Quantcast

G. Kirkilas: be Lenkų rinkimų akcijos daugumos nebus

Lietuvos soclaidemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas antradienį perspėjo, kad valdančioji koalicija iš jo partijos, „valstiečių“ bei „tvarkiečių“ negalėtų dirbti, nes neturėtų daugumos Seime.

Šios trys partijos laukia prie koalicijos prisidedant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos, tačiau ji atsakymą žada pateikti tik penktadienį.

„Kol jie nepatvirtins, mes neturėsime daugumos. Juk šitas derybas pradėjome dėl to, kad turėtume daugumos Vyriausybę, o ne dabartinę, kuri, aišku, labai naudinga opozicijai, kai galima išiminėti korteles, blokuoti įstatymus. (...) Tokiomis sąlygomis, ypač prieš rinkimus, jokia valdančioji koalicija dirbti negali“, – žurnalistams po susitikimo su išrinktuoju prezidentu Gitanu Nausėda sakė G. Kirkilas.

Tokiomis sąlygomis, ypač prieš rinkimus, jokia valdančioji koalicija dirbti negali.

Vis dėlto politikas teigė besitikintis, kad su Lenkų rinkimų akcija susitarti pavyks, nors ir tikino turintis atsarginį planą.

„Mes turime planą B, bet anksti apie tai kalbėti, nes tai pablogins mūsų derybų sąlygas“, – kalbėjo „socialdarbiečių“ lyderis.

Jeigu „lenkai“ penktadienį pateiktų teigiamą atsakymą, dėl koalicijos galutinai tikimasi sutarti kitą savaitę.

Vis dėlto G. Kirkilas sakė, jog „nėra garantijų, kad susitarsim“. Pasak jo, derybininkai Lenkų rinkimų akcijai siūlo tas pačias sąlygas dalyvauti daugumoje, kaip ir visiems, postus skirstant pagal frakcijų dydį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ Seime turi 69 mandatus iš 141, įskaičiuojant Seimo pirmininką. Prisijungus Lenkų rinkimų akcijai, tokia dauguma turėtų 77 balsus.

Dabartiniame koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku lieka dirbti Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis būtų keičiamas, šią poziciją atiduodant G. Kirkilo vadovaujamai partijai.

Anot „socialdarbiečių“ pirmininko, S. Skvernelis iš esmės sutinka, kad jo partijai priklausytų socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelis. Iš viso Lietuvos socialdemokratų darbo partija nori trijų ministerijų.

Spaudžiamas pasakyti, kieno iniciatyva koalicijos memorandume atsirado nuostata Seimo pirmininko poziciją atiduoti „socialdarbiečiams“, G. Kirkilas teigė, kad pasirašant memorandumą tiesiog paimti ankstesni koalicinių derybų dokumentai, jog parlamento vadovo postas atitenka antrai pagal dydį daugumos partijai.

„Nuo to prasideda visos derybos. (...) Ant stalo pateikiama tokia struktūra. Ji visada tokia yra“, – kalbėjo politikas.

„Socialdarbiečiai“ praėjusią savaitę pranešė, kad su kitomis frakcijomis tarsis dėl galimybės įteisinti rentas neperrinktiems Seimo nariams.

Nors G. Nausėda teigė, kad vetuotų tokį įstatymą, G. Kirkilas tvirtino, kad dar bandys susitarti su būsimuoju šalies vadovu.

Seimo Europos reikalų komitetui vadovaujantis politikas taip pat teigė besitikintis, kad prezidentas aktyviau bendradarbiaus su parlamentu svarstant Lietuvos pozicijas Europos Sąjungos (ES) klausimais.

Susitikime su G. Nausėda taip pat dalyvavo „socialdarbiečių“ frakcijos lyderis Seime Andrius Palionis.

Išaiškino, kodėl reikia įstatymo dėl rentų

G.  Nausėdai pareiškus, kad vetuotų „socialdarbiečių“ iniciatyva stumiamą įstatymą, numatantį Seimo nariams skirti valstybės rentas, partijos lyderis G. Kirkilas sako, kad jo vadovaujama jėga nuo savo įstatymo idėjos, vien dėl to, kad G. Nuasėda išreiškė skepsį, neatsitrauks.

Po antradienį vykusio susitikimo su G. Nausėda „socialdarbietis“ tvirtino, kad sieks naujajam prezidentui paaiškinti, kodėl toks projektas yra siūlomas.

"Aiškinsim, kodėl mes tą darome. Europos Parlamentas, kaip žinote, taip pat turi rentas ir labai dideles. Tik dėl to ten toks veržimasis į Europos Parlamentą. Ne tik Europos Parlamentas, bet ir daugelis Europos Sąjungos valstybių", - žurnalistams po susitikimo su išrinktuoju prezidentu sakė G. Kirkilas.

Kartu politikas užsiminė, kad konkrečiai rentų kadenciją baigusiems Seimo nariams klausimo su G. Nausėda jis neaptarė. G. Kirkilas samprotavo, kad išrinktasis prezidentas dar antradienio rytą įstatymą dėl rentų žadėjęs vetuoti, ateityje galėtų ir persigalvoti, atsižvelgiant į tai, kiek Seimo narių „socialdarbiečių“ iniciatyvą palaikys.

"Jeigu šiam klausimui bus dauguma - tai priimsime. Prezidentas, matyt, spręs iš to, kiek už jį balsavo - aš taip galvoju", - apibendrino G. Kirkilas.

„Socialdarbiečių“ inicijuotomis įstatymo pataisomis siūloma, kad vieną kadenciją Seime dirbusiam Seimo nariui būtų mokama 30 procentų atlyginimo siekianti renta, dvi Seimo kadencijas – 40 proc., o tris ir daugiau – 50 proc.

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje G. Nausėda teigė, kad, jei toks įstatymas Seime būtų priimtas, jis be abejo jį vetuotų.

„Rentoms neišrinktiems Seimo nariams nepritariu, ir, jeigu toks įstatymo projektas ateitų į Prezidentūrą, jis būtų vetuotas“, – tikino G. Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Būsima Seimo dauguma bus ir be pažaliavusių ir be koloradų ir be kirkilinių

...

... portretas
Kirkilas del tos rentos ir spraudziasi i valdzia.Laikas i uztarnauta poilsi,ponuli.

Italas

Italas portretas
Jeigu kas antra jūsų mintis jums atrodo geniali, paslėpkite kuo toliau butelį degtinės ir gerai išsimiegokite.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių