Quantcast

Į Lietuvą parskraidinami pirmieji kariuomenei talkinę afganistaniečiai

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą parskraidinami pirmieji su mūsų šalies kariuomene Afganistane dirbę vertėjai ir jų šeimos nariai, antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Jos duomenimis, naktį iš antradienio į trečiadienį Vilniaus oro uoste leisis Lenkijos oro linijų lėktuvas, juo į Lietuvą atvyksta keturiolikos vertėjų šeimos, iš viso – 50 asmenų.

Jų evakuacijos operacija prasidėjo penktadienį – jai vykdyti į Kabulą išsiųsta dešimties Lietuvos karių komanda su Užsienio reikalų ministerijos atstovu. Jie kelias dienas subūrė vertėjus ir jų šeimas Kabulo oro uoste bei su Lenkijos vyriausybe suderino skrydį į Lietuvą.

„Mūsų kariai atliko praktiškai sunkiai įsivaizduojamą operaciją – su sąjungininkų parama permesti į Kabulo oro uostą surankiotas mieste pasklidusias šeimas, padėti joms pasiekti evakuacijos vietą ir galiausiai su politiškai suderinta partnerių parama sėkmingai įgyvendinti evakuaciją“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Jo teigimu, prasidėjusi operacija yra geriausiai pritaikyta besikeičiančiai situacijai Kabule. Jos scenarijus praėjusią savaitę sukurtas Krašto apsaugos ministerijai ir Lietuvos kariuomenei aktyviai bendradarbiaujant su Užsienio reikalų ministerija bei sąjungininkais.

„Lietuva solidariai dalyvavo NATO misijoje Afganistane, solidariai prisidedame ir prie pagalbininkų evakuacijos, pasikeitus aplinkybėms. Lietuvos diplomatai šiomis dienomis dirba neskaičiuodami valandų, kad išgelbėtų mūsų talkininkus afganus. Sąjungininkų vienybė ir koordinuoti veiksmai šioje situacijoje svarbesni nei bet kada anksčiau. Esame ypač dėkingi Lenkijai ir kitiems mūsų partneriams bei mūsų diplomatinei tarnybai ir atstovybėms, padėjusioms užtikrinti susitarimus su kitomis valstybėmis ir sklandų kitų šalių teritorijų kirtimą“, – sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Dar nežinome šios sudėtingos operacijos baigties, bet jau šiandien galiu pasakyti, kad Afganistano žmonių nusileidimas Lietuvoje – tai stipraus ir nuolatinio bendradarbiavimo tarp Lietuvos institucijų ir su sąjungininkais rezultatas. Svarbu nepamiršti, kad didelis nematomas darbas atliktas ir dar atliekamas ne tik Kabule esančios komandos, bet ir karių bei civilių Lietuvoje“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik dvidešimt metų, iki šiol vienintelį kartą istorijoje aktyvavus 5-ąjį NATO straipsnį. 2002–2021 metais Afganistane tarnavo apie 5000 Lietuvos karių, jie dalyvavo JAV vadovaujamoje operacijoje „Tvirta taika“ bei vykdė dvi pagrindines NATO operacijas: Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (2002–2014 metais) ir „Tvirta parama“ (2015–2021 metais).   

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų, dalis jų apdovanoti Lietuvos valstybiniais apdovanojimais.

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Afganistano perkelti šeši šios šalies piliečiai: Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Dvigubi standartai: afganai,kuriuos ju tevyneje vadina isdavikais -kaloborantais [[nes afganu tauta VISADA kovojo pries betkokius okupantus]],, musu tevyneje --juos vadina talkininkais {svetimai kariuomenei} ir ,pasirodo apdovanoja musu valstybiniais -ordinais. Taciau afganai ishdavikai bega lyg ziurkes is savo tevynes,,,nes DAUGUMA --atvere savo shirdis ir prieme savo tautos kariuomene;;Nors svetimtauciams ju kariai yra talibanas,teroristai ir kitoki,,,tai ne musu valstybe----ten!! MES tik okupantai. Neziurint i tai kokiu tikslu ten isiverzeme

tautinė juosta

tautinė juosta portretas
Kodėl nesutiko jų dūdų orkestras? Skrabalais, skudučiais kodėl nesutiko? Jie gi laivu atvyko, tik oro laivu.

Anonimas

Anonimas portretas
jei nepasirūpinsi kaloborantais tai kitakart jų nesurasi o galiausiai neatsitiks taip kad tų talkinusių bus daugiau negu buvo mūsų karių.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių