Quantcast

J. Varkala sužlugdė neeilinę Seimo sesiją

  • Teksto dydis:

Mišrios Seimo narių grupės nariui Jonui Varkalai atšaukus savo parašą dėl neeilinės sesijos surengimo, ji nebus šaukiama, teigia parlamento pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

„Neeilinei sesijai sušaukti neužtenka parašų, yra vienas parašas atšauktas, todėl šitas klausimas nuimtas. (...) Dabar nepakanka parašų, ir mes nešauksime sesijos“, - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Pagal Seimo statutą, inicijuoti neeilinę sesiją gali ne mažiau kaip trečdalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 47 Seimo nariai. Būtent tiek jų pasirašė opozicijos siūlymą vasario 10-12 dienos surengti neeilinę sesiją.

Anot Seimo vadovės, abejonių kelia ir parašų rinkimo dėl sesijos sušaukimo aplinkybės.

„Gavau skambutį iš Seimo nario, kuris informavo, kaip yra renkami parašai. Kad parašai renkami ant balto lapo, motyvuojant dėl galimo nepaprastosios padėties sušaukimo, kad galbūt nespės padaryti kokiu nors ypatingu atveju, ir aš supratau, kad tie parašai renkami nevisiškai skaidriai. Todėl tą pasakiau viešai, kad turės būti aiškinamasi, jeigu tas nutarimas bus registruojamas su pakankamu parašų skaičiumi“, - tvirtino L.Graužinienė.

Antradienį „Lietuvos ryto“ televizijai ji pareiškė girdėjusi, kad renkant parašus dėl neeilinės sesijos parlamentarai buvo gąsdinami galimu karu, bet pridūrė nežinanti, ar tai yra tiesa. Opozicijos atstovais šiuos teiginius pavadino kliedesiais.

J.Varkala ketvirtadienį BNS tvirtino parašą atsiėmęs, nes teigia neprisimenantis, kad būtų pasirašęs dėl neeilinės sesijos surengimo.

„Aš nustebau, kad tas mano parašas ten yra. (...) Aš abejoju to parašo tikrumu, tačiau kelti šį klausimą (dėl parašo tikrumo - BNS) sudėtinga, todėl jį tiesiog atsiėmiau“, - sakė parlamentaras.

Jis teigė, kad gruodžio 23 dieną pasibaigus Seimo rudens sesijai nėra pasirašęs jokio dokumento Seime.

J.Varkala taip pat sakė, kad opozicijos neeilinėje sesijoje siūlomi svarstyti klausimai nėra „valstybės reikalų sprendimas, o viešieji ryšiai“.

„Nenoriu būti spektaklio dalyvis“, - akcentavo jis.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma trečiadienį viešai pranešė apie bandymus sužlugdyti neeilinę sesiją. Jis BNS sakė gavęs žinių, kad atšaukti savo parašus įkalbinėjami atstovai iš Mišrios Seimo narių grupės. Tai esą darė Seimo pirmininkės sekretoriato darbuotojai.

„Manau, kad čia buvo kokios nors įtakos ir iš Seimo pirmininkės sekretoriato. Šiaip kiti ir negalėjo žinoti, kas ten yra pasirašę“, - ketvirtadienį savo įtarimus pakartojo parlamentaras.

Konservatoriai ir liberalai neeilinę Seimo sesiją siūlė surengti vasario 10-12 dienomis. Į jos darbotvarkę norėta įtraukti siūlymą Antikorupcijos komisijai pavesti atlikti parlamentinį tyrimą dėl Darbo partijos rinkimų finansavimo bei kitus klausimus.

„Manau, kad yra nenormali situacija - bet kokią svarbią procedūrą sunku organizuoti, jeigu yra parašų atšaukimo galimybė. Vis dėlto, manau, kad mums reikia grįžti prie (Seimo) statuto ir žiūrėti. Manau, kad reikėtų bent jau kažkiek sugriežtinti tą parašų atsiėmimo galimybę“, - susidariusią padėtį BNS komentavo J.Razma.

Jis atkreipė dėmesį, kad Seimo nariui atsiėmus parašą, kitas parlamentaras to paties dokumento paremti nebegali - visą parašų rinkimo procedūrą reikia pradėti iš naujo.

„Svarbiausia, kad nusikelia svarstymas, kaip mums atrodo, svarbiu klausimu. Štai tas klausimas dėl Darbo partijos finansų skaidrumo, jeigu jis bus kovo 10-osios sesijoje, bus svarstomas tik po rinkimų. Vadinasi, nesugebėsime tuo klausimu ką nors daugiau atskleisti rinkėjams“, - apgailestavo konservatorius.

Jis taip pat stebėjosi, kad būtent dėl partijos „Drąsos kelias“ vadovo J.Varkalo veiksmų parlamente neįvyks diskusija, kaip ginami užsienyje gyvenančių vaikų interesai.

„Labai gaila, kad vienas opozicijai atstovaujantis Seimo narys, beje, atstovaujantis tai politinei jėgai, kuri dedasi labai didele vaikų teisių gynėja, kaip tik tuo atšaukimu sužlugdė galimybę apsvarstyti svarbius klausimus būtent dėl vaikų teisių“, - sakė J.Razma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Nelabai supranta šitas avelių ganytojas ką jis tam Seime išvis veikia... Gėdingas absoliučios nekompetencijos pavyzdys. O tokie įstatymus leidžia..

Baikit juokus

Baikit juokus portretas
Seimas ne realybės šou, bet elgiasi kaip jo dalyviai. Jeigu jau aukščiausiame lygyje tokios nesąmonės darosi, eikit tada visi lauk, arba anūkų auginti. Nukvakot visai. Baisiau nereikia...

taigi

taigi portretas
Galimai gavo nurodyma is auksciai-tai yra is venskes.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių