Quantcast

G. Landsbergis ragina Baltarusiją nedelsiant išlaisvinti politinius kalinius

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis paragino Baltarusijos teisėsaugą nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus politinius kalinius.

„Persekiojimai, kalinimas, žmonių bauginimas ir masiniai žmogaus teisių pažeidimai, šiuo metu vykstantys Baltarusijoje, yra precedento neturintys įvykiai XXI amžiaus Europoje“, – sakė ministras G. Landsbergis, prisijungdamas Europos humanitarinio universiteto (EHU) solidarumo su visais nukentėjusiais nuo Baltarusijos valdžios represijų akcijos. „Minskas privalo suprasti, kad pasaulis mato režimo nusikaltimus, o Lietuva ir tarptautinė bendruomenė nesitaikys su šiais nusikaltimais”, – sakė ministras.

Vilniuje įsikūręs baltarusių universitetas tremtyje Baltarusijos Laisvės dienos išvakarėse pakvietė solidarizuotis su tais, kurie sulaikymų Baltarusijoje metu patyrė arba tapo kankinimų liudytojais, patyrė moralinį, fizinį, ekonominį ar kitokį spaudimą, buvo atskirti nuo savo artimųjų, taip pat su visais baltarusiais, taikiai kovojančiais už savo teises.

Minskas privalo suprasti, kad pasaulis mato režimo nusikaltimus, o Lietuva ir tarptautinė bendruomenė nesitaikys su šiais nusikaltimais.

Užsienio reikalų ministras pradėjo solidarumo akciją, ragindamas išlaisvinti žmogaus teisių gynėją ir Europos humanitarinio universiteto tarptautinės ir Europos Sąjungos studijų programos trečiojo kurso studentę Marfą Rabkovą bei kitus Baltarusijos politinius kalinius. G. Landsbergis taip pat ragina Lietuvos visuomenę ir tarptautinę bendruomenę prisijungti prie šios akcijos, socialiniuose tinkluose aktyviai keliant nuotraukas ir žinutes, reikalaujančias paleisti politinius kalinius.

„Jau daugiau kaip pusę metų žavimės mūsų kaimynų drąsa ir ryžtu, siekiant pamatinių laisvių bei laisvų ir sąžiningų rinkimų. Deja, bet į savo piliečių teisėtus reikalavimus Baltarusijos valdžia atsakė represijomis. Tikiu, kad tiek Lietuvos žmonės, tiek ir tarptautinė bendruomenė niekuomet nepavargs reikalauti iš Baltarusijos teisėsaugos politinių kalinių paleidimo. Tai yra mūsų, europiečių, moralinė pareiga ir interesas“, – sakė ministras.

Šiuo metu 322 asmenys Baltarusijoje yra pripažinti politiniais kaliniais. Po 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimų iš viso buvo sulaikyti 48 EHU studentai ir absolventai. Šiuo metu penki iš jų vis dar lieka įkalinti: Marfa Rabkova, Akihiro Gaevski-Hanada, Mikalai Dziadok, Wlodzimierz Malachowski, Ihar Barysau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Broileris

Broileris portretas
Kiau kiau kiau.....kiau kiau kiau...

to Romas

to Romas portretas
Trąšų jau šiemet nebus. Vyksta derybos su Rusija dėl trąšų gabenimo per Rusijos uostus.

Anonimas

Anonimas portretas
Aš sakyčiau, kad pirmiausia reikėtų pažiūrėti, kiek mūsų šalyje žmonių siekia laisvės nuo jūsų idiotiškų sprendimų. Nuo kurio galo pradėjote valstybės valdymą? Gal pirmiausia reikia kažką naudingo savo šaliai duoti, o tik po to žiūrėti kitų reikalų. Baltarusijos oponentai jus domina, jaudina? O savi? Juk mūsų tauta turi būti jums pirmoj vietoj. Ar jūs einate pas kaimyną šeimoje tvarką daryti? Manau, kad bet kuris kaimynas pasiųstų toli toli....Ir kas per didybės manija manyti, kad turite teisę spręsti, kas kitos šalies gyventojams yra geriau? Grynai amerikieštikas požiūris - mes geriau žinome kas jums geriau, mes nešame pasauliui demokratiją...O ar jos prašo? Matosi, ką gero duoda jūsų supuvusi "demokratija" atėjusi su Laisvės partija...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių