Quantcast

Narkotikų įstatymas: konservatoriai įžvelgia spragas, projekto autorė turi savo nuomonę

  • Teksto dydis:

Seime skinasi kelią Laisvės partijos narkotikų įstatymas, kuriuo siekiama už nedidelį kiekį panaikinti baudžiamąją atsakomybę. Pirmą stadiją – pateikimą – jau perėjo, praneša LNK.

Narkotikai ir prieš rinkimus buvo viena iš Laisvės partijos vėliavų. Reklamose buvo rodomas marihuanos šalininkų mitingas, už kadro sakoma, kad „būtina atsisakyti baudžiamųjų įstatymų, subalansuoti sankcijas. Kanapių turėjimas negali būti baudžiamas labiau nei smurtiniai nusikaltimai“.

Kaip vieną iš savo prioritetų laisviečiai tai įvardija ir dabar. „Aš irgi buvau supratęs, kad mes kalbame apie lengvuosius narkotikus“, – teigė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Seimo komitetuose šiuo metu svarstomas Laisvės partijos projektas ne tik apie lengvųjų narkotikų, t. y. marihuanos dekriminalizavimą. Mažieji koalicijos partneriai siekia, kad baudžiamoji atsakomybė nebūtų taikoma už visų narkotikų nedidelį kiekį. Tokiu atveju, pasak mažųjų koalicijos partnerių, būtų taikoma administracinė atsakomybė, kitaip sakant – bauda.

Bet didieji partneriai konservatoriai tokiam projektui nepritaria. „Reikia bandyti surasti būdą, kaip atskirti tuos lengvuosius narkotikus – žolę, ir tuos narkotikus, kurie iš esmės sukelia žymiai didesnes pasekmes sveikatai“, – kalbėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Konservatoriai pritartų tik nedidelio kiekio marihuanos dekriminalizavimui. „Manau, visi turbūt turime omenyje kanapes. Dabar parašyta, matyt, nesuvokiant skirtumo, o aš manau, kad jis turi būti“, – teigė konservatorius Jurgis Razma.

Projekto autorė Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė nesutinka. „Ne, jie neturėtų būti išskirti, jie yra išskirti per skirtingus kiekius. Jeigu tai medžiaga, kuri yra labai pavojinga, tai yra šimtosios gramo, tai yra labai mažas kiekis“, – kalbėjo M. Danielė.

Konservatoriai sako, kad marihuanos nuo kitų narkotikų atskyrimą registruos kiti Seimo nariai. „Ir tada komitetai svarstys tuos pasiūlymus – ar pritarti, ar ne. Niekas autorės nuomonės toliau ir neklaus“, – teigė A. Matulas.

Koalicijos partneriai prieštarauja ir laisviečių siūlomoms baudoms. „Bauda mažoka, tokia bauda nedaro jokio poveikio“, – kalbėjo J. Razma.

Taip pat priduriama, kad jas būtina didinti. „Gerokai, keliolika kartų reikia didinti“, – tvirtino A. Matulas.

Visi, kurie nepritaria narkotikų dekriminalizavimui, yra fašistai.

Pagal laisviečių siūlymą pirmą kartą pagautas su nedideliu kiekiu narkotikų, žmogus gautų įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 100 eurų. Už pakartotinį nusižengimą – nuo 100 iki 200 eurų. Bet jeigu žmogus sutiktų kreiptis į specialistus, baudos galėtų išvengti.

Tam nepritaria ir liberalai. „Iš tiesų, tas 20 eurų, tai pati suktinė turbūt brangiau kainuoja, aš tiksliai nežinau. Už pakartotinį – 200 (eurų). Tiesa sakant, kas įjunkęs į tuos dalykus, tai vargu ar atbaidys“, – nuomone dalijosi liberalas Eugenijus Gentvilas.

Kai kuriuos stebina ir kaip laisviečiai siekia savo tikslų – kitokią nuomonę turintiems klijuodami etiketes. „Visi, kurie nepritaria narkotikų dekriminalizavimui, yra fašistai. Keista girdėti, aš patarčiau vengti tokios retorikos, nes tai nepadės priimti šio įstatymo projekto“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

M. Danielė neneigia, kad kitaip manančius aštriai pavadina. „Kada mes žmogui siūlome tik areštą, taip pat tūkstantines baudas ir kalėjimą, o nesiūlome jo ligos ir sveikatos sprendimo, tai ši sistema yra tikrai labai žiauri ir jos neturėtų būti“, – teigė politikė.

Patyrę politikai sako, kad tai yra jaunimui būdingas maksimalizmas. „Nėra daug patirties kaip projektai Seime politiškai svarstomi, kaip jie gali būti tobulinami, tai aš manau, kad tas ateis per šitą patirtį“, – sakė J. Razma.

Laisvės partija kalba, kad vėliau apskritai sieks marihuaną padaryti legalią, kaip Amsterdame. Bet konservatoriai tokių minčių neturi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
Valdantiesiems svarbiausias reikalas legalizuoti narkotikus, partnerystė, alkoholis .Atsipeikėkit nors jūs, konservatoriai .Pagalvokit, kur stumiat Lietuvą.

pensininkė

pensininkė portretas
man atrodo kad tą valdžią reikia greičiau ginti lauk nes bus velniava vienas ministras puola kaimynines šalis savo išsišokimais kito ministro darbuotojai žudosi legalizuoja narkotikus laivai liejasi alkoholis ir dar pridėkime partnerystės įstatymą puiki puokštė naujovių ir priedas galimybių pasas ar leisime šitaip mus naikinti ar tai tokia laisvė ar taip supranta mūsų valdžia kad to troškome stodami prieš TSRS tankus

Disko metikas

Disko metikas portretas
Alkoholiį vartodami žmonės vargiai sugeba sutvarkyt, tai dabar legaliai bus ..pss pabandyk heros,- iš barygos kuris sodina savo klientus tik dėl pelno, heroina pakeiskit kokainu, amfetaminu, arba nekalta žolyte... Sutinku, kartas nuo karto parūkyt, nėra pasaulio pabaiga, bet narkotikas - narkotikui nelygus, o priklausomybės yra labai suktos, o kur pagalba išeiti iš to? Į rebilitacija kaip pas budelį atrodo, nors baudžiamoji atsakomybė už suktinę ar 0,03 marichuanos liekanų yra absurdas. Žudikai, prievartautojai, reketuotojai, o vat už kažkoį savęs apsisvaiginimą, kitiems nedarant žalos esi prisikiriamas prie tų atmatų. Kas būtų jei samagono degustatorius uždarytų metams? Daugelis savo spintelėse slepiat šitą gerį, nieko baisaus gi...
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių