Quantcast

Laukdama „Brexito“, Lietuva įdarbina papildomus konsulus Londone, Dubline

Lietuva įdarbina papildomus konsulus ambasadose Londone ir Dubline.

Tokių priemonių imtasi, išaugus srautui lankytojų, kurie nori susitvarkyti asmens dokumentus prieš Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos.

Užsienio reikalų ministerija (URM) BNS nurodė, kad ambasadoje Britanijoje įsteigtos dvi naujos konsulinių darbuotojų pareigybės, šiuo metu ieškomi darbuotojai.

Numatoma, kad įdarbinus papildomus konsulus būtų prailgintos konsulinio priėmimo valandos darbo dienomis. Be to, nuo vasario 23 dienos ambasada pradeda laikiną piliečių priėmimą pasų keitimo klausimais šeštadieniais.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvos ambasada Londone per metus gali priimti apie 14 tūkst. paraiškų išduoti ar pakeisti asmens tapatybės dokumentus.

Tačiau asmens tapatybės dokumentų poreikis Jungtinėje Karalystėje jau pasiekė 20-23 tūkst. per metus ir artimiausiu metu gali dar padidėti, nes tvarkingi, galiojantys dokumentai bus labai svarbūs įtvirtinant teisinį statusą po „Brexit'o“, teigia URM.

Kadangi nemažai Jungtinei Karalystei priklausančioje Šiaurės Airijoje gyvenančių lietuvių aptarnauja ambasada Dubline, čia taip pat paskelbta atranka į naują konsulinę pareigybę.

Užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė siūlanti įstatymo pataisas, kurios numatytų galimybę pasitelkti išorės paslaugų tiekėjų paslaugas priimant dokumentus iš Lietuvos piliečių asmens dokumentų keitimui.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje lietuviai gauna tas pačias garantijas, kaip ir britai, bet po išstojimo lietuviai taps trečiųjų šalių piliečiais.

Jei britai išstos be sutarties, kuri reglamentuotų migrantų teises, britai gali imti mažinti pašalpas, numatyti reikalavimą įsidarbinti per tam tikrą laiką, išsiųsti teistus asmenis.

Lietuvos diplomatai nerimauja, kad ilgainiui britai gali numatyti skirtingas taisykles Vakarų ir Rytų europiečiams, sudaryti geresnes sąlygas piliečiams iš tokių šalių kaip Prancūzija ar Ispanija, kad pastarosios išsaugotų ten gausiai gyvenančių britų teises.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, Jungtinėje Karalystėje gali gyventi daugiau nei 200 tūkst. lietuvių.

Britanija iš Europos Sąjungos turėtų pasitraukti kovo pabaigoje. Kol kas lieka neaišku, ar britų parlamentas patvirtins susitarimą dėl „Brexit'o“ sąlygų ir Londonas išvengs „kieto“ pasitraukimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių