Quantcast

G. Landsbergis perspėja: V. Orbanas kelia grėsmę Europos liberaliai demokratijai

Lietuvos konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis trečiadienį perspėjo, kad Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas kelia grėsmę liberaliai tvarkai Europoje ir skatina populizmo plitimą.

Tai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas sakė Briuselyje per Europos dešiniųjų partijų lyderių diskusijas, ar stabdyti vengrų partijos „Fidesz“ narystę Europos liaudies partijoje (EPP).

G. Landsbergis tikino, kad jį suglumino V. Orbano teiginiai, esą TS-LKD ir „Fidesz“ nesutaria dėl krikščioniškų vertybių ir migracijos.

„Galbūt esama kažkokių naujų, nežinomų krikščioniškų vertybių, skleidžiamų kokio nors kito popiežiaus, o ne popiežiaus Pranciškaus. Tačiau bijau, kad man apie jas nežinoma, ir nežinau žmonių savo partijoje, kurie galėtų būti apkaltinti joms nepritariantys“, – sakė G. Landsbergis.

„Karalius Henrikas VIII kadaise pasiskelbė naujos Bažnyčios vadovu ir naujų vertybių, kurias jis buvo nusiteikęs uoliai ginti, prievaizdu. Tačiau abejoju, kad jums, pone Orbanai, būtu malonu būti laikomam kažkokios „naujos religijos“ gynėju“, – ironizavo politikas.

G. Landsbergis apkaltino V. Orbaną, kad jo politika paremta melu.

„Krikščioniška meilė, užuojauta artimui, nuolatinės tiesos ir doros paieškos – esu įsitikinęs, kad būtent šiomis vertybėmis remiasi EPP ir ES, ir nemanau, kad turėtume kaip nors dėl to nesutarti. Tačiau jeigu mėginsite teisintis, kad melas, ant kurio, regis, buvo pastatyta jūsų politinė imperija, yra jūsų ginamos vertybės – ką gi, tuomet mes nesutariame“, – teigė konservatorių lyderis.

Esu pažadėjęs savo rinkėjams, kad Lietuva ir mano partija statys ir stiprins Europą, o ne ją ardys.

„Žinau, kad migracija yra opi tema. Tačiau, jeigu teisingai skaitau popiežių Pranciškų, turėtume padėti patekusiems į bėdą – arba bent jau pagelbėti jiems padėti sau“, – pridūrė jis.

V. Orbanas jau ne vienerius metus kritikuojamas dėl teismų nepriklausomumo, žiniasklaidos ir akademinės laisvės varžymo, o paskutiniu lašu tapo kontroversiška kampanija prieš migraciją.

„Fidesz“ užsakytuose reklaminiuose plakatuose buvo vaizduojami Europos liaudies partijai priklausantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ir JAV gyvenantis liberalių pažiūrų milijardierius George'as Sorosas (Džordžas Sorosas), neva skatinantys masinę migraciją į Europą.

G. Landsbergio teigimu, šis veiksmas gali būti tiesiog įžūli kampanija, kai V. Orbanas ieško priešų siekdamas laimėti rinkimus.

„Tačiau galbūt yra piktavališkesnis planas – pasitelkiant EPP sukurti neliberalią tvarką Europoje“, – perspėjo jis.

Pasak G. Landsbergio, V. Orbano veikla skatina populizmą visoje Europoje, įskaitant Lietuvoje.

„Ponas Orbanas pradeda matyti, kaip kitose šalyse ima rastis sekėjų. Taip pat ir mano šalyje. Dygsta populistinių neliberaliųjų partijų ir politikų su viltingu pažadu – matote, EPP ir ES neprieštarauja, kad skleistume melagingas naujienas, iškraipytume įstatymo viršenybę, ir Dievas žino, ar apskritai būsime sustabdyti. Aukso amžius visokių rūšių populistams“, – kalbėjo politikas.

„Tačiau man tai nepatinka. Esu pažadėjęs savo rinkėjams, kad Lietuva ir mano partija statys ir stiprins Europą, o ne ją ardys. Taigi, nestovėsiu ir nežiūrėsiu nuleidęs rankas“, – teigė G. Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad palaiko „Fidesz“ pašalinimą, tačiau sutiktų ir su kompromisinius variantu.

Tarptautinės žiniasklaidos teigimu, daugiausia šansų, kad „Fidesz“ narystė bus laikinai įšaldyta.

Sprendimas turėtų paaiškėti trečiadienio vakarą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kremliaus pirdžiui Kęstui Landsbergių pozicija pavojinga

 Kremliaus pirdžiui Kęstui Landsbergių pozicija pavojinga portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

ar isaus tokia laiminga

ar isaus tokia laiminga portretas
dienele,kada ta seimynele atsakys uz savo darbelius.Oi laukiam laukiam.

Kęstas

Kęstas portretas
Landsbergiai yra naujieji globalistų gynėjai Lietuvoje. "Vengrijos „Fidesz“ užsakytuose reklaminiuose plakatuose buvo vaizduojami Europos liaudies partijai priklausantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ir JAV gyvenantis liberalių pažiūrų milijardierius George'as Sorosas (Džordžas Sorosas), neva skatinantys masinę migraciją į Europą. G. Landsbergio teigimu, šis veiksmas gali būti tiesiog įžūli kampanija, kai V. Orbanas ieško priešų, siekdamas laimėti rinkimus." Gal geriau grąžinti Landsbergių šeimą prie fortepijono? Tegul jie sau groja. Dabartinė Landsbergių pozicija yra pavojinga Lietuvos ir visos Europos kultūros išlikimui. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių