Quantcast

L. Linkevičius: integracijos į ES procesai vyksta ne pagal kalendorių

Naujų šalių integraciją į Europos Sąjungą reikia vertinti pagal atliktas reformas, o ne nustatant terminus, ketvirtadienį sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, susitikęs su Juodkalnijos užsienio reikalų ministru Srdjanu Darmanovičium (Srdžanu Darmanovičium).

„Jei buvęs Komisijos pirmininkas jas (datas-BNS) minėjo, tai nėra labai teisingas kelias, nes integracija turi būti ne pagal kalendorių, o pagal reformas. Ir tas intensyvumas dienotvarkės rodo, kad Juodkalnija labai rimtai į tą žiūri ir labai toli pažengusi“, – žurnalistams spaudos konferencijoje sakė L. Linkevičius.

Buvęs Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) yra sakęs, kad visos šešios Vakarų Balkanų šalys ES narėmis bus 2025-aisiais. Šiuo metu Bendrijai priklauso tik Kroatija.

Pasak S. Darmanovičiaus, galima integracijos į ES data priklauso ne tik nuo pačios Juodkalnijos.

„Net jei būsime pasiruošę patys anksčiau, tai labai sunku pasakyti, ar ES šiam procesui pritars anksčiau. Aš neatmetu jokių galimybių, mes galime tikėtis, kad po 5 ar 6 metų procesas bus įgyvendintas ar beveik įgyvendintas. Reikia daug darbo ne tik iš mūsų pusės, bet ir spaudimo ES viduje“, – kalbėjo S. Darmanovičius.

Integracija turi būti ne pagal kalendorių, o pagal reformas.

L. Linkevičiaus teigimu, Juodkalnija susiduria su spaudimu regione, tačiau yra viena pažangiausių Vakarų Balkanų šalių.

„Jų politikos suderinamumas su bendra užsienio ir saugumo politika ES yra tikrai unikalus. Žinome, kad yra įvairių geopolitinių spaudimų regione – iš Serbijos, iš Rusijos. Girdime, kad visa tai yra, bet jie turi savo principus, savo pozicijas ir jas labai aiškiai gina“, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Susitikimo su L. Linkevičiumi metu taip pat aptartas Lietuvos ir Juodkalnijos dvišalis bendradarbiavimas, Juodkalnijos pažanga derybose dėl narystės Europos Sąjungoje, situacija Vakarų Balkanuose, regioninio saugumo ir bendradarbiavimo NATO klausimai.

S. Darmanovičius ketvirtadienį oficialiai atidarys Juodkalnijos garbės konsulatą Lietuvoje, kuriam vadovaus Daiva Perevičienė. Tai bus pirmasis Vakarų Balkanų šalies garbės konsulatas Lietuvoje. Jis taip pat susitiks su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu ir Seimo Europos reikalų komiteto pirmininku Gediminu Kirkilu.

S. Darmanovičius Lietuvoje lankosi jau antrą kartą – pirmą kartą vizito į Lietuvą buvo atvykęs 2018 metais. Planuojama, kad kovo 9 dieną į Lietuvą oficialaus vizito atvyks Juodkalnijos prezidentas Milo Djukanovičius.

2006 metais nepriklausomybę paskelbusi Juodkalnija yra mažiausia Vakarų Balkanų šalis. Ji taip pat jauniausia, 29-oji, NATO narė, aktyviai dalyvaujanti NATO veikloje. Juodkalnija prisideda prie saugumo Baltijos regione stiprinimo – 10 Juodkalnijos karių dalyvauja NATO priešakinių pajėgų batalione Latvijoje.

Juodkalnija taip pat yra didžiausią pažangą derybose dėl narystės ES padariusi ES šalis kandidatė, nuosekliai remianti ES užsienio ir saugumo politiką. Juodkalnija derybas dėl narystės ES pradėjo 2012 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių