Quantcast

G. Nausėda sako, kad pirmalaikių rinkimų tikėtis neverta

Prezidentas Gitanas Nausėda įvertino Seimo darbą. Šalies vadovo teigimu, liūdna stebėti tai, kas šiuo metu dedasi parlamente, tačiau, pabrėžia prezidentas, pirmalaikių rinkimų tikėtis neverta.

Pasak šalies vadovo, net tie, kurie šiandien pasisako už pirmalaikius rinkimus, slapto balsavimo metu gali deklaruoti priešingą nuomonę.   

„Gali atsitikti taip, kad net opozicinės partijos, kurios šiandien pasisako už išankstinius rinkimus, dalis jų narių balsuos prieš (pirmalaikius rinkimus. – ELTA)“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė G. Nausėda. Todėl, prezidento teigimu, surinkti ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų daugumą, būtiną pirmalaikiams rinkimams paskelbti, yra praktiškai neįmanoma. Net tuo atveju, pažymėjo G. Nausėda, jei pats imtųsi raginti parlamentarus nebelaukti 2020 m. rudenį vyksiančių rinkimų.  

„Šiandien pasiekti tokią daugumą... galima mėginti įkalbinėti, ir aš turbūt neatsisakyčiau to daryti, matydamas, kad Seimas šiandien negali normaliai dirbti. Bet, nepaisant to, tie, kurie siūlo – opozicijos atstovai, Liberalų sąjūdis – jie patys pripažįsta, kad šiandien tokia alternatyva yra labai menkai tikėtina“, – kalbėjo prezidentas, pridurdamas, kad dalis Seimo narių, skeptiškai vertinančių pirmalaikius rinkimus, ko gero, nesitiki kitais metais būti perrinkti.  

Artimiausiomis savaitėmis mes galėsime įsitikinti, ar Seimas tapo visiškai destruktyvus, ar jis gali tam tikrus sprendimus priiminėti.

„Tokia yra, deja, išankstinių rinkimų situacija“, – pabrėžė G. Nausėda.

Prezidentas teigė, kad svarstant 2020 m. biudžetą bus galima įsitikinti, ar Seimas tapo visiškai destruktyvia institucija.

„Artimiausiomis savaitėmis mes galėsime įsitikinti, ar Seimas tapo visiškai destruktyvus, ar jis gali tam tikrus sprendimus priiminėti. Jis šiandien turi puikią galimybę tai įrodyti, ar jis dar yra darbingas svarstydamas biudžeto įstatymo projektą“, – sakė prezidentas.

Apibendrindamas prezidentas užsiminė, kad viso Seimo darbo negalima piešti juodomis spalvomis, tačiau į bendrą situaciją, tvirtino G. Nausėda, yra liūdna žiūrėti.

„Šiandien aš nedrįsčiau visko paišyti juodomis spalvomis, nors aš, kaip ir kiekvienas Lietuvos pilietis, matau, kas darosi Seime, ir tai tikrai yra liūdna stebėti“, – sakė prezidentas.

ELTA primena, kad po nesėkmingo „valstiečių“ lyderio bandymo patraukti Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį iš posto paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus 2020 m. sausio 19 d. siūlo Seimo nariai liberalai Viktorija Čmilytė-Nielsen, Eugenijus Gentvilas, Juozas Baublys, Simonas Gentvilas, Gintaras Vaičekauskas, Ričardas Juška, Kęstutis Glaveckas, Virgilijus Alekna bei Seimo vadovas V. Pranckietis.

„Pasirašiau ant projekto, kadangi buvo toks reikalavimas kažkada pavasarį, kad, jeigu neatstatydins manęs, tai tada reikės organizuoti išankstinius Seimo rinkimus. Tai manau, kad toks pasiūlymas gali skintis kelią“, – žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tik po Didziojo apsivalymo zengsime i Geroves valstybe, prezidente.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių