Quantcast

Į prezidentūrą taiko ir kaltinamasis byloje

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Tarp norinčiųjų tapti Lietuvos prezidentu – ir žinomi politikai, ir piliečiai, apie kuriuos visuomenė iki šiol ne ką težinojo. Vienas tokių – mažai kam žinomas Vitas Gudiškis.

Kaltinimai rimti

Vilniaus apygardos teisme šiuo metu nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje jis – kaltinamasis.

Baudžiamoji byla dėl turto iššvaistymo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo, kurioje 65 metų vilnietis V.Gudiškis šiuo metu teisiamas, užvakar buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme. Teisėjas Gintaras Dzedulionis pageidavo išklausyti kaltinamojo parodymus.

Kaip "Kauno dienai" teigė ieškovui atstovaujantis advokatas Giedrius Danėlius, baudžiamojoje byloje V.Gudiškis kaltinamas galbūt kartu su kitais asmenimis užvaldęs 365-osios Garaž̌ų̨ statybos ir eksploatavimo bendrijos valdymą, vadovavimą jai, ir iššvaistęs didelės vertės turtą. Manoma, kad jis galbūt neatlygintinai atidavė didelės vertės administracinį pastatą su buitinėmis ir pagalbinėmis patalpomis – dėl to jam yra pareikštas kaltinimas. Kaltinamajame akte rašoma, kad administracinį pastatą perėmusi įmonė bendrijai nesumokėjo 231 696,01 euro. V.Gudiškis kaltinamas ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

"Garažų bendrija yra nemaža institucija – ji vienija kelias dešimtis pajininkų. Nukentėjusysis, arba civilinis ieškovas, šioje byloje yra garažų bendrija, – teigė G.Danėlius. – Byloje yra gausu duomenų, kurie, mano galva, patvirtina V.Gudiškio kaltę ir su kitais asmenimis sukurtą pasipelnymo mechanizmą. Akivaizdu, kad garažų bendrija iki šiol jokių lėšų už iššvaistytą turtą nėra gavusi, o iššvaistytas turtas yra didelės vertės – administracinis ne 100 ir ne 200 kv. m statomas pastatas, kurio garažų bendrija neteko iš savo nuosavybės, o pinigų taip pat negavo. Tad labai akivaizdu, kad šitas turtas buvo iššvaistytas."

Kelios V.Gudiškio nusikalstamos veikos, advokato teigimu, padarytos 2008 m., dalis – besibaigiant 2013 m. Su šia byla susiję civiliniai ginčai, nagrinėjami teismuose iki šiol.

Sako, kad nekaltas

Pats V.Gudiškis prieš teismo posėdį "Kauno dienai" teigė esąs visiškai ramus, nes niekuo nėra nusikaltęs.

Byloje yra gausu duomenų, kurie, mano galva, patvirtina V.Gudiškio kaltę ir su kitais asmenimis sukurtą pasipelnymo mechanizmą.

"2008 m. aš buvau išrinktas Vilniaus 365-osios garažų bendrijos pirmininku. Po kurio laiko buvo nuspręsta tą bendriją likviduoti, tačiau pajininkai pasipriešino, nes buvo sumokėję pajus. Po to įvyko "perversmas" – tie seni pajininkai išsirinko naują pirmininkę, aš buvau nušalintas. Ir dabar vyksta baudžiamoji byla, kur aš, kaip tuometis bendrijos pirmininkas, kaltinamas tuo, kad pasisavinau 800 tūkst. litų, už kuriuos buvo parduotas tų garažų administracinis pastatas, – situaciją aiškino V.Gudiškis. – Aš pastato tikrai nepardaviau – bendrija pardavė. Bet dabar aš kaltinamas, nes buvau pirmininkas. O jokie pinigai į garažų bendrijos sąskaitą neįplaukė. Buvo pasirašytas vekselis, bet jis nebuvo apmokėtas, nes, kiek žinau, pirkėjas negavo banko paskolos. Manau, tad ši baudžiamoji byla jau eis prie pabaigos, kadangi bus įrodyta, kad pinigai jokie neįplaukė."

Paklaustas, ar nesutrukdys baudžiamoji byla kandidatuoti į prezidentus, vyras teigė informavęs Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad vyksta teismas. Dėl tos pačios priežasties jis ir neskubantis rinkti parašų.

Ne pirmas kartas

Jis akcentavo, kad 2003 m. jau laimėjo bylą Aukščiausiajame Teisme, nors tada irgi daug kas sakė, kad V.Gudiškis bus nuteistas ir t.t.. "Aš laimėjau tą bylą, ir man sumokėjo valstybė pinigus už patirtą moralinę žalą. Ir už šitą tampymą aš pareikalausiu, kad man kompensuotų. Kodėl aš turiu vaikščioti po teismus, jei nesu jokio nusikaltimo padaręs?" – sakė garažų bylos kaltinamasis.

V.Gudiškis jau buvo patekęs teisėsaugos akiratį, kai dar buvo Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentu. Jis buvo kaltintas sukčiavimo būdu pasisavinęs daugiau kaip 126 tūkst. litų. Šešerius metus federacijai vadovavęs vyras teigė pinigus panaudojęs įvairiems renginiams organizuoti, tai teigė galįs patvirtinti dokumentais. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra V.Gudiškį siūlė nuteisti dvejiems metams laisvės atėmimo. Tačiau Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas vyrui paskelbė išteisinamąjį nuosprendį. Šis buvo apskųstas apeliacine tvarka, o Vilniaus apygardos teismo sprendimas vyrui palankus nebuvo – buvęs Ledo ritulio prezidentas pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir nuteistas dvejų metų laisvės apribojimo bausme. Tuo byla nesibaigė – ji keliavo į Aukščiausiąjį Teismą, kuris panaikino V.Gudiškiui nepalankų nuosprendį ir grąžino bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka. Galiausiai aiškus nuosprendis byloje ir nebuvo paskelbtas, nes suėjo baudžiamosios atsakomybės senaties terminas.

Prezidento posto siekia

Šiuo metu visi panorę dalyvauti prezidento rinkimuose asmenys privalo surinkti 20 tūkst. parašų. Tik tada jie taps oficialiai įregistruoti kandidatais.

Apie ketinimus kandidatuoti į prezidentus yra pranešę Vytenis Povilas Andriukaitis, Petras Auštrevičius, Arvydas Juozaitis, Petras Gražulis, Valentinas Mazuronis, Gitanas Nausėda, Mindaugas Puidokas, Naglis Puteikis, Saulius Skvernelis, Ingrida Šimonytė ir Valdemaras Tomaševskis. Vyriausiojoje rinkimų komisijoje  prezidento rinkimų politinės kampanijos dalyviais užsiregistravo dar keturi mažai kam žinomi asmenys – Kazimieras Juraitis, Alfonsas Butė, Tomas Šimaitis ir Vitas Gudiškis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas ir Klaipeda

Kaunas ir Klaipeda portretas
Klaipedoje girta motina pagimde dar girteses bukles kudikius todel balsuoti neisime kol kandidatai prezidentai nepasiulys savo programose bausmiu...

Nepatogus

Nepatogus portretas
Visi mes žmonės,visi norime šlovės, garbės,pinigų,gero gyvenimo! O man peršasi nuomonė,kad ypatingai tai yra išreikštas noras pas žulikus ir kaip bebūtų gaila nesveikučius!

Julija

Julija portretas
Prezidento rinkimai jau pasidarė cirkas be pinigų...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių