Quantcast

G. Landsbergis stojo į prezidentės pusę: jokios tragedijos dėl knygos nematau

Premjero kritika, kad nėra priimtina, jog knyga apie šalies vadovę pasirodė dar nepasibaigus kadencijai, pasak Gabrieliaus Landsbergio, - nepagrįsta. Konservatorių lyderis teigia, kad knygos apie Baraką Obamą bei Donaldą Trumpą buvo rašomos per visą jų kadencijų laikotarpį.

„Neatidėliotinų darbų sąraše yra filmą pažiūrėti. Knyga dar nepasirodė. Ši kontraversija kuriama, ar ji pati turėjo teisę ar kas nors apie ją gali knygą rašyti. Tai noriu tik priminti apie JAV prezidento B. Obamos laikotarpį - jam vadovaujant dešimtys knygų buvo apie jį parašyta. Apie D. Trumpą knygų yra dar daugiau, aš pats skaičiau keturias. Žmonės, kurie dabar mosikuoja kardais, kad nevalia leisti knygų, atleiskit, laisva visuomenė, o prezidentai taip pat yra laisvi kalbėtis su žiniasklaida ar apie juos rašančiais autoriais, kuriančiais filmus režisieriais, tai aš tikrai čia tragedijos nedaryčiau“, - „Žinių radijui“ penktadienį sakė G. Landsbergis.

Kandidatas į prezidentus, premjeras Saulius Skvernelis, komentuodamas netrukus išeisiančią knygą apie prezidentę Dalią Grybauskaitę, sako, kad leisti knygas, kol dar eini aukšto rango pareigas, nėra priimtina. Pasak Vyriausybės vadovo, knygas reikia rašyti po pasibaigusių kadencijų.

Tai noriu tik priminti apie JAV prezidento B. Obamos laikotarpį - jam vadovaujant dešimtys knygų buvo apie jį parašyta. Apie D. Trumpą knygų yra dar daugiau, aš pats skaičiau keturias.

Premjeras taip pat pripažino, kad dar nėra skaitęs nei knygos, nei filmo apie valstybės vadovę dar nėra matęs.

„Ar tai susiję su rinkimais, nenorėčiau komentuoti, nemačiau filmo ir pačios knygos dar neskaičiau, negaliu komentuoti ir turinio“, - teigė S. Skvernelis.

Gegužės pabaigoje knygynuose pasirodys nauja knyga apie prezidentę D. Grybauskaitę. Knygą „Nustokim krūpčiot. Prezidentė Dalia Grybauskaitė“ parašė dešimt metų kartu su prezidente dirbusi Spaudos tarnybos vadovė ir vyriausioji patarėja viešųjų ryšių ir komunikacijos klausimais Daiva Ulbinaitė.

Knygos pavadinimu tapo garsusis D. Grybauskaitės posakis „Nustokit krūpčiot“. Ši frazė virto gyvenimo filosofija, vertybių pamatu, paskatinusiu daugelį politinių ir žmogiškųjų sprendimų, ne vieną įkvėpė pasitikėti savimi ir netgi imtis to, kas, regis, neįmanoma. Ant knygos viršelio D. Grybauskaitės ranka užrašytas „Nustokim krūpčiot“ yra kvietimas išdrįsti patiems imtis atsakomybės už save ir savo šalį.

„Nustokim krūpčiot“ tapo ir režisieriaus Donato Ulvydo dokumentinio filmo apie prezidentę D. Grybauskaitę „Valstybės paslaptis“ šūkiu. Ši dokumentinė juosta jau ne vieną savaitę yra žiūrimiausių filmų penketuke ir į kino sales sutraukia daugybę žiūrovų.

Grąža už plakatą Kaune

G. Landsbergis teigia, kad Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio pasiūlytos kandidatūros į premjero postą, jam tapus prezidentu, yra mažiausiai „prisidirbusios“ Vyriausybėje. Kita vertus, Kauno mero Visvaldo Matijošaičio pasiūlyta kandidatūra, pasak G. Landsbergio, yra premjero atsidėkojimas už Kauno mero pareikštą palaikymą S. Skverneliui Prezidento rinkimuose.

TS-LKD lyderis taip pat stebisi, kodėl S. Skvernelis neįvardino susisiekimo ministro Roko Masiulio kandidatūros. Pasak G. Landsbergio, ministras Lietuvai gėdos tikrai nepadarytų.

„Aš pridėčiau dar vieną pavardę prie šitų - tai Roko Masiulio. Čia paminėti žmonės, išskyrus V. Matijošaitį, - grąža už plakatą Kaune. Kitus galime vertinti kaip mažiausiai prisidirbusius, kuriuos visuomenė vertina kaip profesionalus. Yra vėl krypstama į profesionalų Vyriausybę. Tai jeigu ieškome profesionalų Vyriausybėje, tai man toks yra Rokas Masiulis (...) Jis Lietuvai gėdos nepadarytų“, - „Žinių radijui“ penktadienį sakė G. Landsbergis.

Premjeras S. Skvernelis įvardino asmenis, kuriuos jis siūlytų užimti Vyriausybės vadovo postą, jei pats būtų išrinktas prezidentu. Tarp S. Skvernelio įvardintų kandidatų - Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, ūkio ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius bei Energetikos ministerijos vadovas Žygimantas Vaičiūnas.

„Aš siūlyčiau Visvaldo Matijošaičio, Virginijaus Sinkevičiaus ir Žygimanto Vaičiūno kandidatūras valdančiajai daugumai apsvarstyti, kaip realius žmones, galinčius likusius pusantrų metų įgyvendinti šios Vyriausybės programą“, - antradienį po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras.

Mokytojai protestuoti nebeturi jėgų

Konservatorius G. Landsbergis tikina, kad aprimę mokytojų protestai nereiškia, kad jie yra patenkinti Vyriausybės atliktais sprendimais. Jo teigimu, mokytojai paprasčiausiai pavargo kovoti.

Mokytojai išspaudė Roką Masiulį, kad jis atliktų auditą. Atliko, tada atėjo Algirdas Monkevičius ir pasakė, kad auditas nieko vertas.

Pasak konservatorių lyderio, praėjusių metų pabaigoje protestavę švietimo darbuotojai esą sugebėjo pasiekti tik laikinojo ministro R. Masiulio pažadą dėl audito.

„Mokytojai išspaudė Roką Masiulį, kad jis atliktų auditą. Atliko, tada atėjo Algirdas Monkevičius ir pasakė, kad auditas nieko vertas. Tiek išspaudė mokytojai. Vienintelis dalykas, kas dabar yra su mokytojais, - jie nebeturi jėgų. Dėl to, kad piketuoti mėnesiais yra velniškai sudėtingas reikalas. Ir jie dabar neturi jėgų, yra pavargę, bet ar tai reiškia, kad patenkinti, - tikrai ne“, - „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ penktadienį sakė G. Landsbergis.

Jis taip pat sukritikavo premjero S. Skvernelio žodžius, esą protestai rengiami dėl to, kad norima 25 proc. didesnių algų, o jos kilo tik 20 proc.

„Demagogija. Visų pirma, nei 25 proc., nei 20 proc. niekas nekėlė. Klausimas yra tas, kiek kyla pragyvenimo lygis valstybėje ir kiek kyla valstybės tarnautojams. Ir čia turime didelę Lietuvos problemą - privačiame sektoriuje algos kyla po 8 proc. kasmet, o valstybė tiek nespėja kelti, nes yra gausybė kitų įsipareigojimų. Ir, deja, mokytojai yra tie žmonės, kuriems pakeisti profesiją yra ganėtinai sudėtinga“, - teigė G. Landsbergis.

Kaip jau ELTA rašė, praėjusį mėnesį pristatytoje Vyriausybės ataskaitoje už 2018 metus buvo pažymėta, kad, įgyvendinus etatinio mokytojų apmokėjimo pirmąjį etapą, mokytojų vidutinis bruto darbo užmokestis 2018 m. buvo 14 proc., arba 136 eurais, didesnis nei 2017 m. Vykdant švietimo ir mokslo sistemos struktūrinę reformą, dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų darbo užmokesčiui padidinti skirta 23 mln. eurų ir tai, rašoma ataskaitoje, leido padidinti atlyginimus vidutiniškai 20 proc.

Taip pat teigiama, kad per dvejus metus viešosiose gydymo įstaigose dirbančių gydytojų vidutinis darbo užmokestis padidėjo 307 eurais (20 proc.), o slaugytojų - 179 eurais (23 proc.). Prognozuojama, kad 2019 m. kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokestis vidutiniškai didės apie 20 proc.

D. Kepenis ir sveika gyvensena – nesuderinama

G. Landsbergis teigia, kad Sveikos gyvensenos komisijos Seime pirmininkas Dainius Kepenis yra esą kontraversiška asmenybė, kurios pasisakymai yra nesuderinami su sveika gyvensena.

Pasak G. Landsbergio, „racionalioje valdžioje“ tokios komisijos pirmininkas, kuomet visuomenėje yra paplitę tymai, neturėtų pasisakyti prieš skiepus.

„Labai kontraversiška komisija, kontraversiškas pirmininkas. (...) Žmogus pristato labai kontraversiškas idėjas, melagingas idėjas, skatina nepasitikėjimą skiepais visuomenėje - ypač, kai yra tymų protrūkis. Tai yra niekaip nesuderinama, niekaip racionalioje valdžioje“, - sakė opozicijos atstovas G. Landsbergis.

Kaip jau ELTA skelbė, praėjusią savaitę Seimas nepritarė siūlymui panaikinti parlamente įkurtą Sveikos gyvensenos komisiją. Už tai numatantį nutarimo projektą, kurį parengė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis ir jo pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, balsavo 29 Seimo nariai, prieš - 24, susilaikė 17 parlamentarų.

Seimui nepritarus siūlymui panaikinti parlamente įkurtą Sveikos gyvensenos komisiją, jos pirmininkas, „valstiečiams“ atstovaujantis Dainius Kepenis džiaugėsi, kad Seimui esą užteko sveiko proto. Jo vertinimu, tai svarbiausia Seimo komisija, kuri imasi keisti sveikatos apsaugos sistemą, todėl ir užsitraukė opozicijos nemalonę.

„Ačiū Dievui, kad Seimui užteko sveiko proto. Vakar besiklausant kolegų komentarų susidarė įspūdis, kad kai kurie iš jų nelabai žino, kas čia ką veikia. Mūsų komisija, galiu pasakyti, yra pati svarbiausia Seimo komisija“, - Eltai sakė D. Kepenis.

Komisijoje dirba 10 parlamentarų - Kęstutis Bartkevičius, Simonas Gentvilas, D. Kepenis (komisijos pirmininkas), Algimantas Kirkutis, Andrius Kupčinskas, Kęstutis Masiulis, Artūras Skardžius, Zenonas Streikus, Dovilė Šakalienė (komisijos pirmininko pavaduotoja), Tomas Tomilinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pikta ant Lansbergiu

Pikta ant Lansbergiu portretas
Pats nemaloniausias visu laiku politikas_ Gabrielis Lansbergis. Ant senelio sprando atjojes, nieko gero Lietuvai nepadares, tesugeba kritikuot, nauda is jo nuline. Galetu viena diena baigtis Lansberginiu era. Duokit kitiems pasireiksti, didieji visaziniai.

NUOTRAUKA

NUOTRAUKA portretas
Persikreipęs kažkoks, visai kaip viščiukas tabaka... - pati povyza sako kad meluoja.

Anonimas

Anonimas portretas
Kam svaisčioti visokias nesąmones apie prezidentę,tačiau ji yra aukščiau visko,niekur ji nepadarė gėdos ir nereikalingom frazėms nesišvaisto.Ji yra pavyzdys visiems.Labai ją gerbiau ir gerbsiu.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių