalys visą ketvirtadienį derėjosi dėl pasiūlymo, pagal kurį Turkija turėtų priimti visus neteisėtus migrantus iš Graikijos, padėdama suvaldyti migrantų į Europą antplūdį. Penktadienį dėl šio pasiūlymo bus deramasi su Graikijos atstovais.

Vis dėl to už šį susitarimą ES gali tekti paspartinti stringantį Turkijos stojimo į Europos Sąjungą procesą, skirti Ankarai milijonus eurų papildomos pagalbos ir suteikti bevizį režimą.

Prezidentė yra sakiusi, kad tokio pobūdžio susitarimas atitinka Lietuvos požiūrį, kaip turėtų būti sprendžiama migracijos krizė.

Sprendimą pasidalinti 160 tūkst. pabėgėlių, atvykusių į Graikiją ir Italiją, ES priėmė pernai rudenį. Lietuva šiuo susitarimu įsipareigojo priimti 1105 pabėgėlius per dvejus metus.

Jungtinių Tautų duomenimis, pernai į Europą atvyko daugiau nei 1,2 mln. žmonių, o toks antplūdis sukėlė Senajame žemyne rimčiausią pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip,taip manau

Taip,taip manau portretas
Paskaiciau imigrantu kokius pinigus mokejo uz perkelima.Tai dare tutkai.Tai tegu prisikele,nedare tvarkos kontrabanda zmonemis,tegu sprendzia patys problema.Milijonus,galimai milijardus susikiso i kisenes ,tai tegu dabar kelia atgal.O Tokie,kaip Paksas Europerlamantaram uz neveikluma nereikia moketi algu.Dar jis sneka apie referanduma,ž.Jeigu toks tupas ,ir kitus tokiais laikai.Vias klana i siukslyna Juk ne referendumas sprendzia apie pabegeliu likima ,o jus sedintis Briusely ir nieko neveikiantis.Dar zmones klaidinate,zmones kurie nemasto.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Pabėgėliai rimtai bijo, kad neribotas įvažiavimas į Europą baigiasi: Paskutiniu momentu prieš Europos ir Turkijos susitarimo įsigaliojimą, daug pabėgėlių dar bando prasiveržti, bet turkai gerai pasiruošę šiam momentui, ir niekam nepavyksta išplaukti. Atrodo, kad pabėgėlių problemai ateina galas. Bėgti nėra prasmės, nes visi savavališkai atvykusieji įEuropą nuo šiol bus tikrinami po vieną ir išsiunčiami po vieną atgal į Turkiją. Mainais už kiekvieną nelegalą,, kurį turkai priims, mes paimsime po vieną mūsų atrinktą pabėgėlį iš sirų Turkijoje. Tokių bus nedaug, nes nelegaliai bėgti daug kainuoja (penki šimtai dolerių ir daugiau) ir neduoda naudos. Genialiai paprasta schema. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

jooooo

jooooo portretas
ir dar uz sunku darba gavo 9 milijardus. Dieve dieve.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių