Quantcast

G. Nausėda su Suomijos kolega aptarė saugumo situaciją, bendradarbiavimą

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį telefonu su Suomijos prezidentu Alexanderiu Stubbu (Aleksandru Stubu) aptarė saugumo situaciją Europoje, paramą Ukrainai.

Kaip informavo Prezidentūra, valstybių vadovai taip pat kalbėjosi apie Lietuvos ir Suomijos dvišalius santykius, Europos Sąjungos (ES) išorės sienų apsaugos ir nelegalios migracijos suvaldymą.

„Suomija – svarbus sąjungininkas ir partneris užtikrinant Baltijos jūros regiono saugumą. Džiaugiuosi, kad dabar kaip NATO sąjungininkai galėsime dar efektyviau bendradarbiauti, atremdami mūsų regionui kylančias grėsmes“, – sakė prezidentas.

Pokalbio metu šalies vadovas teigė, kad Lietuvą ir Suomiją vienija kaimyniški ryšiai, produktyvus bendradarbiavimas ES ir kituose tarptautiniuose formatuose, o dabar – ir tvirtas NATO sąjungininkų ryšys, pranešė Prezidentūra.

Suomija – svarbus sąjungininkas ir partneris užtikrinant Baltijos jūros regiono saugumą.

Prezidentas pabrėžė, kad Lietuva suinteresuota stiprinti regioninį bendradarbiavimą, ypač saugumo ir gynybos, energetinio saugumo, nelegalios migracijos suvaldymo, ypatingos svarbos infrastruktūros objektų apsaugos srityse.

G. Nausėda taip pat sakė, kad NATO viršūnių susitikimas Vašingtone bus tinkama proga pademonstruoti pažangą įgyvendinant Vilniuje pasiektus susitarimus dėl regioninių gynybos planų, rotacinio oro gynybos modelio įgyvendinimo bei siekio gynybai skirti ne mažiau kaip 2 proc. BVP.

Lietuvos ir Suomijos vadovai taip pat aptarė kovos su nelegalia migracija ir jos instrumentalizacija priemones. G. Nausėda teigė, kad nelegali migracija jau kelerius metus Rusijos ir Baltarusijos naudojama kaip priemonė pakenkti ir destabilizuoti Baltijos bei kitas ES ir NATO rytinio flango šalis.

G. Nausėda pabrėžė, kad tai – nacionalinio saugumo klausimas, reikalaujantis ryžtingų veiksmų tiek nacionaliniu, tiek ES lygmeniu.

Šalies vadovas pakvietė Suomijos prezidentą aplankyti Lietuvą artimiausiu metu.

Naujasis Suomijos vadovas, buvęs ministras pirmininkas Alexander'as Stubbas, vasarį laimėjęs rinkimus, pareigas pradėjo eiti kovo 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių