Quantcast

I. Šimonytė vyksta į Moldovą išreikšti Lietuvos paramą šiai šaliai

  • Teksto dydis:

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį vyksta į Moldovą, kur su šalies lyderiais aptars galimą Lietuvos paramą.

Kišiniove ministrė pirmininkė susitiks su Moldovos premjere Natalia Gavrilita (Natalija Gavrilice), prezidente Maia Sandu (Maja Sandu) ir parlamento pirmininku Igoriu Grosu.

„Moldova yra šalis, kuri yra labai sudėtingoje situacijoje, tai yra mažytė šalis, kurią, gaila, bet dažnai pamiršta diskusijose ir pražiūri. (...) Moldovos niekaip negalime išleisti iš akių ir vykstu palaikyti prezidentę ir ministrę pirmininkę, nes situacija yra sudėtinga“, – vizito išvakarėse žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Vykstu išreikšti Moldovai Lietuvos paramą, kurios dabar jai reikia labiau nei bet kada. Kalbėsimės, kaip Lietuva galėtų padėti Moldovai ištverti šią visiems mums sunkią žiemą“, – teigė ji.

Moldovos niekaip negalime išleisti iš akių ir vykstu palaikyti prezidentę ir ministrę pirmininkę, nes situacija yra sudėtinga.

Kišiniove numatoma aptarti saugumo padėtį Moldovoje ir regione, situaciją šalies energetikos sektoriuje, Moldovos reformų pažangą ir tolesnę Lietuvos pagalbą šalies kelyje Europos Sąjungos narystės link, iššūkius priimant Ukrainos karo pabėgėlius, kitus aktualius dvišalio Lietuvos ir Moldovos bendradarbiavimo klausimus.

Kartu su premjere į Moldovą vyksta energetikos ministras Dainius Kreivys.

Moldova dėl vis aktyvesnių Rusijos atakų Ukrainoje pastaruoju metu patiria smarkius elektros tiekimo sutrikimus. Ukraina anksčiau tiekė 30 proc. Moldovai reikalingos elektros, o likusius 70 proc. tiekė šiluminė elektrinė Padniestrėje – su Ukraina besiribojančiame separatistiniame Moldovos regione.

Rusijos remiami separatistai šiame regione yra apriboję elektros tiekimą likusiai šalies teritorijai, tačiau įsikišo Rumunija, sutikusi pigiau parduoti elektrą Moldovai.

Šalies prezidentė M. Sandu yra įspėjusi, kad jos 2,6 mln. gyventojų turinčiai šaliai šią žiemą gali pritrūkti gamtinių dujų ir elektros energijos.

Tai – antrasis Lietuvos premjerės I. Šimonytės vizitas į Moldovą. Su oficialiu vizitu Kišiniove ji lankėsi 2021-ųjų gruodį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Moldova jos lygis

Moldova jos lygis portretas
Bet geriau uždaryti į psichiatrinę ligoninę,kol dar vusko neišvogė

Kinziulis

Kinziulis portretas
Kam čia jai trenktis i ta moldova.Juk galetu ir nuotoliniu budu susisiekti,o dar ir ta kreivi vežasi,matyt yra koki bizniuka surezge.

Setonyte

Setonyte  portretas
Galite ir negristi i Lietuva tauta tiktai apsidziauks bus didelia svente vargoliams :-)))
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių