Quantcast

Lietuvos ir Lenkijos premjerai džiaugiasi puoselėjama L. Kaczynskio vizija

Lietuvos ir Lenkijos premjerai Saulius Skvernelis ir Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) džiaugiasi sėkmingai puoselėjama tragiškai žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) vizija dėl glaudaus šalių bendradarbiavimo.

„Ačiū už mūsų buvusio prezidento atminties pagerbimą. L. Kaczynskis labai gerai žinojo, kad turime kurti bendrą istoriją, nepaisant tam tikrų skirtumų, sunkumų, kurie tarp mūsų iškyla, kurti bendrą ateitį ir įveikti tam tikrus praeities nesusipratimus“, – penktadienį dalyvaudamas atidengiant atminimo lentą L. Kaczynskiui Mažeikiuose pabrėžė M. Morawieckis.

Jis pažymėjo, kad Mažeikiai yra „gyvas prezidento Lecho Kaczynskio paminklas“, o jame veikianti naftos perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ jungia „šalių ekonominę kraujotaką“.

Premjeras tvirtino, kad šis pavyzdys rodo „gerą perspektyvą“ šalių santykiuose siekiant nepriklausomybės nuo „nepatikimos energijos ir nepatikimų kaimynų“.

Jis patikino, kad S. Skvernelio penktadienį išsakyti žodžiai teikia daug žadančių vilčių dėl ateities ekonominio, energetinio bendradarbiavimo.

M. Morawieckis pabrėžė, kad itin svarbi yra ir L. Kaczynskio „tvirto pragmatizmo“ vizija, apimanti ir „sunkią Rusijos kaimynystę“.

S. Skvernelis savo ruožtu teigė, kad L. Kaczynskis Lietuvoje prisimenamas kaip „išmintingas politikas ir strategas, kuris nubrėžė labai glaudų ryšį tarp Lietuvos ir Lenkijos“. Jis akcentavo buvusio Lenkijos prezidento vaidmenį 2006-aisiais bendrovei „Orlen“ įsigyjant Lietuvos naftos perdirbimo įmonę Mažeikiuose.

„Tai buvo labai išmintingas sprendimas. Šiandien galime patvirtinti: tas sprendimas pasiteisino ir šiandien yra labai svarbi gija, jungianti mūsų draugiškus tarpvalstybinius santykius“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pridūrė, jog džiaugiasi, kad dabartiniai Lietuvos ir Lenkijos santykiai „yra, tokie kuriuos kūrė, kuriuos įsivaizdavo ir norėjo kad būtų prezidentas Kaczynskis“.

Pranešime spaudai bendradarbiavimą su Lenkija S. Skvernelis įvardijo asmeniniu savo prioritetu, taip pat tvirtino, kad istorinę partnerystę byloja daugybė sukakčių ir veiksmų, tarp jų – brolių Narutavičių pagerbimas, 1864 metų sukilimo dalyvių palaikų perlaidojimas rudenį, prie kurio prisidėti ketina ir Lenkija.

S. Skvernelis padėkojo Lenkijos premjerui ir už tvirtą paramą dėl Baltijos valstybių elektros sistemų sinchronizavimo per Lenkiją. Lietuva taip pat vertina bendrą poziciją siekiant neleisti nesaugiai elektros energijai patekti į ES rinką.

Premjerai penktadienį Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose taip pat susitiko su Lenkijos kariais.

S. Skvernelis pažymėjo, jog „rėmėme ir remsime“ Lenkijos siekį priimti JAV karių kontingentą nuolatiniam dislokavimui. Jis sakė priėmęs M. Morawieckio kvietimą gegužės 1 dieną Varšuvoje dalyvauti ES plėtros 15 metų sukakčiai skirtame viršūnių susitikime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazkoks lietuviskas tautinis

kazkoks  lietuviskas tautinis   portretas
nuydiotejimas ........ lietuvos pridurkai ,-- Warsuvoj nugaiso patvory vienas narkomanas lenkas perdozaves herojino ---pastatykit jam paminkla Vilniuje prie prezidenturos ....

...

... portretas
"Yra lenkas, yra grėsmė...".

o naxren tas lenkas

o  naxren tas  lenkas portretas
reikalingas toj lietuvoj
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių