Quantcast

I. Šimonytė su Baltijos, Beneliukso šalių kolegomis aptarė padėtį Rusijoje, Baltarusijoje

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė su Baltijos ir Beneliukso šalių Vyriausybių vadovais ketvirtadienį aptarė šalių bendradarbiavimą, pandemijos valdymą, ekonomikos gaivinimo planus.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos, I. Šimonytė nuotoliniame Baltijos ir Beniliukso valstybių premjerų susitikime taip pat kalbėjosi Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir klimato kaitos, saugumo ir gynybos klausimais, aptarė Rytų partnerystės stiprinimą, COVID-19 keliamus iššūkius, taip pat ir  blogėjančią pilietinės visuomenės padėtį Rusijoje ir Baltarusijoje, Rusijos keliamą grėsmę, paramą Rytų partnerystės šalims.

„Esame ir būsime aktyvūs Rytų partnerystės iniciatyvos advokatais, nes manome, kad glaudesni šių šalių santykiai su ES atneša abipusę ilgalaikę naudą. Lietuva yra puikus pavyzdys, kaip reformos gali pakeisti šalį, todėl remiame Rytų partnerių pastangas žengti reformų keliu. Manome, kad europinė perspektyva taptų stipria papildoma motyvacija“, – pažymėjo Lietuvos premjerė.

Vyriausybės vadovė premjerams padėkojo už jų šalių solidarumą ir greitą atsaką reaguojant į civilinio orlaivio užgrobimą ir paragino tęsti spaudimą Baltarusijos režimui.

„Nepaprastai skaudu matyti, kaip Europos kaimynystėje grubiai paminamos žmogaus teisės, kasdien auga politinių kalinių skaičius, o žmonės, kurie išdrįsta pasinaudoti savo pilietinėmis teisėmis, yra brutaliai mušami ir kankinami“, – sakė I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad „Baltarusijos režimas atvirai grasino Europos Sąjungai dėl nekontroliuojamų migrantų ir kontrabandos srautų“, informavo apie išaugusius nelegalių migrantų srautus per sieną su Baltarusija, „kuris galimai vykdomas su režimo žinia“.

Premjerė pažymėjo, jog Baltarusijos režimo vykdoma politika skaudžiai liudija, kaip svarbu yra remti demokratinių vertybių sklaidą ES kaimynystėje.

I Šimonytė taip pat dėkojo už Beniliukso šalių karių dalyvavimą NATO dislokuotame tarptautiniame Batalione.

„Jūsų karių buvimas Baltijos šalyse demonstruoja Aljanso solidarumą ir yra nepaprastai svarbus indėlis į visos Europos saugumą“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Premjerai taip pat aptarė europinę darbotvarkę – ES pastangas tiekiant vakcinas ir skiepijant, nacionalinių ekonomikos gaivinimo planų tvirtinimą.

Šis Baltijos ir Beniliukso šalių premjerų susitikimas vyko Lietuvos ir Belgijos iniciatyva. Šiuo metu šios šalys pirmininkauja atitinkamai Baltijos Ministrų Tarybai ir Beniliukso formatui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

udrys

udrys portretas
Ir ka ta musu panelyte gali nutarti ir paveikti Rusija.Gal uzmirso kad ji yra Lietuvos premjiere,o ne Rusijos.

Adas

Adas portretas
Jaunuolis jau išpasakojo kas organizatoriai šitų nešamų gerovių. Taigi kur valdžios komentarai ?

PUOLA BALTARUSIJA, RUSIJA

PUOLA BALTARUSIJA, RUSIJA portretas
IR VEL. NENOREK ŠIMONYTE, KAI UŽPULS NESPESI PABEGT
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių