Quantcast

Finansų ministras: ministerijos lėšas turi naudoti efektyviai

Siekdamos įgyvendinti savo tikslus ir programas, ministerijos turi veikti efektyviai ir turimas lėšas panaudoti prioritetinėms sritims, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

Kalbėdamas apie tai, kad kultūros ministrė nesiruošia leisti apkarpyti ministerijos biudžeto dėl „pokyčių krepšelio“, V. Šapoka pabrėžė, kad veikdamos efektyviai, ministerijos gali įgyvendinti keliamus tikslus be papildomo finansavimo.

„Ministerijos svarbiausiems darbams iš to krepšelio gavo, kiekviena ministerija turi vidinių rezervų, kad nukreiptų juos svarbiausiems darbams“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė V. Šapoka.

Anot jo, neefektyvumo pavyzdžiu galėtų būti tai, kad ministerijos valdo daug nereikalingo nekilnojamojo turto, kurio išlaikymas brangiai kainuoja.

„Aš manau, kad kiekviena ministerija turi ieškoti efektyvumo šaltinių. Vienas pavyzdžių, visai neseniai paskelbėme, kaip valstybės institucijos valdo nekilnojamąjį turtą, akivaizdu, jog daugelis ministerijų turi perteklinio turto, kurio išlaikymas brangiai kainuoja“, - tikino ministras.

Anot jo, valstybės institucijos keliais etapais turės nereikalingą nekilnojamąjį turtą perduoti Turto bankui, o jeigu nuspręs, kad visgi nori juo naudotis, - nuomotis.

V. Šapoka tikino, kad ministerijos rado, kaip sutaupyti lėšų ir skirti jas programoms, skirtoms su skurdu. Anot jo, iš esmės atsisakyta neefektyvių programų.

„Aš manau, kad šiuo atveju turėjome labai konstruktyvią diskusiją tiek su kultūros, tiek su kitais ministrais. Kalbant apie pokyčių krepšelį, tos sumos, kurios ištraukiamos iš ministerijos kuruojamų sričių, yra būtent iš tos veiklos, kuri nėra efektyvi. Ką turiu omenyje - kiekviena ministerija turi eilę projektų, kur gali optimizuoti, suefektyvinti veiklą, kur gali veikti efektyviau ir tos lėšos skiriamos kovai su skurdu“, - teigė jis.

Portalas 15min.lt skelbia, kad po lėšų perskirstymo finansavimas nesikeis arba augs iš viso aštuonioms ministerijoms: Aplinkos (augs 6 mln. eurų), Krašto apsaugos (149 mln. eurų), Kultūros (nesikeis), Socialinės apsaugos (216 mln. eurų), Susisiekimo (7 mln. eurų), Sveikatos apsaugos (48 mln. eurų), Švietimo ir mokslo (5 mln. eurų) ir Užsienio reikalų (nesikeis). Tuo metu šešių ministerijų biudžetai mažės: Energetikos (1 mln. eurų), Finansų (58,6 mln. eurų), Teisingumo (7 mln. eurų), Ūkio (4 mln. eurų), Vidaus reikalų (1 mln. eurų) ir Žemės ūkio (25 mln. eurų).

Vadinamasis „pokyčių krepšelis“ – tai Vyriausybės prioritetiniams darbams ir anksčiau įstatymais prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti reikalingos lėšos. Iš viso kitąmet jis sieks 617,5 mln. eurų, kurių didžiąją dalį sudarys šiemet ministerijų baigiamų vykdyti programų, priemonių ir investicinių projektų lėšos, kitos ministerijų veiklos efektyvumo didinimo priemonės, taip pat lėšos iš numatomo 2018 metų pajamų prieaugio.

Galutinis Vyriausybės siūlomas valstybės biudžeto projektas Seimui bus teikiamas ne vėliau kaip šių metų spalio 17 dieną.


Šiame straipsnyje: Vilius Šapokaministerijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Reikėtų peržiūrėti aukštąjį mokslą ir finansuoti dėstytojų darbą. Šiuo metu yra lyčių studijų, socialiniai mokslai, o ekonomikos, finansų, geografijos, filologijos nėra. Atsirado kvalifikuotų nusikaltėlių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių