Quantcast

G. Landsbergis: galimi pokyčiai dėl Kaliningrado tranzito ribojimo – EK rankose

Europos Komisija (EK) teoriškai galėtų pakeisti savo nuomonę dėl Kaliningrado tranzito ribojimo, šie sprendimai yra pačios Komisijos rankose, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Ar ji (EK nuomonė – BNS) gali būti patikslinta? Teoriškai tokia tikimybė egzistuoja. Ar ji gali būti pakeista ir atšaukta? Taipogi. Yra tokia tikimybė, nes tai yra EK rankose“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Taip jis kalbėjo Rusijai žarstant grasinimus Lietuvai, dėl Europos Sąjungos sankcijų apribojus plieno ir juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą.

Ministras teigė negalintis pasakyti, ar Komisija pakeis savo išaiškinimą. Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuva remiasi „teisiniais argumentais“, o konsultacijos dėl sankcijų taikymo vyko nuolat.

„Europos Komisija turi teisę išaiškinti sankcijas. Jie tai padarė mums, iki šiol mes vadovaujamės EK trijų direktoratų išaiškinimu“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Jis taip pat pabrėžė, kad reaguojant į situaciją valdžios institucijos „galbūt galėjo geriau informuoti“.

EK atstovo Erico Mamerio (Eriko Mamerio) teigimu, Komisija nuolat palaiko ryšį su Lietuvos institucijomis ir „pateiks papildomų nurodymų“.

Pasak jo, Lietuva „turi taikyti papildomus patikrinimus kelių ir geležinkelių tranzitui“ per ES teritoriją, tačiau „jie bus pagrįsti pažangiu rizikos valdymu, kad būtų išvengta sankcijų vengimo, tuo pačiu užtikrinant laisvą tranzitą“.

Remdamasis neįvardytais šaltiniais, apie Bendrijos politiką rašantis portalas „Politico“ ketvirtadienį pranešė, jog tai reikštų laisvą sankcionuotų prekių tranzitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių