Quantcast

Prezidentas: nebūčiau pasirašęs Partnerystės įstatymo

Prezidentas Gitanas Nausėda patvirtino, jog būtų nepasirašęs Partnerystės įstatymo, koks jis buvo pateiktas Seime, dėl beveik vienodo santuokos ir partnerystės apibrėžimo.

„Aš būčiau jo nepasirašęs dėl to, kad jame buvo beveik suniveliuoti santuokos ir partnerystės apibrėžimai, kitaip tariant, tas apibrėžimas, kuris buvo patektas tenai, iš esmės yra beveik prilygstantis santuokai“, – per metinę spaudos konferenciją trečiadienį sakė prezidentas.

Seimas pavasarį dviejų balsų persvara atmetė įstatymą, kuriuo būtų įvesta lyčiai neutrali partnerystė. Iniciatoriai žada grąžintą tobulinti įstatymą vėl teikti rudenį.

Partnerystės įstatymo projektu siūlyta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, ją apibrėžiant kaip oficialiai registruotą dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, siekiant sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Prezidentas pastaruoju metu buvo sulaukęs liberaliųjų politinių jėgų ir visuomenininkų kritikos dėl pozicijos LGBTQ bendruomenės atžvilgiu – kreipimosi į „Didžiojo šeimų gynimo maršo“ dalyvius, jo patarėjo Povilo Mačiulio padėkos iniciatyvos organizatoriams, nepasirašyto dalies Europos Sąjungos šalių lyderių laiško dėl LGBTQ bendruomenės teisių.

Spaudos konferencijoje G. Nausėda teigė, jog turi būti sudaryta galimybę įteisinti vienos lyties porų santykius, bet dabar jis matantis dvi priešingas kryptis, kurias reikia suartinti, nes tai esąs „vienintelis kelias į sprendimą“.

„Šiandien matau dvi priešingas sroves, vieni mėgina kaip tik labiau atitolinti šias grupes, demonizuoja vienas visuomenės grupes, kurios pateikia vienas vertybes, pateikia kaip nuskriaustąsias ir pažemintąsias kitas visuomenės grupes, bet užmegzti kontakto ir pradėti diskusijos šitai nepasitarnaus“, – sakė šalies vadovas.

„Mes mėginame kalbėtis su žmonėmis, išgirsti jų nuomones ir pamėginti tiltelius tarp skirtingų visuomenės grupių megzti, nes tai yra vienintelis kelias į sprendimą. Mes esame ne kartą sakę, kad teisiškai sureguliuokime vienos lyties asmenų bendrą gyvenimą ir padarykime tai oriai, kaip nepriklausoma valstybė, atsižvelgdami į savo situaciją“, – pridūrė prezidentas.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geros zinios

Geros zinios portretas
Gejus vagonais i rusyna issiust, tegul ten savo partnerystes istatyma stumia. Prezidentas kietas!

IR

IR portretas
VIENAS LAUKE KARYS

berniukas

berniukas portretas
ilgas ir gražus nuomonę keičia 2x į dieną
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių