Quantcast

Iš I. Šimonytės susitikimo su A. Duda laukiama signalų dėl požiūrio į Lenkiją

Lietuvoje viešintis Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) trečiadienį susitiks su kandidate į premjerės pareigas Ingrida Šimonyte.

Politologai sako, kad šis susitikimas gali parodyti pirmuosius ženklus, kokios taktikos santykiuose su Varšuva laikysis naujoji centro-dešinės Vyriausybė, Lenkijos valdžiai tęsiant ginčus su Europos Sąjunga dėl teisės viršenybės principo.

A. Duda antradienį padėkojo kadenciją baigiančiam premjerui Sauliui Skverneliui už puikų bendradarbiavimą kuriant tvirtus santykius ir sakė, kad tikisi tokių pat gerų santykių su I. Šimonyte.

Politologas, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad nuo Lenkijos didele dalimi priklauso Lietuvos energetinė ir transporto integracija į likusią ES, Lenkija svarbi ir kaip saugumo partnerė, ypač įvertinant tai, jog abi šalys panašiai vertina Rusijos agresyvią užsienio politiką.

Jo teigimu, jau ne vienerius metus besitęsiantis Lenkijos valdančiųjų konfliktas su ES institucijomis dėl teisės viršenybės principo, ypač teismų nepriklausomumo, pastato Lietuvos politikus ir diplomatus prieš dilemą, kaip išlaikyti nuoseklumą remiant liberalios demokratijos principus savo šalies viduje bei užsienyje ir tuo pačiu išsaugoti partneriškus santykius su Lenkijos valdžia.

„Lietuvos vadovai mėgina šią dilemą spręsti kalbėdami apie dialogą tiek Lenkijos viduje, tiek ES formatuose. Tačiau kol kas neaišku, ar tokios taktikos laikysis ir naujai suformuota Lietuvos valdančiųjų TS-LKD ir dviejų liberalių partijų koalicija, kuri ypač pabrėžia žmogaus teisių svarbą užsienio politikoje. Kandidatės į premjeres I. Šimonytės susitikimas su Lenkijos prezidentu dėl to yra ypač įdomus“, – BNS sakė R. Vilpišauskas.

„Beje, nors Lenkijos valdančiųjų prieštaringa vidaus politika, kurią kritiškai vertina ES institucijos ir kai kurios valstybės narės, didina Lietuvos kaip partnerės svarbą Lenkijai, kartu ji mažina pačios Lenkijos autoritetą ir įtaką tiek ES, tiek Rytų partnerystės šalyse,“ – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O mums Lietuvos liaudziai, NEREIKIA lietuvisku p.y.d.e.r.u gauju jokiu signalu ir nurodymu kaip elgtis ir reaguoti i ivykius ir Briuselio terora Warshavai ir Vengrijai. Musu nuomone :: p.y.d.e.r.a.s.i.n.i.s Euro Sovietinis Sojuzas - Europos tautu kalejimas privalo pastipti

nebukit naivus, negalima tiketis

nebukit naivus, negalima tiketis  portretas
logisko protingo sprendimo is neo ober libergrastu LGBTQ sutves .... greiciau jau sunys prades kalbet zmogaus balsu...

Kęstas

Kęstas portretas
įtariu,kad po šitų išnaglėjusių mergų išsišokimų, Lietuva gali būti visiškai izoliuota.DUOK DIEVE, KAD TAI NEĮ VYKTŲ.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių