Quantcast

EVT parengiamoji sesija: aptartas vakcinų tiekimas, dezinformacijos grėsmės, sankcijos Rusijai

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį dalyvavo nuotolinėje parengiamojoje Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje, skirtoje pasiruošti vasario 25–26 d. vyksiančiam EVT posėdžiui, taip pat planuojamam rengti nuotoliniu būdu.

Parengiamojoje sesijoje EVT pirmininkas Charlesas Michelis vadovavo susitikimui su Bulgarijos, Maltos, Lietuvos, Kroatijos, Nyderlandų ir Švedijos atstovais.

Sesijos metu, kaip informuoja Prezidentūra, aptarti vakcinų tiekimo iššūkiai ES šalyse. Šalių vadovai išreiškė lūkestį, kad ES institucijos ir toliau demonstruotų konstruktyvią ir griežtą poziciją derybose dėl vakcinų tiekimo užtikrinimo su vakcinų gamintojais. Pažymėta, kad ypač svarbu, jog būtų laikomasi tiekimo terminų, keičiamasi informacija.

Parengiamojoje EVT pritarta Europos Komisijos pastangoms užtikrinti ES vakcinų prieinamumą ES Rytų partnerystės valstybėms, sukuriant atitinkamą paramos mechanizmą.

Aptartos viruso mutacijų plitimo užkardymo priemonės ES. Lyderiai, kaip nurodoma pranešime, pabrėžė sklandaus bendrosios rinkos funkcionavimo svarbą, užtikrinant prekių ir paslaugų judėjimą.

Prezidentas iškėlė ir santykių su Rusija klausimą. Lietuvos vadovas paragino ES institucijas nedelsiant reaguoti į tebesitęsiančius žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje ir reikalauti Aleksejaus Navalno, įkalintų žurnalistų bei kitų opozicijos lyderių paleidimo iš įkalinimo įstaigų. Lietuva kvietė Rusijai pritaikyti ES globalų žmogaus teisių sankcijų režimo mechanizmą ir užtikrinti asmenų, atsakingų už A. Navalno įkalinimą, baudžiamąją atsakomybę.

Dėmesio skirta saugumo ir gynybos temoms aptarti. Prezidentas akcentavo transatlantinio ryšio, kaip vienintelio ir svarbiausio ES saugumo garanto, stiprinimo svarbą. Šalies vadovas išreiškė lūkestį, kad ES sutelktų jėgas į bendradarbiavimo stiprinimą su NATO bei iniciatyvų įgyvendinimą kibernetinio saugumo (PESCO), karinio mobilumo srityse.

Atkreiptas dėmesys į augančias dezinformacijos ir kibernetinio pobūdžio grėsmes Europoje. Išreikštas lūkestis griežtinti ES poziciją ir numatyti ambicingesnes priemones kovai su šiomis grėsmėmis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

YUOTUBE

YUOTUBE portretas
Тихановская лишила Литву миллионов. Науседа показал свою дальновидность.

PREZIDENYE

PREZIDENYE portretas
AR NETURIT RIMTESNIŲ PROBLEMŲ LIETUVOJE NEI TOS KURIAS IŠVARDIJOT ???

to monika iš rusijos

to monika iš rusijos portretas
Ne vatnikams spręsti kas kam turi tarnauti.Putinui pasakyk,kad tarnautų liaudžiai
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių