Quantcast

Derybininkai susitarė dėl koalicijos projekto

Dėl valdančiosios koalicijos besiderančių keturių partijų atstovai ketvirtadienį teigia baigę darbą – jie pripažįsta, kad nepavyko sutarti dėl vaiko pinigų dydžių, bet siūlo partijoms pasirašyti nacionalinį susitarimą dėl socialinės politikos finansavimo.

„Mūsų derybų grupė baigė darbą. Turbūt svarbiausias punktas – kad mes sutarėme dėl ilgalaikio socialinės politikos finansavimo didinimo penkeriems metams į priekį“, – ketvirtadienį Seime sakė „valstietis“ Tomas Tomilinas.

„Rudenį prašysime ir prezidento, kviesime visas politines partijas į platų nacionalinį susitarimą dėl Europos Komisijos rekomendacijų įgyvendinimo“, – teigė jis.

Europos Komisija birželį paragino Lietuvą plėsti mokesčių bazę ir didinti išlaidas socialinei apsaugai, kad būtų sumažintas skurdas ir socialinė nelygybė. Briuselis teigia, kad spartaus ekonomikos augimo vaisių Lietuva nepadalija teisingai – socialinė nelygybė yra viena didžiausių Europos Sąjungoje, o skurdas labiausiai gresia vyresniems žmonėms, neįgaliesiems, nepilnoms šeimoms ir bedarbiams.

Pasak T. Tomilino, ketvirtadienį iš esmės sutarta dėl koalicijos sutarties projekto ir 30 darbų paketo. Kitą savaitę tikimasi pasirašyti susitarimą.

Pagrindinis klausimas, dėl kurio nepavyko susitarti, – vadinamieji vaiko pinigai.

„Yra dvi alternatyvos ir mes perduodame galutinį derinimą partijų valdymo organams, pirmininkų susitikimams“, – sakė T. Tomilinas.

Didinti vadinamuosius vaiko pinigus siūlo dėl koalicijos besideranti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

Ji Vyriausybės programos priemonių plane siūlo numatyti išmokas už vaiką kitąmet 100 eurų, o 2021-aisiais – po 120 eurų.

Kadangi derybininkai trečiadienį buvo aptarę, jog išmoka už vaiką kitais metais galėtų siekti 70 eurų ir 100 eurų daugiavaikėms bei neįgalius vaikus auginančios šeimoms, LLRA-KŠS atstovai ketvirtadienį pareiškė, kad neturi įgaliojimų spręsti dėl tokių dydžių.

„Tie klausimai yra žemiau mūsų kompetencijos, mes turime įgaliojimus derėtis dėl kur kas didesnių išmokų, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė LLTA-KŠS narys Jaroslavas Narkevičius. – (...) Mes kalbame apie 80 ir 120 eurų. Tą klausimą perduosime partijos valdybai, ji spręs, ar vykdyti toliau derybas ir kokia linkme vykdyti.“

Šiuo metu išmokos už vaiką yra 50 eurų, o daugiavaikėms ir neįgalius vaikus auginančioms šeimoms skiriama po 70 eurų už vaiką.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas savo ruožtu sakė, kad pritarta naujam gyventojų pajamų mokesčio tarifui – 32 procentų.

Tokiu būdu nuo kitų metų siūloma taikyti tris gyventojų pajamų mokesčio tarifus – 20 proc., 27 proc. ir 32 procentų.

G. Kirkilo teigimu, 32 proc. būtų taikomas per metus uždirbantiesiems 120 vidutinių mėnesio atlyginimų per metus ir daugiau.

T. Tomilino teigimu, šis pakeitimas bus pateiktas drauge su kitų metų valstybės biudžetu.

„Pirmiausia, įvedus „Sodros“ lubas, praradimų finansavimo galutinio nebuvo, ta tikroji progresyvi sistema atsiras po šio susitarimo. Tai tikrai labai prasminga centro kairės politika, mes ją norime galutinai įtvirtinti ir pakoreguoti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą, kad būtų galima konstatuoti, jog pagaliau progresiniai mokesčiai Lietuvoje atsirado“, – žurnalistams sakė T. Tomilinas.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą. Dėl koalicijos sudarymo derasi „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tokia koalicija turėtų 77 balsus Seime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
VISOS tos kaka-licijos taiskerso dėjimas ant Tautos, jos neatitinka Konstitucijos!

Ieško už save durnesnių

Ieško už save durnesnių portretas
Naujas valstiečių skurstančių žmonių ''gerovės" kėlimo strategija - visos partijos bus atsakingos už jų koalicijos nesugebėjimą susitvarkyti su savo "profesionalų" darbu. Tuomet jie liks "ne prie ko".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių